I fremtiden vil nogle ældre ikke modtage sygeplejehjælp fra Pleje Gribskov i eget hjem. De skal i stedet køre efter hjælpen. Modelfoto.

I fremtiden vil nogle ældre ikke modtage sygeplejehjælp fra Pleje Gribskov i eget hjem. De skal i stedet køre efter hjælpen. Modelfoto. nito - stock.adobe.com

Ny million-regning: Sygeplejen overskrider budgettet igen

Først måtte politikerne smide ekstra 10 mio. kr. efter Pleje Gribskov, så var det 12 mio. kr. Nu er der udsigt til en endnu større efterregning

Af
Jeppe Helkov

Kvalitet Bedst som man troede, at tingene kørte på skinner for Pleje Gribskov, venter der nu en ny grim overraskelse. Nye beregninger viser, at hjemmesygeplejen i 2019 vil sprænge budgettet og kræve en ekstrabetaling på 16 millioner kr.

Men problemet er, at den i forvejen trængte kommunekasse simpelthen ikke har de 16 mio. kr. Derfor er man nødt til at finde nye løsninger. Løsninger der vel at mærke resulterer i serviceforringelser for de ældre i kommunen. Det fortæller borgmester Anders Gerner Frost (Nyt Gribskov).

"Vi kommer til at udfordre nogle folk med vores løsninger. For vi har ikke pengene til de her overskridelser. Det har vi ikke. Vi er nødt til at ændre på noget, så regningen ikke ender på 16 mio. kr.," siger han.

Har set på alle borgere

Ifølge velfærdsdirektøren i Gribskov Kommune, Mikkel Damgaards, skyldes de øgede udgifter, at hjemmesygeplejeopgaverne bliver mere og mere komplekse. Derudover har man efter den i bedste fald svingende kvalitet fra den tidligere leverandør Attendos side været nødt til at 'genvurdere kvaliteten og servicen hos den enkelte borger':

"Det har været en stor opgave at hjemtage hjemmesygeplejen, og vi har været omhyggelige med at sørge for, at den nødvendige kvalitet bliver leveret. Vi har været omhyggelige med at gennemgå alle borgernes sager og koordinere med sygehuse og de praktiserende læger, så vi får den rigtige kvalitet. Det synes vi, vi har nu. Men det har medført flere omkostninger, end vi havde forudsagt," siger Mikkel Damgaards.

Konsekvensen af budgetoverskridelsen bliver, at nogle patienter i fremtiden ikke længere vil modtage sygeplejehjælp i deres eget hjem. I stedet er de nødt til at køre til en kommunal destination, hvor flere behandlingstilbud vil blive samlet.

Borgere må køre selv

"Vi er nødt til at være helt ærlige omkring, hvor vi er nødt til at skære i servicen. Det bliver ikke på den faglige kvalitet, men vi kommer til at have færre udkørsler. Flere borgere er simpelthen nødt til selv at transportere sig til en faglært sygeplejerske. En kommunal klinik. Det er en serviceforringelse, men det er en nødvendighed," siger Anders Gerner Frost og peger på ydelser som kateterskift og sårbehandling som behandlinger, der i fremtiden vil blive samlet.

Pleje Gribskov overtog hjemmesygeplejen i maj 2018. Og i forsommeren kom det blandt andet bag på embedsværket, hvor mange behandlingskrævende sommergæster der reelt kom til kommunen og skulle have hjælp af Pleje Gribskov. Men mange af dem skal i fremtiden også til at starte egen bil, fortæller Anders Gerner Frost.

"Vi har rigtig mange sommerhusfolk, der kommer op og skal have løst en opgave. Som lægmand må jeg sige, at hvis man i sin egen bil kan køre op til sit sommerhus og køre til Gilleleje og hente fisk om lørdagen, så tror jeg også godt, man kan køre op til en sundhedsklinik for at få noget hjælp," siger han.

Kommunens udfordringer med hjemmesygeplejen opstod allerede i det sekund, Pleje Gribskov overtog opgaverne fra Attendo. Her erfarede politikere og embedsværk hurtigt, at udgifterne var langt højere end det, man havde betalt Attendo.

"Vi kunne se, at virksomhedsoverdragelse af medarbejderne alene var mellem 20 og 25 mio. kr. dyrere om året end det, Attendo set var blevet beregnet for," siger Anders Gerner Frost.

'Det vildeste sorte hul'

Men hvis medarbejderoverdragelsen alene kostede 20 mio. kr. ud over det, Attendo blev betalt. Så er det vel ret tydeligt nu, at Attendo blev decideret underbetalt - og at politikere og embedsværk lavede et udbud, der reelt ikke hang sammen?"

"Det er altid nemt at være bagklog. Men når vi ser ind i maskinrummet nu, hvor vi har fået hjemmesygeplejen tilbage, må jeg være ærlig og sige, at jeg godt kan være ked af, at vi som byråd og administration ikke har været bedre til at have en konstruktiv dialog med Attendo. Det er tydeligt at se, at de har haft det vildeste sorte hul i deres butik på det her område."

Mikkel Damgaards og Anders Gerner Frost fortæller samtidig, at Gribskov Kommune er udfordret af, at kommunerne forventes at klare langt flere opgaver end tidligere. Det kan man blandt andet se på, at gennemsnitstiden for en indlæggelse på et sygehuse er faldet fra ni døgn til fire et halvt døgn på bare fem år. Det skyldes ifølge dem begge, at mange af de opgaver, sygehusene tidligere løste, nu skal varetages af kommunerne.

Kom nu, Folketing

"Det er tydeligt for alle, at flere opgaver skal løses i kommunerne. Vi ved også, at det nye supersygehus i Hillerød starter ud med færre pladser, end der egentlig er brug for. Så der vil vi også få endnu flere borgere tilbage tidligere," siger Mikkel Damgaards.

Anders Gerner Frost håber derfor, at Folketinget sender en solid pose penge mod Gribskov, når et flertal får forhandlet den længe ventede sundhedsreform på plads.

"Kommunerne mangler, at Folketinget tager et ansvar for, at der også følger penge med, når regionerne skyder ekstra opgaver ud til kommunerne. Det sker ikke i dag. Forhåbentlig følger der nogle penge med, når reformerne kommer - i stedet for at politikerne kun tænker valgkamp," siger han.

Publiceret 22 February 2019 15:43

SENESTE TV