De første tre rickshaw-cykler er nu klar til at rulle ud på landevejene i Gribskov. Foto: Jens Erik Larsen

De første tre rickshaw-cykler er nu klar til at rulle ud på landevejene i Gribskov. Foto: Jens Erik Larsen

Cykling uden alder: Nu kan ældre blive kørt rundt i kommunen

Smil, sjov og vind i håret skal være for alle - også i Gribskov Kommune. Her er tre nye elektriske rickshaw-cykler snart klar til at tage ældre borgere med ud på tur

Af
Mikkel Bækgaard

Op på cyklen og ud det blå. For selvom bentøjet ikke er, som det har været, og synet ikke er i top, så er det stadig skønt at komme op på cyklen og mærke vinden i kinderne.

Det er tanken hos projektet Cykling uden Alder. Ideen er, at ældre borgere — eller fx borgere med handicap — sætter sig til rette på en elektrisk rickshaw-cykel, som en frivillig såkaldt cykelpilot kører. Og så er det bare med at komme afsted og opleve verden fra cykelhøjde.

Projektet kører med stor succes rundt i landet, og nu er turen kommet til Gribskov, hvor de første tre rickshaw-cykler er klar til at rulle ud på landevejene. Det sker, efter at Gribskov Kommune har bevilget penge til indkøb af to cykler, mens Tømmerhandler Johannes Fogs Fond har doneret penge til en tredje.

”Vi glæder os rigtig meget til at starte Cykling uden alder op her i Gribskov. Det er et smukt samarbejde mellem frivillige, plejecentre og ældre medborgere i kommunen, som med det her projekt kan komme med ud og cykle, opleve vores skønne natur og få vind i håret. Det er et projekt, jeg forventer mig meget af, og det fungerer rigtig fint i andre kommuner,” fortæller Trine Egetved-Sørensen (K), som er formand for udvalget for forebyggelse og idræt.

Cykelture for alle

Trine Egetved-Sørensen klipper selv snoren og indvier den første cykel på plejecenter Skovsminde i Græsted på lørdag 26. januar. Senere følger en cykel på Trongården i Vejby, og efter planen kommer den tredje cykel ud at køre i marts med base på Bakkebo i Gilleleje.

Og det er kun begyndelsen, for initiativtagerne, der også omfatter Cyklistforbundet i Gribskov og Klimagruppen Gribskov, er i fuld gang med at fondsansøge til flere cykler. Og der står allerede flere plejecentre klar til at være med, forklarer Pernille Dirchsen, som er frivilligkoordinator i Gribskov Kommune:

”Vi håber at kunne starte op flere steder i kommunen i løbet af foråret, og så vil vi naturligvis også rigtig gerne nå ud til medborgere, som ikke nødvendigvis bor på et plejecenter, men som også gerne vil med ud på en tur.”

For selvom de første tre cykler har base på hvert sit plejehjem, kan de sagtens benyttes af andre end plejehjemsbeboere. Cykling Uden Alder har nemlig et bookingsystem på deres hjemmeside, hvor man kan udbyde eller efterspørge ture.

“Hvis fx en ældre borger i kommunen er interesseret i at komme ud på en cykeltur, så kan vedkommende få oprettet en forespørgsel i systemet, og så kan en cykelpilot melde sig på turen. Det virker også den anden vej rundt, at en cykelpilot kan udbyde en tur, og så kan en eller flere passagerer melde sig på banen,” siger Pernille Dirchsen.

Publiceret 22 January 2019 13:00

SENESTE TV

Gå med 30 km ad Klosterruten

motion På lørdag 29. juni er det på med vandreskoene, hvis man vil med på en ca. 30 km lang vandretur på en del af Klosterruten. I spidsen går turlederne i Dansk Vandrelaug Hans Henrik Kleinert og Ingelise Kvorning.

"Vi starter i Esrum og går langs Esrum Sø gennem Gribskov, passerer Stjernen, der er centrum for de snorlige jagtveje, som Kong Christian den 5. anlagde, og fortsætter langs Store Grib Sø. Vi passerer Mor Grib's hule, kommer også forbi Æbelholt Kloster og slutter i Hillerød," fortæller de i en pressemeddelelse fra Dansk Vandrelaug.

Øvelser og små lege

Ud over at man får motion, vil der være forskellige indslag på turene som for eksempel 'Walk and Talk', særlige øvelser og små lege, hvor man bruger alle dele af kroppen, også hjerne og hjerte, og der vil være information om seværdigheder på turen.

Der bliver pauser undervejs til at nyde medbragt mad og drikke, inden turen slutter ved Hillerød station ca. kl. 16.30.

Turen starter kl. 9 ved Esrum skole, når bussen fra Saltum ankommer.

Det koster 30 kr. at deltage, hvis man ikke er medlem af Dansk Vandrelaug.

jesl