Det ser ud til, at indskolingen og SFO på Toftehøjskolen og Søagerskolen flyttes til skolestart 2019. Mostphoto

Det ser ud til, at indskolingen og SFO på Toftehøjskolen og Søagerskolen flyttes til skolestart 2019. Mostphoto

Slår fast: Ikke flere skoleopdelinger på vej

Beslutningen om at gøre Ramløse Skole selvstændig beror på konkrete udfordringer. Der er ingen planer om gøre det samme ved de øvrige små landsbyskoler i Gribskov

Af
Mikkel Bækgaard

Folkeskole Med beslutningen om igen at gøre Ramløse Skole til en selvstændig skole kunne vejen være åben for samme model for kommunens øvrige små satellitskoler i Esrum, Tisvildeleje og Blistrup. Men det er der ingen aktuelle planer om, slår både skolebestyrelser og politikere fast.

Modellen med flere skoler samlet under én administrativ ledelse fungerer nemlig godt, lyder det fra skolebestyrelsesformænd på både Gilbjergskolen og Sankt Helene Skole, der har små afdelinger i henholdsvis Tisvilde og Blistrup.

“Jeg fornemmer, at man også i Blistrup er tilfredse med at være en del af Gilbjergskolen. Jeg har ikke hørt nogen sige, at de gerne vil være sig selv,” siger Jesper Vindahl, der er formand for skolebestyrelsen på Gilbjergskolen.

Åben for dialog

Det samme siger man fra politisk side, hvor beslutningen om permanent om at adskille Ramløse Skole fra Nordstjerneskolen Helsinge beror på et helt konkret problem.

“Vi havde et problem med, at alt for mange fravalgte skolen derude. Det er ikke nødvendigvis et problem på de andre skoler. Blistrup-afdelingen af Gilbjergskolen har stor tilknytning fra eleverne, og de står ikke med de samme udfordringer,” siger Sisse Krøll Willemoes (Nyt Gribskov), formand for børne- og familieudvalget i Gribskov Kommune.

Hun afviser dog ikke, at man kunne overveje muligheden, hvis der var konkrete udfordringer og et stærkt lokale ønske om det. Det oplever hun dog ikke på nuværende tidspunkt, slår hun fast.

Samme budskab kommer der fra begge sider i byrådet - blandt andre fra Allan Nielsen (S), der er næstformand i udvalget. Han er dog åben for dialog, hvis der skulle blive udtrykt seriøse ønsker om selvstændighed.

“Det ligger ikke i støbeskeen, at man fra politisk side vil gøre noget tilsvarende på den andre skoler. Men i den rækkefølge, som lokalsamfund og skolebestyrelser henvender sig, så er vi hos socialdemokraterne klar til at kigge på det. Det kræver selvfølgelig også, at økonomien kan passe, og at initiativet er båret af skolen og bestyrelsen selv.”

Afventer konkrete ønsker

Også Venstre er åbne for debatten, selvom man heller ikke her kender til konkrete ønsker om at opdele skoler.

“Jeg har ikke hørt noget på nogen vandrør, men skulle der være konkrete ønsker, så tager vi den i den rækkefølge, de kommer. Ramløse Skole har været særligt udsat, og det har vi lyttet til,” siger Natasha Stenbo Enetoft, der er medlem af udvalget for Venstre.

Hun støtter dog generelt ideen om små lokale skoler - hvad enten de kører som selvstændig skole eller ej.

“Jeg tror på, at hvis vi vil fastholde de små samfund, skal vi også sikre tilbuddene derude. Det gælder både skoler og dagtilbud.”

Et centralt spørgsmål i debatten om decentralisering af skoler handler om økonomi. For umiddelbart vil det være dyrere pr. elev at drive en selvstændig lille skole end sammen med en større skole. I dag er skolerne finansieret ved et fast beløb pr. elev, men den model er man villig til at se på, lyder det blandt andet fra Sisse Krøll Willemoes:

“Vi er ved at kigge på tildelingsmodellen, og hvilke muligheder, der er. Vi anerkender, at det koster mere at drive en lille skole end en stor. Vi har dog ikke en klar model endnu, men administrationen arbejder på at lægge et udkast frem,” siger udvalgsformanden, der forventer, at en ny tildelingsmodel kommer til behandling i byrådet i løbet af 2019.

Publiceret 29 January 2019 09:00