De første tre rickshaw-cykler er nu klar til at rulle ud på landevejene i Gribskov. Foto: Jens Erik Larsen

De første tre rickshaw-cykler er nu klar til at rulle ud på landevejene i Gribskov. Foto: Jens Erik Larsen

Cykling uden alder: Nu kan ældre blive kørt rundt i kommunen

Smil, sjov og vind i håret skal være for alle - også i Gribskov Kommune. Her er tre nye elektriske rickshaw-cykler snart klar til at tage ældre borgere med ud på tur

Af
Mikkel Bækgaard

Op på cyklen og ud det blå. For selvom bentøjet ikke er, som det har været, og synet ikke er i top, så er det stadig skønt at komme op på cyklen og mærke vinden i kinderne.

Det er tanken hos projektet Cykling uden Alder. Ideen er, at ældre borgere — eller fx borgere med handicap — sætter sig til rette på en elektrisk rickshaw-cykel, som en frivillig såkaldt cykelpilot kører. Og så er det bare med at komme afsted og opleve verden fra cykelhøjde.

Projektet kører med stor succes rundt i landet, og nu er turen kommet til Gribskov, hvor de første tre rickshaw-cykler er klar til at rulle ud på landevejene. Det sker, efter at Gribskov Kommune har bevilget penge til indkøb af to cykler, mens Tømmerhandler Johannes Fogs Fond har doneret penge til en tredje.

”Vi glæder os rigtig meget til at starte Cykling uden alder op her i Gribskov. Det er et smukt samarbejde mellem frivillige, plejecentre og ældre medborgere i kommunen, som med det her projekt kan komme med ud og cykle, opleve vores skønne natur og få vind i håret. Det er et projekt, jeg forventer mig meget af, og det fungerer rigtig fint i andre kommuner,” fortæller Trine Egetved-Sørensen (K), som er formand for udvalget for forebyggelse og idræt.

Cykelture for alle

Trine Egetved-Sørensen klipper selv snoren og indvier den første cykel på plejecenter Skovsminde i Græsted på lørdag 26. januar. Senere følger en cykel på Trongården i Vejby, og efter planen kommer den tredje cykel ud at køre i marts med base på Bakkebo i Gilleleje.

Og det er kun begyndelsen, for initiativtagerne, der også omfatter Cyklistforbundet i Gribskov og Klimagruppen Gribskov, er i fuld gang med at fondsansøge til flere cykler. Og der står allerede flere plejecentre klar til at være med, forklarer Pernille Dirchsen, som er frivilligkoordinator i Gribskov Kommune:

”Vi håber at kunne starte op flere steder i kommunen i løbet af foråret, og så vil vi naturligvis også rigtig gerne nå ud til medborgere, som ikke nødvendigvis bor på et plejecenter, men som også gerne vil med ud på en tur.”

For selvom de første tre cykler har base på hvert sit plejehjem, kan de sagtens benyttes af andre end plejehjemsbeboere. Cykling Uden Alder har nemlig et bookingsystem på deres hjemmeside, hvor man kan udbyde eller efterspørge ture.

“Hvis fx en ældre borger i kommunen er interesseret i at komme ud på en cykeltur, så kan vedkommende få oprettet en forespørgsel i systemet, og så kan en cykelpilot melde sig på turen. Det virker også den anden vej rundt, at en cykelpilot kan udbyde en tur, og så kan en eller flere passagerer melde sig på banen,” siger Pernille Dirchsen.

Publiceret 22 January 2019 13:00

Amanda og Piazzolla i Tisvilde Bio

Film Så er der nye film på plakaten i Tisvilde Bio. En af dem er filmen 'Amanda'.

Den syvårige Amanda mister sin mor ved et terrorangreb i Paris. Det ændrer på alle måder hendes liv. Hendes onkel, David er lidt af en dagdriver og er løsansat i parkvæsenet. Han har et nært forhold til sin niece men slentrer ellers gennem livet på bedste beskub. En aften skal han mødes med sin kæreste og Amandas mor for at fejre hendes nyerhvervede kørekort. Han er som sædvanligt for sent på den. Da han ankommer er det utænkelige sket. Terrorens har stukket sit afskyelige fjæs frem.

David skal nu ud over chokket og tabet også tage vare på sin lille niece, men hvordan kommer de videre i livet og bringer håbet tilbage. Der er rørende scener i filmen, som når David i et forsøg på at glemme smider søsterens tandbørste ud. Amanda opdager helt sønderknust, at morens tandbørste er væk. Det er her i dagligdagens praktiske detaljer, at traumet slår igennem. Den slags detaljer blænder kameraerne normalt ned for, men her eksponeres savnet, så det gør ondt. Filmen vises 21., 22., 24. og 25. august klokken 20 samt 23. august klokken 15.

Dokumentar

'Piazzolla – The years of the Shark' er en dokumentarfilm om argentineren Astor Piazzolla (1921-1992). Han var et musikalsk geni, der formåede at forny tango-genren.

Filmen går tæt på manden og myten, og sammen med sønnen Daniel dykkes der ned i private lyd- og videooptagelser. Han var en af de største bandoneón-spillere i verden. Det er et instrument, der har meget tilfælles med harmonikaen. Han genopfandt tangoen som finkultur, der førte tangoen ind i koncertsalene. Den slags gjorde man ikke ustraffet. Tangoen var ikke længere en folkelig tilbedt dansemusik og nationalkultur, og befolkningen i hjemlandet Argentina var rasende. Han var slet og ret forræder. Dokumentaren vises 25. august klokken 16 og 28. august klokken 20.