Salt på fortove er skidt for blandt andet dyrepoter.

Salt på fortove er skidt for blandt andet dyrepoter.

Opfordring: Drop salt på glat fortov

To ud af tre danskere bruger vejsalt på fortovet om vinteren, selv om det er skidt for planter, miljø og hundepoter, viser undersøgelse

Af
Kathrine Schmeichel

Bolius Boligejernes Videncenter

vinter To ud af tre danskere smider salt på fortovet eller i indkørslen, når de vil forebygge glat føre.

Det viser en undersøgelse gennemført af analyseinstituttet YouGov for Bolius.

Derfor skal du ikke bruge salt til glatførebekæmpelse

Ifølge eksperterne er det dumt at bruge vejsalt på et glat fortov.

Jesper Corfitzen, Bolius' haveekspert, frårader brugen af salt, da saltet skader planter, grundvand, belægning og dyrepoter.

I stedet anbefaler han, at du bruger alternativer som calciummagnesiumacetat (CMA), urea eller grus.

Alternativt kan du bruge svanemærket vejsalt, der er bedre for miljøet. Eller du kan lave en saltlage, der bruger markant mindre salt.

CMA, der er flydende, fås i dunke på 20 liter og spredes med en medfølgende sprøjte eller en ukrudtssprøjte. Du kan primært købe CMA på nettet i udvalgte byggemarkeder og havecentre.

Grus kan købes i større mængder på 500-1.000 kilo i bl.a. byggemarkeder og havecentre.

Urea kan købes i sække på 20 kilo i byggemarkeder og havecentre.

Bland salt i grus

Hvis du gerne vil have gruset til at smelte sne og is, kan du blande det op med vejsalt i forholdet 1 del salt til 10 dele grus.

Ifølge Bolius' fagekspert, Tine R. Sode, hører Danmark til de lande, der bruger mest salt.

" I nabolande som Sverige, Norge og Tyskland bruger man stort set ikke salt, men grus. En af årsagerne er, at salt mister en stor del af sin evne til at smelte sneen ved temperaturer, der er lavere end minus 8-10 grader. Det betyder, at man skal salte uforholdsmæssigt meget mere for at opnå en effekt," siger Tine R. Sode og fortsætter:

300.000 tons vejsalt årligt

Ifølge GEUS, en forsknings- og rådgivningsinstitution i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, bruger vi i Danmark årligt 300.000 ton vejsalt til glatførebe-kæmpelse og op til 500.000 ton i særlig hårde vintre.

At så mange i Danmark salter for at modvirke sneglatte veje og fortove skyldes umiddelbart vane og tilgængelighed, mener hun.

"Jeg tror, at mange bruger vejsalt, fordi det både er billigt, let at få fat i, nemt at bruge og effektivt som tømiddel. Desuden tænker de fleste af os nok ikke over, at man kan bruge andre midler til at smelte is og sne, da vi er vant til at bruge salt. At de alternative tømidler generelt er meget dyrere og også vanskeligere at få fat i, betyder, at hovedparten desværre nok vil fortsætte med at bruge salt, selvom det er så skadeligt for miljøet," siger Tine R. Sode, der aldrig selv bruger salt.

Vidste du at...

...du ved at lave en saltlage i forholdet 1 del salt og 4 dele vand kan spare op mod 40 procent af saltet. Saltlagen spreder du på fortovet med en vandkande eller en ukrudtssprøjte efter snerydning eller forebyggende før snefald - ligesom du gør med vejsalt.

Publiceret 04 February 2019 07:00

SENESTE TV

Påskemarch med Idrættens Venner

arrangement Langfredag 19. april holder Idrættens Venner i Tisvilde den traditionelle påskemarch for 42. gang.

Marchen foregår i det skønne Tisvilde Hegn og Troldeskoven, hvor deltagerne kan vælge mellem at gå enten 12, 20 eller 30 km i det tidlige forår. Specielt den korte rute er velegnet for en familieudflugt, da den overalt går ad gode og farbare stier.

Man kan starte på alle ruter fra kl. 8 fra Idrætshuset, Hovedgaden, hvor også sekretariatet har hovedkvarter. Her kan deltagerne købe startkort indtil kl. 10 på 30 km-ruten, kl. 11 på 20 km-ruten og kl. 12 på den korte rute.

Rasteplads med grill

Rastepladserne er igen ved Stængehus og Bækkebro, hvor det vil være muligt at få lidt at spise og drikke undervejs.

På Bækkebro har man taget den store grill med, hvor man kan købe grillpølser. Der er selvfølgelig også varme og kolde drikke.

Alle skal være i mål kl. 16.

Hvis man ønsker at gå ruten, koster det 20 kr. Skal der medalje med, koster det 40 kr. For børn under 15 år inklusive medalje koster det 30 kr. Der er kontant betaling.

Overskuddet går til ungdomsarbejdet i Tisvildeleje Gymnastik Forening.

jesl

Frivilligheds-messe for foreningerne

arrangement Under overskriften 'Netværk gør stærk' inviterer Frivilligt forum Gribskov alle frivillige foreninger - kulturelle-, sociale- og idrætsforeninger - til fælles møde for at styrke kendskab til, hvilke foreninger der er, og hvad de står for.

Det foregår lørdag 27. april kl. 14-17 i Kulturhuset, Skolegade 43, Helsinge.

Ved hjælp af udstillingsboder og små 'speed-dating-møder' vil man blive klogere på, hvad frivillighed står for i Gribskov Kommune.

Frivillig forum håber med arrangementet, at være med til at styrke frivilligheden og bringe mange forskellige foreninger sammen, så både de og andre ude fra, kan blive klogere på hvem foreningerne er og hvad de kan bruges til.

Alle kan få en bod

"Hvis vi kender hinanden, bliver vi også meget bedre til at bruge hinanden," siger formand for Frivilligt Forum Ole Thomsen i en pressemeddelelse.

Alle foreninger der deltager, får mulighed for at få en bod, hvor de kan præsentere deres aktiviteter.

Der vil også på dagen være et par fælles oplæg.

jesl