Silas (i den røde) er en af de elever, der har nydt godt af hjælpen i Læsecentret. Foto: Lars Christiansen.

Silas (i den røde) er en af de elever, der har nydt godt af hjælpen i Læsecentret. Foto: Lars Christiansen.

'Det tager tid, før vi får rettet eleven ud igen — og de begynder at tro på, at de faktisk kan noget'

I læsecentret på Nordstjerneskolen går 10 elever, der hver dag får hjælp til at tackle deres ordblindhed

Af
Jeppe Helkov

Der er visse situationer i ens liv, man altid vil huske. For de fleste står afgangen fra 9. klasse lysende klar i erindringen. Men en gruppe elever på Nordstjerneskolen er nok lidt ekstra glade i disse dage.

De har nemlig måttet slås mere end normalt for overhovedet at komme ud på den anden side. Med diagnosen ordblind har hverdagen ikke været let.

Det fortæller Birgitte Steenfeldt. Hun er til hverdag lærer i Gribskov Kommunes eneste læsecenter. Herfra følger hun hver dag børns rejse fra usikre elever til selvtillidsfyldte teenagere.

"Vi har lavet et hæfte, der hedder 'Ordblind, men ikke blind på livet'. Det opsummerer meget godt, hvad det er for nogle udfordringer, eleverne kæmper med i hverdagen," siger hun.

10 elever er visiteret til at gå i Læsecentret. De har en stamklasse de følger, men får så hjælp i Læsecentret. Foto: Lars Christiansen

10 elever er visiteret til at gå i Læsecentret. De har en stamklasse de følger, men får så hjælp i Læsecentret. Foto: Lars Christiansen

Den anden faste lærer i læsecentret, Susan Saylor, tilføjer:

"For mange af de elever, der kommer her på læsecentret, er det desværre sådan, at de ikke har tillid til dem selv. De har oplevet mange dunk i hovedet. Nogle lærere har sagt til eleverne, at de er dumme og aldrig kan blive til noget. Det tager tid, før vi får rettet eleven ud igen — og de begynder at tro på, at de faktisk kan noget," siger hun.

Susan Saylor og Birgitte Steenfeldt har inviteret Ugeposten på besøg i læsecentret. Både for at fortælle om det førnævnte hæfte, hvor eleverne har evalueret deres tid på læsecentret — men også for at møde de børn, der hver dag kæmper med hoppende bogstaver i bøger og for nogle en stærkt svækket selvtillid.

Og eleverne er ikke i tvivl om, at læsecentret i den sammenhæng har gjort en kæmpe forskel for dem.

"Jeg kan mærke, at jeg er blevet bedre, efter jeg er kommet herind. Alle har deres egne udfordringer. Men Læsecentret har hjulpet mig meget med at blive bedre til at skrive og læse — og bare tage det stille og roligt, så jeg ikke stresser over det," siger Viktoria, der i skrivende stund er i gang med afgangsprøverne i 9. klasse.

Samme besked kommer fra Silas, der også går fast i læsecentret.

"I de mindre klasser troede lærerne ikke, at jeg var på samme niveau som de andre. De mente, jeg havde andre behov, og at jeg skulle gå en klasse om. Men mine udfordringer handlede ikke om, hvor klog man er," siger han og fortsætter:

"Jeg fik taget en ordblind-test og kom her til skolen for at blive bedre til at læse. Og det bliver bedre, for hver gang man er her. Man træner ved at læse og skrive. Til terminsprøverne fik jeg et 7-tal. Det viser, at jeg faktisk er på niveau med mange fra klassen. Så jeg har rykket mig fra måske 0.-klasses niveau, da jeg gik i fjerde - til nu at være på 9.-klassesniveau i 9."

Netop fordi læsecentret gør en stor forskel i hverdagen, ærgrer Susan Saylor sig over, at der ikke er flere læsecentre i kommunen.

"Der burde være nogle flere. Jeg ved godt, at skolerne har egne indsatsområder, men vi er det eneste læsecenter i kommunen. Her kan vi følge børnene, give dem eneundervisning og hjælpe dem med de udfordringer, de hver dag møder i skolen," siger hun og fortæller, at de bruger meget tid på at forberede eleverne, så de kan komme tilbage i klasserne og deltage i undervisningen på lige fod med andre elever.

Derfor er der heller ikke noget at sige til, at Susan Saylor og Birgitte Steenfeldt var en smule ekstra begejstrede, da deres elever forleden kom ud fra danskeksamen. Her blev det til to 12-taller, et 10-tal og to 4-taller.

"Det var næsten, så jeg begyndte at græde. Det var så rørende, at de alle er blevet så dygtige, at de nu kan klare sig selv. Det er præcis derfor, vi er her."

Publiceret 12 June 2019 07:00