Preben Byskov er blevet varetægtsfængslet i fire uger. Han indrømmer at have skudt og dræbt 74-årige Poul Erik Schwærter. Her ses han foran den sø i sin have, der drev ham til drabet. Foto: Jan F. Stephan

Preben Byskov er blevet varetægtsfængslet i fire uger. Han indrømmer at have skudt og dræbt 74-årige Poul Erik Schwærter. Her ses han foran den sø i sin have, der drev ham til drabet. Foto: Jan F. Stephan

Preben skød sin bedste ven: Her er sagen, der drev ham til drabet

I maj 2017 skrev Ugeposten en artikel om Preben Byskov og hans grund. Det var netop den konflikt over hans grund på Idrætsvej i Helsinge, han selv angav som motivet, da han tirsdag i retten indrømmede, at han mandag skød og dræbte sin tidligere bedste ven, den 74-årige tidligere Venstre-politiker Poul Erik Schwærter. Her kan du genlæse historien.

En rigtig lortesituation. Det er, hvad Preben Byskov er endt i. Som så mange andre mennesker, der er nået lidt op i årene, drømmer han om at sælge sit hus og tage ud og se verden. Det burde være lige til, når man har et stort lækkert hus og egen sø i haven. Men der er bare ét problem. Få meter fra enden af hans have ved huset på Idrætsvej i Helsinge ligger der et overløbsbassin - eller et lortebassin, som Preben Byskov kalder det. Her løber kloakvand fra dele af Helsinge hen - og det betyder, at bassinet ifølge Preben Byskov i dag er fyldt med 7600 tons lort - eller afføringsrester, hvis man skal sige det lidt pænt.

Og der er vel at mærke tale om afføringsrester, der flere gange er løbet over overløbsbassinets kanter - og ud i Preben Byskovs sø. Flere gange har oversvømmelserne været så store, at afføringsresterne er løbet helt op til Preben Byskovs terrasse, der ligger op mod 15 meter fra overløbsbassinet.

Fyldt med bind og kondomer

“Det er rigtig klamt. Jeg har flere gange fundet præservativer og hygiejne-bind på min grund,” siger han.

Og som om oversvømmelserne i sig selv ikke er slemme nok, mener Preben Byskov også, at de er årsag til, at han med egne ord er stavnsbundet til sin grund.

“Oversvømmelserne har forurenet min grund. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Jeg har fået taget jordprøver, og de viser, at min grund er forurenet. Og på grund af den forurening er mit hus praktisk talt usælgeligt,” siger Preben Byskov og fortsætter:

“Der har været flere interesserede købere ude og se på mit hus - men de sprang alle fra, da de hørte om forureningen. Jeg ville heller ikke selv købe et hus, hvor der var forurening i jorden. Mit Realkreditinstitut siger også, at det ikke er noget værd. Jeg ville for år tilbage gerne låne penge til et nyt tag, men det var slet ikke en mulighed på grund af forureningen,” siger han.

Men problemet opstår, fordi Gribskov Kommune, der frem til 2010 ejede overløbsbassinet, tilsyneladende ikke er enig med Preben Byskov i, hvad der har forurenet grunden.

“De mener, det er et gammelt gartneri, der tidligere lå på grunden, der har lavet forureningen. Men det lå på en helt anden del af grunden. De har også taget nogle prøver ude ved overløbsbassinet og målt, om der er forurening. Og de tal vil jeg meget gerne se, så vi kan sammenligne og se, om de har den samme forurening som mig. Så kan jeg påvise, at det er dem, der også har forurenet på min grund. Men de har nægtet at vise mig tallene. De siger, at jeg ikke har ret til at se dem,” siger Preben Byskov, der især ærgrer sig over to ting i forløbet, der har varet siden 2009.

“Min sø er jo reelt død. Før var der fiskehejrer, fisk og guldsmede i den - og hundene drak af vandet. Der var så meget liv i. Det er fuldstændig væk nu.”

“Men det sværeste har været at overbevise mine børn om, at jeg ikke er paranoid. De kan slet ikke forstå, at der kan være så mange problemer. 'Jeg kan godt høre, hvad du siger far, men det kan ikke passe', siger min datter. Det har været utrolig svært. Der er modstand fra alle sider. Det kræver alle kræfter. Det har været sindssygt hårdt.”

“Og jeg synes ikke, jeg er urimelig. Hvis Gribskov Kommune har svinet min grund til, skal de også rydde op. Det er ikke for meget at forlange.”

Publiceret 12 March 2019 15:50