”Jeg er vild med Den grønne bænk, Stejlepladsen og Gilbjerg Hoved. Jeg er i det hele taget vild med Gilleleje,” siger forfatteren Knud Simonsen, hvis seneste bog udspiller sig i Gilleleje.

”Jeg er vild med Den grønne bænk, Stejlepladsen og Gilbjerg Hoved. Jeg er i det hele taget vild med Gilleleje,” siger forfatteren Knud Simonsen, hvis seneste bog udspiller sig i Gilleleje.

Smuglede tyske nazister ud: 'Gilleleje var et knudepunkt'

En østjyde har været på besøg i Gilleleje og omegn for at finde stof til sin seneste bog. Det er der kommet romanen ’Guldsmugleren fra Gilleleje’ ud af

Af
Marie Varming

litteratur Det hele startede med, at unge Helge ragede uklar med en politibetjent i Helsingør. Det gik hverken værre eller bedre, end at betjenten røg i baljen, og Helge tog benene på nakken og gemte sig fra da af i Gilleleje. Her arbejdede han som fisker, men som så mange andre i det erhverv levede han mest af alt af at transportere ting og mennesker.

”Det er en offentligt kendt hemmelighed, at danskerne sendte tonsvis af blandt andet fisk til Tyskland under besættelsen. Men Helge tjente også penge på smugleri. Han smuglede cigaretter, guld, brillanter, modstandsfolk og jøder til Sverige, men han sejlede tyske officerer over Øresund via det, der hed Flugtrute Nord,” fortæller den østjyske forfatter Knud Simonsen. Han har netop skrevet romanen ’Guldsmugleren fra Gilleleje’, og den foregår, som navnet antyder, i Gilleleje, hvor Helge huserede under Anden Verdenskrig.

”En del tyske officerer vidste godt, at de ville tabe krigen, og for at undgå retsforfølgelse tog de ruten op gennem Danmark til Sverige og derfra videre til Sydeuropa og Argentina. Der var Gilleleje et vigtigt knudepunkt for mange,” forklarer Knud Simonsen.

Guldsmugleren fra Gilleleje er hans syvende roman, og han har igen brugt Rigsarkivet flittigt. Men han har også været på arbejde lokalt:

”Gribskov Arkiv bidrog med mange små kilder, som var med til at fuldende billedet,” siger han taknemmeligt, ligesom han har været on location for at researche:

”Jeg har ferieret i Gilleleje flere gange. Det er ferie og research på én gang. Jeg har nået en alder, hvor jeg må gøre begge dele for at nå det hele,” griner den 68-årige forfatter.

”Jeg er vild med Den grønne bænk, Stejlepladsen og Gilbjerg Hoved. Jeg er i det hele taget vild med Gilleleje,” siger Knud Simonsen, som også arbejder som arkitekt, der er hans oprindelige erhverv.

Ikke en fagbog

Bogen er det, der kaldes en dokumentarisk roman, for udgangspunktet er realiteterne under Anden Verdenskrig, men mange navne og begivenheder er opdigtet. Personligt er Knud Simonsen dog glad for at få mulighed for at dykke ned i historien gennem sin research.

”Det er så spændende at få adgang til kilder, jeg ellers ikke har kendt til, og stof, jeg ikke kendte. Og det er lækkert at skrive. Jeg hygger mig med det.”

Selv om Knud Simonsen har skrevet trilogien ’Tørvekongen’, ’Brunkul’ og ’Vestkystbunkeren’ om Anden Verdenskrig, er han blevet overrasket.

”Jeg kendte jo godt historien fra mine tre tidligere bøger, men det har overrasket mig, hvor omfangsrigt smugleriet var.”

Det måtte gå galt for den entreprenante Helge, som ellers gladeligt fortsatte med at sejle ting og folk over Øresund, efter krigen var stoppet.

”Han skabte sig en formue, men det gik også galt. Kutteren havarerede, og så siger jeg ikke mere,” siger Knud Simonsen hemmelighedsfuldt.

Guldsmugleren fra Gilleleje udkom 7. marts på Forlaget Hovedland.

Publiceret 14 March 2019 07:00