”Lad os flage alt det, vi kan. Der er da ikke nogen, der skal tage patent på det. Det er også mit,” siger Sarah Thorngreen Auken. Foto: Lars Christiansen

”Lad os flage alt det, vi kan. Der er da ikke nogen, der skal tage patent på det. Det er også mit,” siger Sarah Thorngreen Auken. Foto: Lars Christiansen

Præst i opråb: Vi skal flage på livet løs. Vi skal have flaget tilbage

Lad os være stolte over vores flag, mener præsten Sarah Thorngreen Auken

Af
Claus Johansen

søborg Dannebrog er blevet et mindre positivt symbol de seneste år. Mange nationalister har forsøgt at tage ejerskab på vores flag. Men det skal vi have lavet om på, mener Sarah Thorngreen Auken, som er sognepræst i Søborg Kirke i Nordsjælland.

”Lad os flage alt det, vi kan. Vi skal da have flaget tilbage. Jeg er national – jeg er ikke nationalist. Der er en stor forskel. Vi må godt være stolte over at være en del af det her land, og vi har en plads i historien. Og vores flag kan også godt holde til det. Lad os være generøse her. Lad os endelig få flag op i alle kolonihaver. Også fordi det er smukt. Også fordi det gør en glad. Der er da ikke nogen, der skal tage patent på det. Det er også mit,” siger Sarah Thorngreen Auken.

I fjor tog hun initiativ til en velbesøgt sommerhøjskole om danskhed:

”Når vi lavede en sommerskole om danskhed her, var det da også, fordi det var problematisk for mig at tænke: Hvordan kan jeg blive stolt af at være en del af det her land uden at blive opfattet som nationalist eller nationalkonservativ? Men hvis der er noget, vi begynder at undvige, så skal vi tage fat i monstret og finde ud af: Hvad handler det om?”

Flaget markerer livet

Vi sidder i det store samtalekøkken i præstegården i Søborg, hvor Sarah Thorngreen Auken har boet med sin mand og to døtre i et halvt år. På gårdspladsen står der en stor flagstang:

”Jeg undrer mig over, at jeg kan få den her stolthed over et flag. Jeg vidste slet ikke, at jeg ville blive så glad over at have en flagstang,” siger Sarah Thorngreen Auken.

Hun mindes sin ældste datters fødsel for fem år siden:

”Da jeg havde født min datter, fik jeg et stykke toastbrød til morgenmad – og så fik jeg et lille flag. Det markerer simpelthen liv. Og på den måde er det jo flaget, vi bruger til at fejre med. Der er jo ikke nogen, der kan forestille sig en fødselsdag uden et flag.”

Hun forklarer, at flagets farver symboliserer liv: Hvid betyder renhed, og rød er styrke. Samtidig er flaget et symbol på sejr:

”Når vi hejser flaget til begravelser, er det jo simpelthen et sejrssymbol. Du ser også tit Jesus optræde som den genopstandne frelser med en fane i hånden. Så når vi hejser flaget efter begravelsen, er det jo på grund af forestillingen om genopstandelsen.” For nogle år siden blev Sarah Thorngreen Auken skældt huden fuld af en kirketjener i forbindelse med en bisættelse:

”Han var rigtig vred på mig, og det var først efter bisættelsen, at jeg forstod hvorfor. Jeg var kommet til at slukke for min mikrofon, og derfor kunne han ikke høre, at jeg sagde: ’Af jord er du kommet, til jord skal du blive, og af jord skal du genopstå’. Og for ham var det meget vigtigt, at flaget røg til tops på det rigtige tidspunkt, nemlig når jeg havde sagt: ’Af jord skal du genopstå’.”

”Det symboliserer, at livet vinder over døden. Det er selvfølgelig en genopstandelsestanke om, at der er noget mere, og på den måde er flaget et livssymbol. Livet vinder.”

Publiceret 08 June 2019 07:00

SENESTE TV

Gå med 30 km ad Klosterruten

motion På lørdag 29. juni er det på med vandreskoene, hvis man vil med på en ca. 30 km lang vandretur på en del af Klosterruten. I spidsen går turlederne i Dansk Vandrelaug Hans Henrik Kleinert og Ingelise Kvorning.

"Vi starter i Esrum og går langs Esrum Sø gennem Gribskov, passerer Stjernen, der er centrum for de snorlige jagtveje, som Kong Christian den 5. anlagde, og fortsætter langs Store Grib Sø. Vi passerer Mor Grib's hule, kommer også forbi Æbelholt Kloster og slutter i Hillerød," fortæller de i en pressemeddelelse fra Dansk Vandrelaug.

Øvelser og små lege

Ud over at man får motion, vil der være forskellige indslag på turene som for eksempel 'Walk and Talk', særlige øvelser og små lege, hvor man bruger alle dele af kroppen, også hjerne og hjerte, og der vil være information om seværdigheder på turen.

Der bliver pauser undervejs til at nyde medbragt mad og drikke, inden turen slutter ved Hillerød station ca. kl. 16.30.

Turen starter kl. 9 ved Esrum skole, når bussen fra Saltum ankommer.

Det koster 30 kr. at deltage, hvis man ikke er medlem af Dansk Vandrelaug.

jesl