Sådan ser landsresultatet ud ved skolevalg. Kommunernes farve viser, hvilket parti der fik flest stemmer her.

Sådan ser landsresultatet ud ved skolevalg. Kommunernes farve viser, hvilket parti der fik flest stemmer her.

Se resultatet:Elever gav blåt flertal i Gribskov

Uanset om man stemmer blåt, rødt eller grønt, var der gode nyheder ved skolevalget

Af
Jeppe Helkov

skolevalg Blå blok bevarer magten, men Socialdemokraterne er landets klart største parti. Nogenlunde sådan ville det have lydt, hvis det var op til de danske skolelever at bestemme Folketingets sammensætning.

I sidste uge var skolelever fra 8., 9. og 10. klasse i hele landet en tur i stemmeboksen til 'Skolevalg 2019'. I alt stemte imponerende 63.463 elever til valget. Og på landsplan stemte 51,2 pct. på blå blok, mens rød blok måtte nøjes med 48,8 af stemmerne. Med 22,6 pct. at stemmerne er Socialdemokraterne dog de unges foretrukne parti, mens blot 17 pct. af de unge satte deres kryds ud for Venstre.

Det billede går igen i Gribskov Kommune. Her stemte 825 elever, og stemmerne fordelte sig således:

  Socialdemokraterne: 21,7 pct.

  Venstre: 14,9 pct.

  Dansk Folkeparti: 12,7 pct.

  Liberal Alliance: 12,5 pct.

  Radikale Venstre: 11 pct.

  Det Konservative Folkeparti: 9,7 pct.

  Alternativet: 7,6 pct.

  Socialistisk Folkeparti: 4 pct.

  Enhedslisten: 3 pct.

  Nye Borgerlige: 1,6 pct.

  Kristendemokraterne: 1,3

Men selvom man ikke er enig i de unges stemmer, er der god grund til at juble alligevel. Med skolevalget får man nemlig — forhåbentlig — lært de unge, at de skal huske at stemme, når de bliver over 18 år. Det fortæller Christian Juul Lentz, projektleder for Skolevalg.

"Der har været en faldende valgdeltagelse blandt førstegangsvælgere ved de seneste folketingsvalg. Og vi ved fra forskningen, at hvis ikke man stemmer første gang, er der stor risiko for, at man forbliver sofavælger. Så skolevalget var simpelthen for at vænne de unge til at stemme, før de fylder 18 år," siger han og roser især de 500 debatmøder i hele landet, hvor ungdomspolitikere og skoleelever trofast er mødt op.

Alternativet blev størst

En af de elever, der har haft mere end almindeligt travlt det seneste stykke tid, er 15-årige Mathias Arnvig Zilberberg.

Han går til daglig på Gilbjergskolen i Gilleleje, men som kandidat for Alternativet brugte han i tre dage alle vågne timer på at forberede sig og debattere med politiske modstandere på skoler i hele Nordsjælland.

Og det klarede han så godt, at Alternativet på to af de syv skoler, Mathias Arnvig Zilberberg var på, endte som det største parti.

"Det har været megasjovt. Også lidt angstprovokerende. Dem jeg debatterede mod gik i 3. g eller gik på universiteter. Mange af dem er opstillingsparate til Folketinget. Så der sad jeg som den 15-årige folkeskolelev," siger han.

Men Mathias Arnvig Zilberbergs unge alder endte faktisk med at komme ham til gode.

"Jeg kunne bruge min alder. Da vi for eksempel debatterede skolereformen. De andre sagde, 'når I går i skole'. Det kunne jeg sige, 'når vi går i skole'. Med mange af de ting vi diskuterede kunne jeg være mere personlig, fordi jeg var i samme båd som eleverne," siger han.

Men står det til Mathias Arnvig Zilberberg, var skolevalget kun første skridt i hans politiske liv. Ved næste kommunalvalg drømmer han om at udfordre de garvede byrødder.

"Ved næste kommunalvalg er jeg opstillingsparat. Så jeg vil helt klart ind i byrådet og vise nogle af de gamle, garvede politikere, at jeg kan andet end at stille dem skarpe spørgsmål. Nu vil jeg være rigtig politiker," siger han.

Publiceret 06 February 2019 11:30

Amanda og Piazzolla i Tisvilde Bio

Film Så er der nye film på plakaten i Tisvilde Bio. En af dem er filmen 'Amanda'.

Den syvårige Amanda mister sin mor ved et terrorangreb i Paris. Det ændrer på alle måder hendes liv. Hendes onkel, David er lidt af en dagdriver og er løsansat i parkvæsenet. Han har et nært forhold til sin niece men slentrer ellers gennem livet på bedste beskub. En aften skal han mødes med sin kæreste og Amandas mor for at fejre hendes nyerhvervede kørekort. Han er som sædvanligt for sent på den. Da han ankommer er det utænkelige sket. Terrorens har stukket sit afskyelige fjæs frem.

David skal nu ud over chokket og tabet også tage vare på sin lille niece, men hvordan kommer de videre i livet og bringer håbet tilbage. Der er rørende scener i filmen, som når David i et forsøg på at glemme smider søsterens tandbørste ud. Amanda opdager helt sønderknust, at morens tandbørste er væk. Det er her i dagligdagens praktiske detaljer, at traumet slår igennem. Den slags detaljer blænder kameraerne normalt ned for, men her eksponeres savnet, så det gør ondt. Filmen vises 21., 22., 24. og 25. august klokken 20 samt 23. august klokken 15.

Dokumentar

'Piazzolla – The years of the Shark' er en dokumentarfilm om argentineren Astor Piazzolla (1921-1992). Han var et musikalsk geni, der formåede at forny tango-genren.

Filmen går tæt på manden og myten, og sammen med sønnen Daniel dykkes der ned i private lyd- og videooptagelser. Han var en af de største bandoneón-spillere i verden. Det er et instrument, der har meget tilfælles med harmonikaen. Han genopfandt tangoen som finkultur, der førte tangoen ind i koncertsalene. Den slags gjorde man ikke ustraffet. Tangoen var ikke længere en folkelig tilbedt dansemusik og nationalkultur, og befolkningen i hjemlandet Argentina var rasende. Han var slet og ret forræder. Dokumentaren vises 25. august klokken 16 og 28. august klokken 20.