Små børn laver en digtsamling

Af
Af Siff Camilla Kingod

De er klar. Med hver sit lille værk og lys i øjnene sidder de tre digterspirer Vilde, Alfred og Marcus fra Engerød Børnehave klar. De skal fortælle om de digte og tegninger, de har lavet til en digtsamling. En digtsamling i tekst og tegning, der netop nu kan opleves på Helsinge Bibliotek i udstillingen ”Børn Digter”.

Krigskunstner

Alfred på fem et halvt år begynder. Ivrigt læser han sit digt op. Så ivrigt, at vi lige må høre det én gang til, da vi ikke var helt klar.
”Min tank går i krig. Så jeg hører et skrig. Den skød op i luften. Det var det rene bluf,” reciterer han glædeligt igen med sin klare barnestemme. Han viser os stolt den tegning, han har lavet til digtet. ”Jeg har tegnet en tank og en mund, som der skriger, ” siger han og forklarer, hvorfor det netop er dét, han har tegnet: ”Fordi, at det er det, man siger.”
Imens sidder både Vilde og Marcus – begge 5 år – helt stille og lytter. Det er tydeligt, at de har øvet sig. Både på det med at fremsige digte og på det med at lytte til hinanden. Det er vigtige kompetencer at have, når de tre børn inden længe skal begynde i skole. Lige så vigtige som at kunne forstå og bruge sprogets ord.

Vilde viser stolt sit flotte digt frem. Digtene kan opleves på Helsinge Bibliotek frem til medio august.

Vilde viser stolt sit flotte digt frem. Digtene kan opleves på Helsinge Bibliotek frem til medio august.

En ven er ikke en veninde

”Det handler om Ina,” fortæller Vilde om sit digt, som hun har illustreret med en tegning af Ina og sig selv. Jeg spørger, om Ina er hendes ven i børnehaven.
”Mm,” tilkendegiver hun.
”Er hun ikke din veninde?” spørger Alfred forundret.
”Nåh jo,” siger Vilde. Og så griner alle tre børn, som om det er det mest fjollede, at jeg ikke brugte det rigtige ord. Ja, de har helt klart styr på ordene. Og bruger dem kreativ i de små finurlige digte, der giver et lille indblik i, hvad der optager børnene.

Mudderkagebagning

Og hvad har Marcus så tænkt på, da han lavede sit digt? ”Mudderkager!” lyder svaret kort og godt. Marcus kan nemlig rigtig godt lide at lege med sand og vand og har derfor digtet om mudderkager. Og med en dejlig mudderbrun farve – og lidt blåt – har han illustreret de vigtigste elementer i mudderkagebagning, som er, oplyser han med en lille genert stemme, ”mudder og vand og en ovn”.
Det er sjovt at lege med mudder. Men er det også sjovt at digte? ”Ja, det er sjovt,” svarer de alle tre enslydende. ”Og sejt,” tilføjer Alfred.

null

Publiceret 11 July 2017 03:15

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV