Sådan så det ud, da en kran fra Gilleleje Havn forsøgte at rejse den væltede lastbilkran. Foto: Ask Peter Futtrup

Sådan så det ud, da en kran fra Gilleleje Havn forsøgte at rejse den væltede lastbilkran. Foto: Ask Peter Futtrup

'Kunne være gået helt galt': Kran væltede i Gilleleje

Af
Jeppe Helkov

Man skal huske at se sig godt for. Også selvom alle omkring dig ser ud til at have styr på tingene. Nogenlunde sådan må moralen lyde for de tilstedeværende på Gilleleje Havn mandag omkring kl. 12.50.

Her stod Ask Peter Futtrup nede på sin båd og var ved at ordne den. Sammen med hans kammerat jokede de med, at de da lige kunne spørge en lastbilkran, der holdt ved siden af, om ikke den kunne løfte båden op, så de kunne ordne nogle småting. Men pludselig lød et gigantisk brag.

"Kranen væltede. Der lød et kæmpe brag," siger Ask Peter Futtrup til Ugeposten.

Han fortæller, at lastbilkranen var ved at laste 8-10 lange egetræsplanker, der var omkring 10 meter lange.

"Men kranføreren har åbenbart ikke sat nok støtteben på, så den kunne modstå vægten. Så den væltede," siger han.

Heldigvis skete der ikke umiddelbart nogle større skader ved uheldet. Men det kunne være gået helt galt, siger Askt Peter Futtrup.

"Min kammerat gik over til kranføreren. Han har helt hvid i hovedet og sagde ikke noget. De er jo ret tunge, sådan nogle egetræsplanker - og kranen i sig selv. Og da lastbilen og kranen væltede stod han over på den anden side. Så han kunne ikke se, om nogen havde fået det hele i hovedet. For så var man altså blevet mast flad. Det kunne være gået helt galt," siger han.

Efter uheldet kom Gilleleje Havns kran til stedet og hjalp med at rejse lastbilkranen op igen.

Publiceret 21 January 2019 00:00

Amanda og Piazzolla i Tisvilde Bio

Film Så er der nye film på plakaten i Tisvilde Bio. En af dem er filmen 'Amanda'.

Den syvårige Amanda mister sin mor ved et terrorangreb i Paris. Det ændrer på alle måder hendes liv. Hendes onkel, David er lidt af en dagdriver og er løsansat i parkvæsenet. Han har et nært forhold til sin niece men slentrer ellers gennem livet på bedste beskub. En aften skal han mødes med sin kæreste og Amandas mor for at fejre hendes nyerhvervede kørekort. Han er som sædvanligt for sent på den. Da han ankommer er det utænkelige sket. Terrorens har stukket sit afskyelige fjæs frem.

David skal nu ud over chokket og tabet også tage vare på sin lille niece, men hvordan kommer de videre i livet og bringer håbet tilbage. Der er rørende scener i filmen, som når David i et forsøg på at glemme smider søsterens tandbørste ud. Amanda opdager helt sønderknust, at morens tandbørste er væk. Det er her i dagligdagens praktiske detaljer, at traumet slår igennem. Den slags detaljer blænder kameraerne normalt ned for, men her eksponeres savnet, så det gør ondt. Filmen vises 21., 22., 24. og 25. august klokken 20 samt 23. august klokken 15.

Dokumentar

'Piazzolla – The years of the Shark' er en dokumentarfilm om argentineren Astor Piazzolla (1921-1992). Han var et musikalsk geni, der formåede at forny tango-genren.

Filmen går tæt på manden og myten, og sammen med sønnen Daniel dykkes der ned i private lyd- og videooptagelser. Han var en af de største bandoneón-spillere i verden. Det er et instrument, der har meget tilfælles med harmonikaen. Han genopfandt tangoen som finkultur, der førte tangoen ind i koncertsalene. Den slags gjorde man ikke ustraffet. Tangoen var ikke længere en folkelig tilbedt dansemusik og nationalkultur, og befolkningen i hjemlandet Argentina var rasende. Han var slet og ret forræder. Dokumentaren vises 25. august klokken 16 og 28. august klokken 20.