Intet er mere lækkert end nyhøstede grøntsager fra egen køkkenhave.

Intet er mere lækkert end nyhøstede grøntsager fra egen køkkenhave. Foto: Kehlet

Forår i haven: Selvforsynet - kan det lade sig gøre?

Kan nyttehaven faktisk holde dig med mad?

Der er noget helt særligt i at sætte tænderne i hjemmedyrket mad. En tomat fra egen stilk, et æble fra eget træ, gele af egne bær eller at kunne servere dampende kartofler, som for en time siden stod nede i haven.

Mange haveejere får over tid mod på at dyrke andet end græs og blomster, og når man først får lidt mere blod på tanden og lykkes med krydderurter, tomater, squash og gulerødder, så kan det være, spørgsmålet melder sig: kan vi virkelig klare os med det, vi selv dyrker – kan vi gå Bonderøven i bedene?

Hårdt arbejde

For de fleste vil svaret være ”ja, men…”

Selvforsynet er hårdt arbejde, masser af det – og der er mange afsavn. Særligt hvis man vil være totalt selvforsynet; så kræver det både plads og noget nær fuldtid at passe det. Der er en grund til, at vi køber det meste – en af dem er tid, en anden er, at du får mere i løn for at gå på arbejde end for at passe din grønkål.

Men mindre kan også gøre det. I mange lande er det helt normalt at være selvforsynende med en gruppe af afgrøder, fx rodfrugter, rabarber, frugt eller andet, som giver store udbytter og kan holde sig længe. De fleste med æbletræer kan genkende, at der i gode år er rigeligt til at forsyne hele gaden, og hvis man bruger det til at bytte med en, der har blommer eller pærer, så er man godt på vej. Selvforsynet går fint i tråd med deleøkonomi!

Et mere realistisk udgangspunkt for mange vil være at være selvforsynende i en periode eller med et udvalg af afgrøder. Begynd med at dyrke salaten, som du skal spise sommeren igennem, eksempelvis, eller sig: ’i år vil jeg ikke købe krydderurter, men dyrke det selv’. Særligt dén begrænsning vil i øvrigt batte massivt på madbudgettet, da krydderurter er meget billige at dyrke men dyre at købe.

Publiceret 19 April 2019 10:00