Lars Bonde fortæller børn på Bjørnehøjskolen i Annisse om affaldssortering. Foto: Jens Berg Thomsen

Lars Bonde fortæller børn på Bjørnehøjskolen i Annisse om affaldssortering. Foto: Jens Berg Thomsen

65 pct. af kommunens affald skal genanvendes i 2035

Alle kommunale arbejdspladser skal til at affaldssortere: Det betyder faktisk noget, siger projektlederen

Af
Jens Berg Thomsen

affaldssortering Forleden var elever og lærere på skolebænken på Bjørnehøjskolen i Annisse. Undervisningen stod projektleder Lars Bonde fra Gribskov Kommune for, og i løbet af de næste to år skal han rundt på både arbejdspladser og institutioner i Gribskov for at lære om affaldssortering.

"Hvis børnene ved noget om affaldssortering, og man kan få børnene til at "sladre" til de voksne, kan de få en afsmittende effekt på alle," siger Lars Bonde til Ugeposten.

"I stedet for bare at sætte spande op, så er det bedre at fortælle, hvorfor det giver mening at sortere, og hvad betyder det for børnenes fremtidige liv. Når ting giver mening, er det meget nemmere at få folk til at gøre det. Det betyder rent faktisk noget, at vi sorterer vores affald," siger han.

Skal give mening

Gribskov Kommune har et mål om, at minimum 50 procent af affald skal genanvendes senest i 2022, skriver kommunen i en pressemeddelelse, hvor det også er forklaret, at en stor del af opgaven med affaldssortering er at fortælle, hvorfor "det giver så god mening med sorteringen, hvad konsekvensen er, hvis vi ikke passer på vores fælles ressourcer, og booste erkendelsen, give folk viden og handlekompetencer, så vi sammen kan nå målet," står der.

Den danske stat og EU kræver, at der sorteres i syv typer af affald: Pap, papir, plastik, glas, metal, madaffald og træ. Disse typer skal ikke forbrændes, lyder målsætningen.

Ud til arbejdspladserne

I pressemeddelelsen kan man læse, at Lars Bondes arbejde med at tage ud til de forskellige typer arbejdspladser, der er i Gribskov Kommune, skal til fordi det er vigtigt at finde individuelle løsninger til eksempelvis placering af spande, så affaldssorteringen kan fungere det enkelte sted.

Lars Bonde tager i løbet af de næste to år rundt til institutioner og arbejdspladser i Gribskov Kommune for at hjælpe med at finde løsninger til effektiv affaldssortering lokalt.

"Bjørnehøjskolen var den første skole, vi har været ude på. Nu skal vi lære af det og finde ud af, hvor udfordringerne ligger," siger Lars Bonde.

Målet er, at 55 procent af affaldet bliver genanvendt i år 2025. I 2030 er målet 60 procent og i 2035 er målet 65 procent.

Publiceret 20 August 2019 10:00