Kender du historien? Da Gilleleje blev badeby

I 1896 åbnede Gilleleje Badehotel, og byens forvandling fra stille fiskerleje til sommerferieby begyndte

Af
Lars Therkildsen

Kun få københavnere havde i slutningen af 1800-tallet opdaget Gilleleje og endnu færre havde mod på at drage på den lange, besværlige rejse til toppen af Sjælland i sommermånederne.

Jernbanens endestation lå endnu kun i Græsted, derfra var det med hestevogn resten af vejen. Kroen kunne desuden kun tilbyde et begrænset antal værelser, selvom mange fra det faste sommerklientel også foretrak at leje sig ind hos de lokale fiskere.

Der var imidlertid planer om at forlænge Gribskovbanen til Gilleleje, og kroens ejer og Gillelejes matador, F.N. Hansen, øjnede hurtigt nye forretningsmuligheder. Han fik arkitekterne Hagemann & Møller fra København til at tegne et stort, nyt badehotel i smuk nordisk stil – med hele 76 værelser. I 1895 lagde hans kone Edith grundstenen til byggeriet, og allerede året efter blev dørene til hotellet slået op. Succesen var hjemme fra start, men den var næsten for stor: på åbningsdagen kom så mange besøgende, at herrer og damer måtte kæmpe om maden og pladserne ved bordene – en situation som Blæksprutten forevigede i 1896.

Allerede i åbningsåret kunne effekten af det nye badehotel mærkes, Gilleleje nærmest vrimlede med badende sommergæster. De blev forsynet med omklædningsvogne på hjul, som kunne køres helt ud i vandet, og et reglement om badetøj blev også sat op, så mændene i det mindste bar badebukser. Den unge Axel Kjerulf erindrer om sin far i sommeren 1896:

”Min Far, der efterhaanden var bleven nok saa korpulent, var i høj Grad generet af disse Badebukser, navnlig da han aldrig kunne faa et tilstrækkeligt stort Nummer, og han havde et evigt Besvær med at holde dem fast om Maven. Irriteret, men lovlydig hængte han saa Badebukserne fast om Halsen. Han skulde jo blot bære Badebukserne!”

Kilde: Frank Bo Schwartz: ”Fra fiskerleje til sommerby”, Holbo-historier 2010

Publiceret 10 May 2019 07:00

SENESTE TV

Gå med 30 km ad Klosterruten

motion På lørdag 29. juni er det på med vandreskoene, hvis man vil med på en ca. 30 km lang vandretur på en del af Klosterruten. I spidsen går turlederne i Dansk Vandrelaug Hans Henrik Kleinert og Ingelise Kvorning.

"Vi starter i Esrum og går langs Esrum Sø gennem Gribskov, passerer Stjernen, der er centrum for de snorlige jagtveje, som Kong Christian den 5. anlagde, og fortsætter langs Store Grib Sø. Vi passerer Mor Grib's hule, kommer også forbi Æbelholt Kloster og slutter i Hillerød," fortæller de i en pressemeddelelse fra Dansk Vandrelaug.

Øvelser og små lege

Ud over at man får motion, vil der være forskellige indslag på turene som for eksempel 'Walk and Talk', særlige øvelser og små lege, hvor man bruger alle dele af kroppen, også hjerne og hjerte, og der vil være information om seværdigheder på turen.

Der bliver pauser undervejs til at nyde medbragt mad og drikke, inden turen slutter ved Hillerød station ca. kl. 16.30.

Turen starter kl. 9 ved Esrum skole, når bussen fra Saltum ankommer.

Det koster 30 kr. at deltage, hvis man ikke er medlem af Dansk Vandrelaug.

jesl