Landsbyerne i Gribskov er mere og andet end bare flot natur. Men de mener ikke, at politikerne lytter til, hvad de har at sige. Foto: Lars Christiansen

Landsbyerne i Gribskov er mere og andet end bare flot natur. Men de mener ikke, at politikerne lytter til, hvad de har at sige. Foto: Lars Christiansen

Lokalråd skyder efter politikere: Borgere er åbenbart besværlige

Kommunens mange lokalråd savner at blive taget seriøst og kunne dele deres viden med kommunen, om hvad der rører sig i lokalsamfundene

Af
Flemming Saugmann

”Er der noget vi helst ikke vil have skudt i skoene, så er det, at vi er nogle rare brokkerøve. Tværtimod bestræber vi os på at være både konstruktive og positive medspillere.”

Og ”vi” er alle kommunens 15 lokalråd og borgerforeninger, garanterer næstformanden i lokalrådenes paraplyorganisation, Lokalforeningsrådet, Pernille Lütken.

”Men kan tonen måske virke lidt skinger engang imellem, så er det fordi vi har savnet medspillere i kommunen i vores fælles bestræbelser på at gøre vores hele Gribskov endnu attraktiv og tiltrækkende,” siger Pernille Lütken.

En anelse frustrererede

Hun forstår godt, hvis de engagerede borgere rundt om i de små bysamfund bliver en anelse frustrerede, når de alle føler de ved hvad der sker i deres lokalområde og gerne vil samarbejde, men ikke kan få svar på: Hvordan.

”Da vi gik til kommunevalg og så resultatet, var vi sikre på at der var lagt op til øget nærdemokrati. Men lidt hårdt sagt, så venter vi stadig. Og igen og igen spørger vi, hvordan vi kan blive inddraget - og hvorfor vi bliver skåret fra. For sådan føler mange af ildsjælene, folk der både kan og vil noget for deres lokalsamfund og kommune.”

Ingen referater

”Efter at have haft sæde i kommunens Dialogfoum røg vi pludselig ud. Og ved de fleste møder, vi har haft med kommunen, er vi næsten altid blevet mødt af en mur af administrative medarbejdere og for det meste oplevet, at der ikke fulgte referater med med svar på alle vores spørgsmål.”

Pernille Lütken lægger ikke skjul på, at hun har savnet flere politikere med til møderne, for som hun tørt konstaterer, ”så er det jo dem, der bestemmer”.

Efter Lokalforeningsrådet opfattelse burde det ikke være så svært at forstå ordet samskabelse:

”Det må vel betyde, at vi laver nogle rammer sammen og finder ud af, hvordan vi kan opbygge en platform og nogle spilleregler, så lokalrådene kan bidrage med al deres lokale viden og indsigt. Selvfølgelig skal vi ikke have alle lokalplaner i høring, men når det gælder mere overordnede og principielle sager, er jeg sikker på, at de enkelte lokalråd naturligvis også har nogle seriøse kommentarer at byde ind med.”

”Ja, jeg synes jo også selv jeg er besjælet af lutter god vilje, men når jeg i en stille stund filosoferer over min formandstid i Lokalforeningsrådet, så sidder jeg alligevel tilbage med oplevelsen af, at vi af kommunen opfattes som ”borgere er besværlige”,” siger Jette Haugaard fra Annisse.

”Jeg troede vi kunne bibringe kommunen en masse viden om, hvad der rører sig i lokalsamfundet. Måske få lov at give vores besyv med, når det gælder kommuneplanen, for slet ikke at tale om de spændende projekter omkring forsøget med omdannelseslandsbyer: Kan det ligge mere lige til højrebenet? Jeg venter stadig på at høre kommunens svar.”

Publiceret 22 August 2019 07:00