For 25 kroner kan eleverne købe varm mad, hvis de selv kommer og henter det i køkkenet, hvor Heidi Jensen står ved gryderne.

For 25 kroner kan eleverne købe varm mad, hvis de selv kommer og henter det i køkkenet, hvor Heidi Jensen står ved gryderne.

Skole åbner for populær madordning

Som noget helt nyt kan eleverne på Sankt Helene Skole bytte tankens pizzaer og chips ud med hjemmelavet mad fra fritidsordningens eget køkken. Det er allerede blevet populært.

Af
Marie Varming (tekst og foto)

SPISETID Der dufter af krydret tomatsovs i det lille industrikøkken, som hører til Sankt Helene Børnehus og Fritidsordning i Vejby. Lige nu er alle de små vuggestue- og børnehavebørn i gang med at spise hakkebøffer med pasta, tomatsovs og råkost, men som noget helt nyt kommer en flok skolelever kort efter og henter deres frokost i miljøvenlig engangsemballage.

Skolen åbnede nemlig for få måneder siden for skolemad. Det betyder, at eleverne kan købe forudbestilt varm mad for 25 kroner, hvis de selv kommer og henter det i køkkenet, hvor Heidi Jensen står ved gryderne.

”Vi har jo kunnet se, hvor mange af vores børn, der er gået op i Rema og på tanken for at købe chips og chokoladebarer til frokost. Og da de ikke må spise det på skolen, sidder de bare ved gadekæret,” siger leder af Sankt Helene Børnehus, Line Blume Kjøller.

Chips og chokolade er der ikke noget af i Heidis køkken. Om mandagen er det grøddag, tirsdag og onsdag er henholdsvis kød- og fiskedag, og torsdag er suppedag. Det hele koster 25 kroner, og eleverne har indtil videre vist interesse for alle fire dages menuer.

”I denne uge er vi oppe på 247 kuverter,” forklarer Line Blume Kjøller.

På en almindelig hverdag fordeler tallet sig på mellem 40 og 80 kuverter. Eleverne kan bestille mad de dage, de ønsker det, og menuen kan ses i forvejen, så de kan købe det, de kan lide. Bare de når det ugen inden, så køkkenet kan planlægge indkøbene. Fredag må matriklens cirka 300 elever have madpakke med, for der har Heidi fri.

Økonomien på plads

Mange skoler drømmer om at have en tilsvarende ordning, men det er de færreste steder, det kan løbe rundt økonomisk for skolen. Men det kan det i Vejby.

”Fordelen er, at vi er i gang i forvejen, og om Heidi skal have fem eller 25 portioner er ikke så afgørende. Vi har ikke skullet ud og finde en helt ny medarbejder, der skulle ansættes,” siger Line Blume Kjøller.

For at skolemadsordningen skal kunne lade sig gøre, har skolen nemlig bidraget med en deltidsmedarbejder, Pamela, som nu går Heidi til hånde i køkkenet.

At økonomien holder skyldes også, at der kun er én menu at vælge imellem.

”Vi har ikke et stort lager af kakaomælk og sandwich, vi skal betale for. Vi har praktisk talt ikke noget spild,” siger Line Blume Kjøller, der ligesom skolens øvrige personale også kan købe en portion mad for 25 kroner til frokost.

Al mad, der sælges som skolemad på Sankt Helene Skole, er så vidt muligt økologisk og/eller danskproduceret, og derfor er det nødvendigt med de lidt mere prisbillige grød- og suppedage.

Sundt fremfor alt

”Men vi kommer ikke til at servere pizzasnegle og pølsehorn, for så kan de ligeså godt gå over på den anden side af gaden. Selv de dage, hvor vi serverer risengrød, følger der grøntsagsstænger med,” forklarer Line Blume Kjøller.

Det er der ingen sure miner over i Vejby.

De første elever har ved 11.30-tiden fundet vej fra skolens bygninger til Heidis køkken. Hun kender næsten alle navnene, og eleverne bliver krydset af på hendes liste, efterhånden som de kommer og henter deres ”madpakke”.

Skolen håber stadig, at en større del af eleverne vil begynde at spise Heidis sunde mad i stedet for at bruge tankens tilbud. Derudover vil de gerne udvide tilbuddet til også at omfatte de af skolens børn, som går i skole i Tisvilde. Men hvordan det praktisk skal gøres, ved de ikke endnu.

”Jeg er blæst bagover over, hvor godt eleverne tager i mod det. Tit kan jeg se en lang kø uden for mit vindue,” siger Line Blume Kjøller.

”Det er så sødt, når en af eleverne er syge, skriver de til en af deres kammerater: ”Du må godt få min mad i dag”, smiler Line Blume Kjøller.

Publiceret 01 February 2019 10:00

SENESTE TV

Påskemarch med Idrættens Venner

arrangement Langfredag 19. april holder Idrættens Venner i Tisvilde den traditionelle påskemarch for 42. gang.

Marchen foregår i det skønne Tisvilde Hegn og Troldeskoven, hvor deltagerne kan vælge mellem at gå enten 12, 20 eller 30 km i det tidlige forår. Specielt den korte rute er velegnet for en familieudflugt, da den overalt går ad gode og farbare stier.

Man kan starte på alle ruter fra kl. 8 fra Idrætshuset, Hovedgaden, hvor også sekretariatet har hovedkvarter. Her kan deltagerne købe startkort indtil kl. 10 på 30 km-ruten, kl. 11 på 20 km-ruten og kl. 12 på den korte rute.

Rasteplads med grill

Rastepladserne er igen ved Stængehus og Bækkebro, hvor det vil være muligt at få lidt at spise og drikke undervejs.

På Bækkebro har man taget den store grill med, hvor man kan købe grillpølser. Der er selvfølgelig også varme og kolde drikke.

Alle skal være i mål kl. 16.

Hvis man ønsker at gå ruten, koster det 20 kr. Skal der medalje med, koster det 40 kr. For børn under 15 år inklusive medalje koster det 30 kr. Der er kontant betaling.

Overskuddet går til ungdomsarbejdet i Tisvildeleje Gymnastik Forening.

jesl

Frivilligheds-messe for foreningerne

arrangement Under overskriften 'Netværk gør stærk' inviterer Frivilligt forum Gribskov alle frivillige foreninger - kulturelle-, sociale- og idrætsforeninger - til fælles møde for at styrke kendskab til, hvilke foreninger der er, og hvad de står for.

Det foregår lørdag 27. april kl. 14-17 i Kulturhuset, Skolegade 43, Helsinge.

Ved hjælp af udstillingsboder og små 'speed-dating-møder' vil man blive klogere på, hvad frivillighed står for i Gribskov Kommune.

Frivillig forum håber med arrangementet, at være med til at styrke frivilligheden og bringe mange forskellige foreninger sammen, så både de og andre ude fra, kan blive klogere på hvem foreningerne er og hvad de kan bruges til.

Alle kan få en bod

"Hvis vi kender hinanden, bliver vi også meget bedre til at bruge hinanden," siger formand for Frivilligt Forum Ole Thomsen i en pressemeddelelse.

Alle foreninger der deltager, får mulighed for at få en bod, hvor de kan præsentere deres aktiviteter.

Der vil også på dagen være et par fælles oplæg.

jesl