24. februar modtog Zonen en skrivelse fra det svenske flyvevåben med tak for indsatsen.

24. februar modtog Zonen en skrivelse fra det svenske flyvevåben med tak for indsatsen.

Dramatisk dag i 1956: Jetfly styrtede ned i Gribskov

Den svenske pilot forsøgte at redde sig med katapult

Af
Avijaja Linnet

Kort før middag onsdag den 1. februar 1956, styrtede et svensk militært jetfly af typen J 29, også kaldet ”den flyvende tønde”, ned på dramatisk vis nær Alme mellem Græsted og Helsinge.

Den 22-årige pilot John Allan Lennart Ljungstrøm havde kort forinden meldt om motorvanskeligheder og havde fået ordre om at springe ud med faldskærm.

Der blev derfor iværksat en omfattende eftersøgning af piloten, i første omgang i området ved Nakkehoved Fyr, da det i den danske radioavis blev meddelt, at piloten var sprunget ud her.

Oplysningen viste sig dog at være fejlagtig, og derfor blev den svenske feltpilot først fundet 4 timer senere af kustoden ved Tegners Museum, Poul Friis. Piloten blev fundet tæt ved gårdspladsen på museet ved Villingebæk, og var formodentlig død på stedet, da hans faldskærm ikke havde foldet sig ud.

Zonen Helsinge afspærrer nedstyrtningsstedet 1. februar 1956..

Zonen Helsinge afspærrer nedstyrtningsstedet 1. februar 1956..

Det førerløse fly var efter katapulteringen af piloten fortsat 8 kilometer gennem luften og nåede ind over Græsted by, før det foretog en vending og styrtede brat mod jorden.

Øjenvidner beretter i dagbladet Politiken: ”Den ramte jorden med et vældigt Brag og fortsatte i Hop, der mindede om en anskudt Fugl 5-600 Meter hen over Jorden i en Linje der gik mellem fem Gaarde”.

Det sidste af vraget fandtes på gårdejer Johs. Larsens mark, Borrebjerggaard, ved Alme.

Publiceret 14 February 2019 10:00

SENESTE TV

Spil bingo og hjælp SOS Børnebyerne

Hjælp SOS Børnebyerne arrangerer bingospil torsdag 21. Marts.

Denne dag kan du spille og støtte en god sag . Det sker i "Det Gamle Posthus" på Stationsvej i Gilleleje. SOS Børnebyerne er klar med masser af spilleplader og gevinster. Overskuddet fra dagen går ubeskåret til SOS Børnebyerne.

Det er SOS Børnebyernes Lokalgruppe, der står for arrangementet, og de håber, at både garvede bankospillere og nybegyndere har lyst til at være med og støtte den gode sag.

”Vi har været rundt i byens butikker for at få sponsoreret gaver til arrangementet. Det har været en meget positiv oplevelse. Vi mærker stor velvilje og god opbakning til den indsats SOS Børnebyerne gør rundt om i verden for at hjælpe forældreløse og udsatte børn,” siger Anni Sejrsbøl fra lokalgruppen.

Kapp