I byrådssalen skrev borgmester Anders Gerner Frost og udvalgsformand Mikkel Andersen under på et nyt samarbejde.

I byrådssalen skrev borgmester Anders Gerner Frost og udvalgsformand Mikkel Andersen under på et nyt samarbejde.

I kamp for krigsveteraner: 'Mange har løbet panden mod en mur i systemet'

Der skal tages hånd om Gribskovs krigsveteraner. Derfor har kommunen nu indgået et nyt samarbejde

Af
Jeppe Helkov

Når man har været i krig for sit land, skal man også kunne regne med, at samfundet har ens ryg, når man kommer hjem. Den holdning har de fleste heldigvis. Men nu har Gribskov Kommune taget et ekstra skridt for at leve op til sine forpligtelser over for de 250 krigsveteraner, der er her i kommunen.

Gribskov Kommune har indgået et helt nyt samarbejde med Veterancentret. Veterancentret er forsvarets officielle institution, der står for at koordinere støtten til soldater og veteraner. Og selvom samarbejdet kan virke som en lille ting, sender det et vigtigt signal, mener udvalgsformand i Gribskov Kommune, Mikkel Andersen (S).

"Nu hænger vi i kommunen hinanden op på, at det her er et vigtigt område. Vi har nogle mennesker, der har kæmpet for Danmark. Det skal vi anerkende og så give dem en ordentlig behandling, når de kommer hjem," siger han.

Mikkel Andersen var i 90'erne selv udsendt som soldat på Balkan. Og her oplevede han på egen krop, hvordan systemet svigtede flere af hans kammerater.

"Da vi kom hjem, var der ikke nogen hjælp. Jeg plejer gerne at fortælle det her med, at vi blev stillet op på en række. Og så skulle alle dem, der havde det psykisk dårligt, træde et skridt frem. Det var der ingen, der gjorde. Selvom nogle af dem, jeg kom hjem med, ikke kom hele hjem. Men de fik aldrig den hjælp, de havde brug for. Derfor synes jeg, den her sag er så vigtig," siger han.

I Gribskov Kommune ansatte man i december 2017 en decideret veterankoordinator, Jette Bülow Hansen. Hun arbejder samtidig på jobcentret. Men selvom Jette Bülow Hansen officielt havde titel af veterankoordinator, havde det daværende politiske flertal ikke sat penge eller tid af til, at hun kunne specialisere sig i et så sårbart område.

Det skete med det nye budget i 2018.

"Nu er jeg rigtig kommet i gang med arbejdet," siger hun og fortæller, at samarbejdet med Veterancentret rykker noget. Nu får kommunen nogle helt andre ressourcer, de kan trække på.

"Vi har allerede et godt samarbejde, men nu er det blevet helt officielt. Veterancentret tilbyder en masse kurser og er gode til at finde job eller lærepladser til veteraner. Man kan altid ringe til dem og få hjælp. Så det bliver en stor hjælp i hverdagen," siger hun.

Mikkel Andersen er enig.

"Vi får mulighed for sparring med Veterancentret. Vi har nu adgang til nogen, der har en større viden. De kan hjælpe os med at lave den rette indsats. Samtidig får vi en nemmere adgang til psykologer og socialrådgivere. Det gør forhåbentlig, at vi kan gøre det endnu bedre for veteraner, der er kommet hjem med et ar på sjælen eller på kroppen," siger han.

Jette Bülow Hansen oplever samtidig, at mange af veteranerne har svært ved at stole på systemet. Derfor er det ofte de små ting, der gør en forskel.

"Mange slås med at have løbet panden mod en mur i systemet. Det har de. Det er specielt de veteraner, der ligger 15-20 år tilbage. De blev ikke modtaget særlig godt. Der er mange, der er rigtig dårlige."

"Så jeg prøver på at arbejde på en anden måde. At tage ud og møde veteranerne i stedet for, at de skal komme ind på jobcentret. Vi arbejder på en anden måde. Næste weekend starter jeg også et nyt løbe-gå-hold. Det har der været stor efterspørgsel efter. På den måde møder jeg veteranerne i et knap så officielt miljø. Det gør en stor forskel," siger hun.

Kender du nogen, der kan have lyst til at tale med veterankoordinator Jette Bülow Hansen, kan de ringe på 72496480 eller på mail: jbhan@gribskov.dk.

Publiceret 14 March 2019 11:30

SENESTE TV

Spil bingo og hjælp SOS Børnebyerne

Hjælp SOS Børnebyerne arrangerer bingospil torsdag 21. Marts.

Denne dag kan du spille og støtte en god sag . Det sker i "Det Gamle Posthus" på Stationsvej i Gilleleje. SOS Børnebyerne er klar med masser af spilleplader og gevinster. Overskuddet fra dagen går ubeskåret til SOS Børnebyerne.

Det er SOS Børnebyernes Lokalgruppe, der står for arrangementet, og de håber, at både garvede bankospillere og nybegyndere har lyst til at være med og støtte den gode sag.

”Vi har været rundt i byens butikker for at få sponsoreret gaver til arrangementet. Det har været en meget positiv oplevelse. Vi mærker stor velvilje og god opbakning til den indsats SOS Børnebyerne gør rundt om i verden for at hjælpe forældreløse og udsatte børn,” siger Anni Sejrsbøl fra lokalgruppen.

Kapp