Eksklusivt i Ugeposten:

Malene Schwartz skriver om Tisvilde

Læs mere her

Den folkekære danske skuespiller Malene Schwartz er kommet i Tisvilde, siden hun var fire år gammel. Nu har hun skrevet en ny bog, 'Mit Tisvilde', hvor hun fortæller om sine oplevelser i den lille nordsjællandske by. Her kan du eksklusivt i Ugeposten læse fem af kapitlerne
Fordord
Min første erindring fra Tisvilde er fra 1940. Jeg var fire år gammel, da jeg kom hertil med min mor og far, og jeg kan stadig huske, at jeg syntes, at her var så stille, at jeg fik helt ondt i ørerne!
Dengang lejede vi os ind hos hos familien Christensen, indtil vi byggede vores eget hus i Lundene. Siden har jeg simpelthen elsket dette sted, og jeg har tilbragt næsten alle mine somre her: Som barn og ung med min familie og som voksen med min datter Christina og min mand, Paul Hammerich.
I dag har jeg mit eget sted heroppe, tæt ved mine forældres gamle hus. Her er små grusveje, der snor sig gennem skoven. Mine fødder kender om- rådet ud og ind, for her har jeg løbet, leget, ligget på lur og cyklet hele min barndom.
Dengang var her langt mellem husene og ikke megen bevoksning, bortset fra selvfølgelig Tisvilde Hegn, og fra vores hus var der udsigt til Arresø, bølgende kornmarker og græssende køer og får.
Med årene er der blevet bygget masser af sommerhuse, og tusindvis af træer og buske er skudt op, men jeg synes stadig, at det er eventyrligt at færdes her.

Strandliv
Da jeg var en ung pige, var det helt store trækplaster på Tisvilde Strand den edderflotte livredder, Kaj Walther. Når mine veninder og jeg kom ned på stranden, gjaldt det om at komme til at ligge så tæt som muligt på hans lille livredderhus og så ellers håbe, at man fik et glimt af ham, når han gik rundt og reddede liv eller underviste i svømning.
Jeg har altid lidt af vandskræk, så jeg sad mest på mit håndklæde og spej- dede efter ham, mens jeg borede mine fødder ned i sandet, fordi jeg syntes, jeg havde sådan nogle grimme tæer. Dem skulle han i hvert fald ikke se, hvis han nu pludselig fik øje på mig!
Kaj Walther lignede Tarzan. Solbrun, ung og usædvanlig langhåret for sin tid. Jeg fattede ikke, hvad han så i sin kone Strit, selv om jeg overhovedet ikke kendte hende.
Hun var jo mindst 30 år gammel!

Snob Hills
Man forstår godt, at mange kunstnere i tidens løb har følt sig draget af Tis- vilde.
Lyset, luften, havet og naturen spiller en vigtig rolle, når man skal finde ro og fordybelse og inspiration.
Mange slog sig ned i Lundene, men også Tibirke Bakker blev omdrejnings- punkt for en række kunstnere, blandt andre forfatterene Johannes V. Jensen og Hans Scherfig. I det kuperede terræn var der langt mellem husene, store vidder og rig mulighed for at være i fred.
Tibirke Bakker har altid været et eksklusivt område, og allerede da jeg var barn, var det tydeligt, at det var et sted for de mest privilegerede.
Den unikke natur var omfattet af en række skrappe fredningsbestemmelser, så store områder ikke måtte betrædes, og da grundejerne efterhånden havde rejst en mindre skov af skilte med ”Adgang forbudt”, ”Privat” og ”Ingen Ad- gang”, blev der polemik.
I et avisindlæg i Politiken i 1928 harcelerede den markante kulturradikale de- battør, lampemager og arkitekt Poul Henningsen over, at almindelige men- nesker efterhånden ikke engang måtte gå en tur i Tibirke Bakker, som han gav navnet 'Snob Hills'.
PH havde selv sommerhus i Gammel Skagen.

Victor Bendix
Victor Bendix, som vejen, jeg bor på, er opkaldt efter, var på sin tid (1851- 1926) en anerkendt pianist og dirigent. Han havde bl.a. fået undervisning af Franz Liszt i Wien og var en af Danmarks bedste komponister.
Victor Bendix var en meget lille mand, men en stor kvindebedårer. Hans før- ste kone, den velhavende baronesse Rigmor Stampe, brugte en mindre for- mue på at bygge et vidunderligt stråtækt anneks til deres hus i Lundene, hvor han kunne spille og undervise, og hun tilgav ham gang på gang, når han dyrkede sine ikke så få elskerinder.
På et tidspunkt fik Victor Bendix en ny elev ved navn Augusta Schiøler, og in- den længe var den 17 år yngre kvinde dybt forelsket i sin lærer. I lang tid tryg- lede og bad hun Victor Bendix om at gøre hende gravid, og han foreslog til sidst et kompromis:
Han gik med til at besvangre sin unge elev på den betingelse, at hun aldrig måtte fortælle nogen, at han var barnets far.
Godt ni måneder senere fødte Augusta Schiøler en søn, som hun døbte Victor.
En dag, hvor Victor Bendix sad i sin have og læste avis, kom hun marche- rende op ad vejen og ind i haven med en løftet pistol i hånden.
”Indrøm, at du er far til barnet!” råbte hun.
Victor Bendix sænkede langsomt avisen og kiggede køligt på hende: ”Havde vi to ikke en aftale?”

Tatol-tyveriet
I Lejet lå Skomageren og Tatol-butikken side om side i et dobbelthus, men de to handlende var ikke særligt gode venner.
Tatol-Erik og hans kone, som solgte bl.a. sæbe, shampoo og vaskepulver, havde nemlig opdaget, at der var en tyv på spil på deres lager, på loftet over butikken, og de mistænkte skomagerens kone for rapseriet.
En aften satte Tatol-Erik sig på lur på lageret. Efter nogen tid begyndte det at pusle på loftet inde ved siden af, og en lille lem i væggen blev åbnet. Ind kom skomagerens kone, og da hun begyndte at tage hans varer, råbte Tatol-Erik:
”Hvad laver du her!?”
”Mig?” svarede nabokonen. ”Jeg går i søvne!” Den historie grinede Lone og jeg meget af.

Lone, Malene (i midten) og og Karen Margrethe i lundene, ca. 1942. Privatfoto

Lone, Malene (i midten) og og Karen Margrethe i lundene, ca. 1942. Privatfoto

Malene Schwartz og hendes veninde leger med dukker, mens hendes mor og mormor ser på, 1943. Privatfoto

Malene Schwartz og hendes veninde leger med dukker, mens hendes mor og mormor ser på, 1943. Privatfoto

Publiceret 09 August 2017 00:00

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV