Man vil i fremtiden ikke bare kunne droppe ind i borgerservice.

Man vil i fremtiden ikke bare kunne droppe ind i borgerservice.

'Gribskov Kommune er til for borgerne. Det er altså ikke omvendt'

Fra september skal man bestille tid, hvis man vil tale med borgerservice. Den ændring er ikke alle lige glade for

Af
Jeppe Helkov

Hvis du skal have fornyet dit pas eller har spørgsmål til din folkepension, kan du i fremtiden ikke bare tage et smut forbi borgerservice på rådhuset i Helsinge. Fremover er du nødt til at bestille tid først. Det har et politisk flertal besluttet.

Og den beslutning har for alvor fået Ugepostens læsere op i det røde felt. Også blandt byrådspolitikerne skaber beslutningen debat.

Venstres Natasha Stenbo Enetoft er især kritisk over for, at mange af politikerne har travlt med at sælge løsningen som en af de bedste beslutninger nogensinde.

"Der er mange, der kun jubler og siger, at det her bliver supergodt. Det er lige før, det sikrer verdensfreden. Men jeg kan altså godt se nogle faldgruber. Kommunen bliver mere og mere lukket. Jeg synes, vi glemmer, hvad vores kerneopgaver er. Gribskov Kommune er til for borgerne. Det er altså ikke omvendt," siger hun.

Ikke holdbart

I den modsatte grøft er Pernille Søndergaard (NytGribskov). Hun mener, at den nye ordning gør borgerservice langt mere fleksibel.

"Der er rigtig mange af os, der pendler ud af kommunen hver dag. Hvis vi skal nå op på borgerservice i dag, skal man tage en halv fridag. Ellers kan man ikke nå det. Det er ikke holdbart," siger hun og fortsætter:

"Derudover ved man i dag ikke, hvor lang tid man kommer til at vente. Helt almindelige mennesker, der har et arbejde, har altså ikke tid til at sætte sig ind og ikke vide, hvornår man kommer til. Det har vi ikke tid til længere. Derfor er det her en god løsning for de mange," siger hun.

Ender med ventetid

Det argument er Natasha Stenbo Enetoft dog ikke enig i.

"Hvordan er det nu, når man skal tandlægen eller lægen og har en tid? Her er det meget vigtigt, at man møder 10 minutter før. Men hvor mange af de gange sidder man alligevel og venter? Sådan ender det altid. Kan man forestille sig, at det også ender sådan her?", siger hun og fortæller, at hun også frygter, at mange ikke vil møde op.

"Når man sidder hos børnetandlægen i Helsinge, har de to glas med bolde i. Det ene glas er for dem, der er mødt op den dag — det andet er med dem, der ikke er mødt op og ikke har meldt afbud. Og det andet glas er næsten altid fyldt. Det samme frygter jeg vil ske her — og det er der ikke taget højde for," siger hun.

Men den frygt deler Tina Jensen, teamleder i borgerservice, ikke.

"Der er mange kommuner, der bruger det her. Og de siger, det er mere effektivt. Vi har rigtig mange borgere, vi må sende hjem. Enten fordi de ikke har de rigtige ting med, eller fordi den medarbejder, der skal løse problemet, ikke er her. Det kan vi forhåbentlig undgå nu."

Problemer i Gribskov

"Ofte kommer en borger herop, fordi de ikke ved, hvor de ellers skal gå hen. Men så er det måske slet ikke os, de skal have fat i. Så er det statsforvaltningen eller Udbetaling Danmark. Det skal vi stadig henvise til, men borgeren sparer turen herop, fordi det kan klares over telefon," siger hun.

Men argumentet med at det nye system fungerer i andre kommuner, beroliger ikke Natasha Stenbo Enetoft.

"Jeg er helt med på, at det fungerer i andre kommuner. Men nu har vi jo tidligere set, at Gribskov Kommune ikke altid er i stand til at løfte ting, der fungerer hos andre," siger hun.

Den nye ordning bliver sat i gang den 1. september. Op til da vil der være en indkøringsperiode, hvor forvaltningen arbejder med at finde den mest optimale form med akuttider og lignende.

Publiceret 21 February 2019 11:30

SENESTE TV