"Der er plads til kreativitet, de følger årets gang og sylter rødbeder og bager brunkager med børnene," siger Susie Andersen.

Børnehave kæmper for overlevelse

Manglende børn kan betyde, at børnehave er nødt til at lukke

Af
Marie Varming

Da Susie Andersen for tre måneder siden skulle sende sin treårige Malte i børnehave, var hun lige så skeptisk over for en stor institution, som mange institutioner var over for et barn, som ikke havde gået i vuggestue, men var blevet passet hjemme.

Men så fandt familien Søborg Private Børnehave.

"Da vi kom hertil efter at have besøgt en del andre institutioner, var det ligesom at komme hjem," husker Susie Andersen.

Vil være selvejende

Stik mod sit navn er den 40 år gamle institution ved Gilleleje ikke privat. Den er kommunal, men nu har Gribskov Kommune opsagt driftsoverenskomsten med den lille børnehave, som for tiden har 12 børn.

Det betyder, at det gamle menighedshus i Bygaden ikke længere skal være børnehave i dagtimerne – nærmere betegnet mellem 7.45 og 13.30, som åbningstiderne er lige nu. Børnehaven skal lukke, hvis det står til kommunen, og de tilbageværende børn skal sendes ud til kommunens øvrige institutioner.

Forældrene kæmper for, at Søborg Private Børnehave skal overleve.

Forældrene kæmper for, at Søborg Private Børnehave skal overleve.

Men det vil en gruppe forældre modsætte sig. Derfor arbejder de nu på at gøre børnehaven selvejende.

"Nu går vi i gang med at gøre reklame. Denne her institution har været her så længe, at vores nabos 19-årige datter kan huske både stedet og pædagogerne fra sin egen barndom. Det her sted er guld værd, og Malte siger, at Sanne er hans bedste ven," siger Susie om sin søn, som er blevet meget glad for en af pædagogerne.

Malte mærker formentligt ikke på personalet, at de står uden job om mindre end fire måneder, for deres kontrakter er opsagt. Forældregruppen, som vil bevare stedet som selvejende institution, håber dog at kunne tilbyde de ansatte at blive på stedet. Men ikke nok med det skal der ansættes en ny pædagog på stedet, hvis stedet skal have en chance.

"Vi skal op på 20 børn og fire voksne, og vores åbningstider skal udvides til 7.30 til 15.30 hver dag for at kunne lokke flere familier til," forklarer Susie, som indtil nu godt har kunnet klare sig med en deltidsbørnehave til Malte.

Derfor vil prisen også få et nøk opad, men det bekymrer hende ikke.

"Hvis det endte med, at Malte skulle starte i en af de store børneinstitutioner, skulle vi alligevel betale mere," siger hun.

Ro og rødbeder

Det håber hun ikke sker, for i Søborg har familien Andersen fundet præcis det dagtilbud, de drømte om til Malte, og hans lillebror Lukas, som forhåbentligt også skal gå i børnehaven, når han bliver stor nok til det.

"Der er et helt særligt fokus på kammeratskab og konflikthåndtering. Der er plads til kreativitet, de følger årets gang og sylter rødbeder og bager brunkager med børnene, og samtidig lærer børnene at sætte deres egen tallerken i opvaskemaskinen, ligesom de lærer bogstaver," siger Susie og peger på det meget pædagogiske skilt ”DØR”, som er sat på døren.

Hun har fundet den perfekte balance mellem ro og læring i børnehaven.

"Der var en dag, hvor det øsede ned, så jeg besluttede mig for at hente Malte tidligt, så han ikke skulle ud i det vejr efter frokost, som de ellers plejer. Da jeg kom herhen, var der fuldstændig stille. Alle børnene sad og hørte en lydbog og spiste en is. Der var så stille, at man kunne høre deres åndedrag. Børn stortrives bare her," forklarer Susie Andersen.

Sammen med de andre forældre går hun nu i gang med at finde de otte børn, som skal starte i børnehaven, hvis den skal kunne overleve som privat. Der er allerede mange små søskende på venteliste, men de er ikke store nok til at starte denne sommer, og kommunens pladsanvisning oplyser, at børnehaven er på vej til at lukke, når nye forældre ringer for at melde deres børn ind.

Det giver projektet modvind, og forældrene frygter derfor, at børnehaven må lade livet, som det er sket for andre små institutioner i området.

"Det her sted er guld værd. Der er så god kontakt mellem forældre og pædagoger, at folk er kommet hertil med deres børn helt fra Helsingør, Humlebæk og Esbønderup. Her sætter de voksne sig i øjenhøjde med børnene," siger Susie Andersen.

Publiceret 06 February 2019 07:00

SENESTE TV

Påskemarch med Idrættens Venner

arrangement Langfredag 19. april holder Idrættens Venner i Tisvilde den traditionelle påskemarch for 42. gang.

Marchen foregår i det skønne Tisvilde Hegn og Troldeskoven, hvor deltagerne kan vælge mellem at gå enten 12, 20 eller 30 km i det tidlige forår. Specielt den korte rute er velegnet for en familieudflugt, da den overalt går ad gode og farbare stier.

Man kan starte på alle ruter fra kl. 8 fra Idrætshuset, Hovedgaden, hvor også sekretariatet har hovedkvarter. Her kan deltagerne købe startkort indtil kl. 10 på 30 km-ruten, kl. 11 på 20 km-ruten og kl. 12 på den korte rute.

Rasteplads med grill

Rastepladserne er igen ved Stængehus og Bækkebro, hvor det vil være muligt at få lidt at spise og drikke undervejs.

På Bækkebro har man taget den store grill med, hvor man kan købe grillpølser. Der er selvfølgelig også varme og kolde drikke.

Alle skal være i mål kl. 16.

Hvis man ønsker at gå ruten, koster det 20 kr. Skal der medalje med, koster det 40 kr. For børn under 15 år inklusive medalje koster det 30 kr. Der er kontant betaling.

Overskuddet går til ungdomsarbejdet i Tisvildeleje Gymnastik Forening.

jesl

Frivilligheds-messe for foreningerne

arrangement Under overskriften 'Netværk gør stærk' inviterer Frivilligt forum Gribskov alle frivillige foreninger - kulturelle-, sociale- og idrætsforeninger - til fælles møde for at styrke kendskab til, hvilke foreninger der er, og hvad de står for.

Det foregår lørdag 27. april kl. 14-17 i Kulturhuset, Skolegade 43, Helsinge.

Ved hjælp af udstillingsboder og små 'speed-dating-møder' vil man blive klogere på, hvad frivillighed står for i Gribskov Kommune.

Frivillig forum håber med arrangementet, at være med til at styrke frivilligheden og bringe mange forskellige foreninger sammen, så både de og andre ude fra, kan blive klogere på hvem foreningerne er og hvad de kan bruges til.

Alle kan få en bod

"Hvis vi kender hinanden, bliver vi også meget bedre til at bruge hinanden," siger formand for Frivilligt Forum Ole Thomsen i en pressemeddelelse.

Alle foreninger der deltager, får mulighed for at få en bod, hvor de kan præsentere deres aktiviteter.

Der vil også på dagen være et par fælles oplæg.

jesl