Hvor der før lå en flot skov, er der nu kun et par træer tilbage. Foto: Jan F. Stephan

Hvor der før lå en flot skov, er der nu kun et par træer tilbage. Foto: Jan F. Stephan

'Bolleskoven' må lade livet: Ældgamle træer fældet

Bøgetræerne i det lille skovareal ved siden af Gilleleje Hallerne er blevet fældet. Blandt lokale har skoven et noget særpræget navn

Af
Jeppe Helkov

Det hele startede med nogle naboers utilfredshed over larmende råger. Men nu har næsten alle træer i det lille skovstykke ved siden af Gilleleje Hallen måttet lade livet.

De mange bøgetræer er simpelthen blevet fældet. Ikke fordi Bakkeselskabet, der passer området, har ønsket det, men fordi træerne udgjorde en sikkerhedsrisiko.

"Det er rigtig trist, at vi er nødt til at fælde så mange træer. Men af sikkerhedsmæssige grunde kan vi ikke bare lade dem stå. Vi kan ikke have, at de vælter i vinden, og at folk kommer til skade," siger Kurt Husum Larsen, formand for Bakkeselskabet.

Han fortæller, at de blev opmærksom på, at de slet ikke vidste, at der var problemer med træerne.

Skoven i Gilleleje hedder blandt de ultra lokale Bolleskoven. Eftersigende på grund af de

Skoven i Gilleleje hedder blandt de ultra lokale Bolleskoven. Eftersigende på grund af de "aktiviteter" der foregår i skoven under Bakkefesten. Foto: Jan F. Stephan

"Rigtig mange råger har boet i træerne, og de larmer rigtig meget. Så naboerne har været lide kede af, at de har været der. Men råger er fredede, så man kan ikke bare fjerne dem. Derfor har vi fået nogle reguleringstilladelser. Det har hjulpet lidt, men ikke nok," siger han og fortsætter:

"Naboerne foreslog, at vi fældede skoven. Men det ville vi ikke være med til. Men vi gik med til at kigge på nogle af træerne og se, om ikke de var modne til at blive fældet alligevel. Så vi gennemgik skoven med en skovtekniker og fandt ud af, at en tredjedel af træerne var i en så dårlig tilstand, at de skulle fælles."

Næste år bliver der plantet nye træer i skoven. Foto: Jan F. Stephan

Næste år bliver der plantet nye træer i skoven. Foto: Jan F. Stephan

Men da træfældningen først kom i gang, opdagede de hurtigt, at noget var helt galt. De fældede træer var stort set alle sammen rådnet indvendigt. Derfor blev resten af træerne i skoven også undersøgt, og her viste den deprimerende opgørelsen, at den var gal med stort set alle træerne.

"Langt de fleste af bøgetræerne var rådnet indvendigt. Der står også nogle egetræer, der heldigvis ikke fejlede noget, men bøgetræerne har vi været nødt til at fælde," siger Kurt Husum Larsen.

Næste år bliver der plantet nye træer i skoven. Foto: Jan F. Stephan

Næste år bliver der plantet nye træer i skoven. Foto: Jan F. Stephan

Processen med at fælde træerne er allerede afsluttet. Men rågereder har gjort, at enkelte træer er blevet nødt til at blive stående. For nu.

"Efter den 1. februar må vi ikke fælde træer, der er rågereder i. Så der står nogle træer tilbage. Derudover er der nogle få træer, man ikke kan fælde fra jorden. Der skal bruges en lift, så vi må vente til næste år," siger han.

De skovglade beboere i Gilleleje behøver dog ikke fortvivle over, at skoven nu permanent er væk. Allerede næste år vil der i stedet for de rådne bøgetræer nemlig blive plantet nogle helt nye.

"Arealet er udlagt som fredskov. Det betyder ikke, at skoven er fredet, men at arealet skal bevares som skov. Så vi skal genplante. Det giver ikke mening at gøre det nu, fordi vi skal fælde lidt mere til næste år."

Foto: Jan F. Stephan

Foto: Jan F. Stephan

"Men når vi nu er færdige med at fælde, skal vi have nogle folk, der har forstand på det, til at finde ud af, hvor mange træer der skal plantes - og hvor de skal plantes. Der sker nok først til næste forår. Men det skal vi, og det gør vi."

Som en lille kuriositet kan det nævnes, at skoven ifølge Kurt Husum Larsen bærer et noget - øhm, lad os siges anderledes navn blandt de lokale. Et navn der efter sigende skulle være blevet givet på grund af de aktiviteter nogle ynder at benytte skoven til.

"Meget indførte og lokale kalder skoven for bolleskoven. Jeg vil tro, at det hænger sammen med, hvad den gennem mange år er blevet brugt til til Bakkefester," fortæller Kurt Husum Larsen.

Publiceret 31 January 2019 10:01

SENESTE TV

Påskemarch med Idrættens Venner

arrangement Langfredag 19. april holder Idrættens Venner i Tisvilde den traditionelle påskemarch for 42. gang.

Marchen foregår i det skønne Tisvilde Hegn og Troldeskoven, hvor deltagerne kan vælge mellem at gå enten 12, 20 eller 30 km i det tidlige forår. Specielt den korte rute er velegnet for en familieudflugt, da den overalt går ad gode og farbare stier.

Man kan starte på alle ruter fra kl. 8 fra Idrætshuset, Hovedgaden, hvor også sekretariatet har hovedkvarter. Her kan deltagerne købe startkort indtil kl. 10 på 30 km-ruten, kl. 11 på 20 km-ruten og kl. 12 på den korte rute.

Rasteplads med grill

Rastepladserne er igen ved Stængehus og Bækkebro, hvor det vil være muligt at få lidt at spise og drikke undervejs.

På Bækkebro har man taget den store grill med, hvor man kan købe grillpølser. Der er selvfølgelig også varme og kolde drikke.

Alle skal være i mål kl. 16.

Hvis man ønsker at gå ruten, koster det 20 kr. Skal der medalje med, koster det 40 kr. For børn under 15 år inklusive medalje koster det 30 kr. Der er kontant betaling.

Overskuddet går til ungdomsarbejdet i Tisvildeleje Gymnastik Forening.

jesl

Frivilligheds-messe for foreningerne

arrangement Under overskriften 'Netværk gør stærk' inviterer Frivilligt forum Gribskov alle frivillige foreninger - kulturelle-, sociale- og idrætsforeninger - til fælles møde for at styrke kendskab til, hvilke foreninger der er, og hvad de står for.

Det foregår lørdag 27. april kl. 14-17 i Kulturhuset, Skolegade 43, Helsinge.

Ved hjælp af udstillingsboder og små 'speed-dating-møder' vil man blive klogere på, hvad frivillighed står for i Gribskov Kommune.

Frivillig forum håber med arrangementet, at være med til at styrke frivilligheden og bringe mange forskellige foreninger sammen, så både de og andre ude fra, kan blive klogere på hvem foreningerne er og hvad de kan bruges til.

Alle kan få en bod

"Hvis vi kender hinanden, bliver vi også meget bedre til at bruge hinanden," siger formand for Frivilligt Forum Ole Thomsen i en pressemeddelelse.

Alle foreninger der deltager, får mulighed for at få en bod, hvor de kan præsentere deres aktiviteter.

Der vil også på dagen være et par fælles oplæg.

jesl