Forsøgsperioden som selvstændig skole bliver nu permanent. Foto: Jeppe Helkov

Forsøgsperioden som selvstændig skole bliver nu permanent. Foto: Jeppe Helkov

Ramløse Skole bevarer magten selv

Efter to års forsøgsperiode bliver Ramløse Skole nu selvstændig skole. Det vækker glæde i Ramløse

Af
Mikkel Bækgaard

Folkeskole Beboerne i Ramløse kan fortsat se frem til et fast holdepunkt i byen. De kan de, efter at udvalget for børn og familie tirsdag i sidste uge besluttede igen at gøre Ramløse Skole til en egen selvstændig skole. Dermed gjorde et enigt udvalg en forsøgsordning, som har kørt de sidste to år, permanent.

Det vækker glæde i Ramløse, hvor blandt andre formanden for skolebestyrelsen, Monica Sonne, glæder sig over politikernes beslutning:

"Vi synes, det er fantastisk, at vi nu er kommet hertil. Vi har arbejdet hårdt med at få udviklingen på skolen vendt. Samtidig beviser det, at den dialog, vi har haft med politikerne, har båret frugt. De har lyttet til vores tanker og ideer."

Skolen blev ellers i 2012 lagt sammen med Nordstjerneskolen i Helsinge, hvor den kørte som en satellitskole med fælles ledelse og fælles visioner. Men det var ikke en model, man var glad for blandt forældre til kommende skolebørn i Ramløse, hvor flere og flere begyndte at vælge den lokale skole fra. De var blandt andet bekymret for skolens fremtid i byen.

Samtidig var der stor utilfredshed med Nordstjerneskolens model med flydende skolestart. Den fungerede ikke på en lille skole, hvor stort set alle elever kommer fra samme børnehave.

"Jeg sad også i bestyrelsen for Ramløse Børnehus. Her var det svært, at børn, som har gået sammen i børnehaven, skulle starte i skole på forskellige tidspunkter af året - for så igen at skulle gå i skole sammen. Det var meget anderledes end i Helsinge, hvor børnene kom fra flere forskellige institutioner. Her råbte vi vagt i gevær, for den model fungerer ikke, når man kun har én gruppe af børn, der skal videre," forklarer Monica Sonne.

Elever på vej tilbage

Bekymringen for fremtiden og den rullende skolestart fik antallet af lokale, nye elever til at falde markant på Ramløse Skole. Det problem tog politikerne alvorligt, og i stedet for at lukke skolen valgte politikerne for to år siden at ansætte en skoleleder og lave den forsøgsordning med selvstyre, der nu er gjort permanent.

Og forsøget har haft en positiv effekt, hvor eleverne er på vej tilbage til skolen.

“Vi kan se, at vi igen får flere elever, der kommer fra børnehaven. Vi var på et tidspunkt nede på, at kun 7 ud af 21 startede valgte Ramløse Skole. Nu er vi oppe på, at halvdelen af forældrene fra børnehaven igen vælger vores skole til deres børn,” siger skolebestyrelsesformanden.

Godt for lokalsamfundet

Den slags resultater lytter man til på rådhuset, hvor alle partier støttede op om at atter at give Ramløse Skole sin selvstændighed.

“Vi har hørt gode toner fra skolen, der nu igen er godt på vej og har et godt ry. Nu har de fået en forsikring fra vores side om, at de er sig selv igen. De har deres egen identitet og er ikke længere lillesøster til en større skole,” fortæller Allan Nielsen fra Socialdemokratiet, der er næstformand for børne- og familieudvalget i Gribskov Kommune:

Og den melding er man glad for i Ramløse by, hvor blandt andre formanden for lokalrådet, Ingrid Dræby Pedersen, jubler over kommunens beslutning.

“Det betyder rigtigt meget for Ramløse by. Det glæder os meget, at man sikrer, at skolen fortsat er en del af lokalsamfundet. Det er vigtigt, hvis byen fortsat skal være attraktiv at flytte til. Skolen er samtidig med til at understøtte, at nogle bruger idrætsfaciliteterne, og at folk køber ind i Netto,” siger Ingrid Dræby Pedersen.

Publiceret 29 January 2019 07:00