Gribskov Kommune har lyttet til kritikken fra hjemmepleje-leverandørerne. Modelfoto.

Gribskov Kommune har lyttet til kritikken fra hjemmepleje-leverandørerne. Modelfoto. Sondem - stock.adobe.com

Gribskov bøjer sig for kritik: Vil betale mere for hjemmepleje

Af
Jeppe Helkov

Fem leverandører har sagt nej, og kritikken er haglet ned over Gribskov Kommune. De vilkår, kommunen har tilbudt hjemmeplejeleverandørerne, var simpelthen ikke været gode nok, lød kritikken.

Derfor stod Gribskov Kommune over for en mulig situation, hvor ingen leverandører ville byde ind på at overtage hjemmeplejen efter Attendo, når den svenske plejegigants aftale med kommunen udløber den 1. december.

Derfor reagerer byrådspolitikerne nu. Et enigt byråd besluttede tirsdag aften at tilbyde nogle nyde vilkår. Man hæver blandt andet betalingen til leverandørerne, så den svarer til 'udgifterne til en kommunal hjemmepleje'. Hvad det præcis dækker over er uvist, men Gribskov Kommune havde i første omgang lavet et årligt budget i hjemmeplejen på 85,5 mio. kr.

Derudover er man også klar til at gå imod en af de beslutninger, et flertal i selvsamme byråd traf for bare få måneder siden. Her besluttede man, at der ikke skull laves en kommunal hjemmepleje-enhed.

Men den beslutning er man klar til at se på igen.

”De nye vilkår betyder, at der lægges et niveau svarende til udgifterne til en kommunal hjemmepleje. Vi har fastholdt beslutningen om at beholde det nuværende serviceniveau. Den proces, som vi har været igennem, har vist, at leverandørerne ikke ønsker at levere det krævede kvalitetsniveau til den pris, som vi havde sat. Det har vi lyttet til og handlet på,” siger formanden for ældre-, social- og sundhedsudvalget Birgit Roswall i en pressemeddelelse.

Flere leverandører stod i weekenden frem i Ugeposten og kritiserede Gribskov Kommunes ageren i jagten på at finde nye hjemmeplejeleverandører.

"Den kvalitet, man vil have, hænger ikke sammen med de penge, man er villig til at betale. Jeg er ikke uenig i kvaliteten, men Gribskov er ikke villig til at betale for det," siger Dorte Christiansen fra firmaet Helt Rent

"Jeg taler også på vegne af Dansk Industri, når jeg siger, at man er meget bekymret over udviklingen i Gribskov. Jeg ved også, at vores chef har haft kontakt til kommunen. Men det virker ikke til, at de lytter," sagde Kenneth Kammerdahl, der udover at være medejer af Estrids Pleje også er del af bestyrelsen i Dansk Industris afdeling for Dansk Sundhed og Velfærd.

Det største af kritikpunkterne var kravet om, at alle leverandører skulle tilbyde natpleje. Det på trods af, at der kun er et begrænset antal borgere, der modtager natpleje. Kenneth Kammerdahl fortalte, at de ville tage 1 mio. kr. om året alene på den ydelse.

Den kritik har byrådet nu også lyttet til.

”Det giver god mening at flytte natydelserne for på den måde at forenkle den ydelse, som hjemmeplejen skal levere. Samtidigt sætter vi også et beløb til side, som skal være en pulje i forhold til konkurser, som har været en anden bekymring, leverandørerne har peget på,” siger Birgit Roswall og fortsætter:

”Vi vælger denne model, fordi det ligger os meget på sinde at sikre to ting: Det ene er kvaliteten. Det andet er at sikre borgernes frie valg. Men der skal ikke herske nogen tvivl om, at denne løsning er med til at øge presset på vores økonomi."

Og netop på grund af Gribskov Kommunes i forvejen pressede økonomi kræver beslutningen om at sætte flere penge af til hjemmeplejen, at der findes besparelser på andre områder.

"Konsekvensen vil være, at pengene skal findes andre steder i forbindelse med det kommende budget. Det er vigtigt at understrege, at der her er tale om, at vi ikke vil gå på kompromis med kvaliteten. Men træerne vokser ikke ind i himlen. Vi har nået grænsen for, hvad vi kan gøre for at få en privat ordning nu. Derfor vil næste skridt være, at vi selv etablerer en kommunal hjemmepleje.”

Leverandørerne har nu til og med den 16. juni 2019 til at byde ind for at blive godkendt til opgaven.

Publiceret 12 June 2019 09:46