”Det kan både brænde, eksplodere, det er underlagt fødevarelovgivningen, og det er afgiftsbelagt,” siger Dan Schumacher om arbejdet med at lave brændevin. Foto: Lars Christiansen

”Det kan både brænde, eksplodere, det er underlagt fødevarelovgivningen, og det er afgiftsbelagt,” siger Dan Schumacher om arbejdet med at lave brændevin. Foto: Lars Christiansen

Lokal brændevins-succes: Pludselig begyndte telefonen at ringe

En køkkenchef med en baggrund i Sveriges natur og en familietradition for at lave snaps. Det er med årene blevet til en lokal succes i Gribskov, hvor mange kender Schumacher Brændevin

Af
Marie Varming

Det er lidt som at komme ind på et hemmeligt underjordisk laboratorium at besøge Schumacher Brændevins hovedkontor. Det er det faktisk også, bortset fra at det ikke er underjordisk. Men på loftet af et afsides beliggende hus sidder Dan Schumacher og eksperimenterer med at lave brændevin i alle afskygninger. Det kom ikke af ingenting for 19 år siden.

”Det var noget, mine forældre og bedsteforældre også syslede med,” husker Dan Schumacher.

”Alle har jo en sjov onkel, der laver en slåensnaps. Det er jo ret almindeligt,” siger han.

Kombineret med at hans familie har hus i Sverige, hvor han allerede som barn mødte kantareller, blåbær, græs og mos, og han senere blev uddannet kok, var grunden lagt.

”At sætte smagsvarianter sammen ligger mig lige for, men det er klart, det er noget helt andet at lave 1000 liter end at stå og fylde et syltetøjsglas derhjemme,” siger han.

Førsteplads og travlhed

For 20 år siden vandt han DM i kryddersnaps – faktisk uden sit vidende. Han havde som køkkenchef på Rust på Nørrebro gået og eksperimenteret med, hvilken snaps man for eksempel kunne servere til en wokret. Han kom frem til chili-citronsnapsen.

”En tjener havde sendt min chili-citronsnaps ind, og så begyndte telefonen at ringe. Jeg kunne se et nichemarked,” siger Dan Schumacher.

Som kok faldt det ham let at sammensætte nye smage til snaps, og han kunne endda lide det, så han sagde jobbet som køkkenchef op. At starte en virksomhed, der producerer brændevin, er dog ikke ukompliceret.

Lige nu er der 20 produkter i porteføljen: ”Jeg skal faktisk lægge låg på mig selv. Jeg kan jo ikke blive ved med at sætte nye produkter på markedet,

Lige nu er der 20 produkter i porteføljen: ”Jeg skal faktisk lægge låg på mig selv. Jeg kan jo ikke blive ved med at sætte nye produkter på markedet," siger Dan Schumacher. Foto: Lars Christiansen

”Det kan både brænde, eksplodere, det er underlagt fødevarelovgivningen, og det er afgiftsbelagt,” siger Dan Schumacher om det store papirarbejde, der også følger med i hans virksomhed.

Fra fad

I dag er det en hemmelighed, hvor meget han sælger, men det er mange tusind liter. Kunderne er vin- og spiritusforretninger og restauranter, som gerne vil give gæsterne en helt særlig oplevelse.

”En flaske koster mellem 180 og 215 kroner, men de første 28,50 kroner går til staten, og så skal jeg betale flaske, butikkens avance, moms og meget andet,” forklarer han.

”Til gengæld får folk et rent og økologisk produkt.”

Lige for tiden er han i gang med at aftappe fadlagret snaps, som ligger i lokalet i store fade, som Dan Schumacher finder rundt omkring i verden.

Flere af snapsene lagrer på store fade, som Dan Schumacher finder rundt omkring i verden. Foto: Lars Christiansen

Flere af snapsene lagrer på store fade, som Dan Schumacher finder rundt omkring i verden. Foto: Lars Christiansen

”For eksempel denne paradisæblesnaps, som har ligget fire år på et romfad,” siger han.

Det kan også være whiskyfade, sherry- eller calvadosfade. Alle har de det til fælles, at det oprindelige indhold har afgivet smag til træet, som Schumachers brændevin nu nyder godt af.

”Der er altid en rest smag tilbage, som man kan "stjæle",” forklarer han.

Hvornår tapningen finder sted, er noget han er meget påpasselig med.

”Det handler om tålmodighed, for jeg skal holde øje med, hvornår snapsen peaker. Pludselig kan det gå den anden vej. Men sidste år gav da til 422 flasker paradisæblesnaps fra calvadosfad,” siger han stolt.

At det ikke bliver til mere end de 20 produkter, han lige nu har i porteføljen, er et spørgsmål om selvdisciplin.

”Jeg skal faktisk lægge låg på mig selv. Jeg kan jo ikke blive ved med at sætte nye produkter på markedet. I virkeligheden burde jeg skære ned, men som kok ligger det til mig at finde ingredienser,” forklarer han.

Begrænsningen ligger dog også i, at eftersom Schumachers er en økologisk certificeret virksomhed, skal alle ingredienser være økologiske, og det er ikke altid til at få fat i.

schumacher

Virksomhed etableret: 2000

Omsætning: Hemmelig

Produktion: Flere tusinde liter, men det præcise tal er også hemmeligt

Ansatte: Dan Schumacher samt et hold løsarbejdere

hjemmelavet

Det er populært at spise lokalt, og i Gribskov har du gode muligheder for at få fingre i delikatesserne. Ugeposten sætter spot på lokale fødevareproducenter.

Publiceret 11 May 2019 11:30