Der er flotte kostumer og fart over feltet, når Gribskov Gymnasium opfører årets skolekomedie. Pressefoto.

Der er flotte kostumer og fart over feltet, når Gribskov Gymnasium opfører årets skolekomedie. Pressefoto.

Gymnasiet klar med årets skolekomedie

Der er garanti for et godt grin og masser af humør, når Gribskov Gymnasium opfører årets skolekomedie

Af
Jeppe Helkov

Premiere Så er det tid igen. Gribskov Gymnasium er klar med deres traditionsrige skolekomedie.

Årets forestilling hedder 'Genfødt i går' og handler om renæssancen – en af de afgørende begivenheder i den vestlige verdens historie.

"Alle har hørt om Michelangelo, Botticelli, Leonardo da Vinci og Galilei, men ikke alle ved, at det var den florentinske familie Medici, der finansierede det meste af både kunst og videnskab dengang Firenze var kraftcentret for Europas kulturliv. Og der er sikkert endnu færre, der har hørt om Savonarola, en meget streng dominikanermunk, der på et tidspunkt truede med at aflyse hele renæssancen og føre folk tilbage til middelalderen med sin moralkampagne, 'Forfængelighedens bål', hvor mange af renæssancens store mesterværker gik op i røg," skriver Gribskov Gymnasium i en pressemeddelelse.

"Vi er hos Medici-familien, som i første omgang skal overvinde den forhindring, at bankfolk er ligeså upopulære, som de er nødvendige, og dette håndterer de i første omgang ved at give til de fattige, hvilket gør de fattige meget glade, men da Medicierne så finder ud af, at det er mere fremadrettet at investere i kunst, bliver de fattige lige så utilfredse, som de var før, mens store kunstnere som Da Vinci, Botticelli og Michelangelo bliver glade," fortsætter de.

I årets forestilling er der i alt 42 skuespillere på scenen, mens seks musikere står i orkestergraven. Derudover kommer en masse praktiske hjælpere.

Elever og lærere har den seneste lange periode øvet sig på stykket, og prøverne gik i gang allerede i juleferien.

Stykket har premiere i Gribskov Kultursal kl. 19.30 torsdag 24. januar, spiller samme tid fredag 25. januar og lukker med en eftermiddagsforestilling lørdag 26. januar kl. 15.00.

Billetter kan købes gennem www.gribskovbilletten.dk

Publiceret 17 January 2019 07:00

Amanda og Piazzolla i Tisvilde Bio

Film Så er der nye film på plakaten i Tisvilde Bio. En af dem er filmen 'Amanda'.

Den syvårige Amanda mister sin mor ved et terrorangreb i Paris. Det ændrer på alle måder hendes liv. Hendes onkel, David er lidt af en dagdriver og er løsansat i parkvæsenet. Han har et nært forhold til sin niece men slentrer ellers gennem livet på bedste beskub. En aften skal han mødes med sin kæreste og Amandas mor for at fejre hendes nyerhvervede kørekort. Han er som sædvanligt for sent på den. Da han ankommer er det utænkelige sket. Terrorens har stukket sit afskyelige fjæs frem.

David skal nu ud over chokket og tabet også tage vare på sin lille niece, men hvordan kommer de videre i livet og bringer håbet tilbage. Der er rørende scener i filmen, som når David i et forsøg på at glemme smider søsterens tandbørste ud. Amanda opdager helt sønderknust, at morens tandbørste er væk. Det er her i dagligdagens praktiske detaljer, at traumet slår igennem. Den slags detaljer blænder kameraerne normalt ned for, men her eksponeres savnet, så det gør ondt. Filmen vises 21., 22., 24. og 25. august klokken 20 samt 23. august klokken 15.

Dokumentar

'Piazzolla – The years of the Shark' er en dokumentarfilm om argentineren Astor Piazzolla (1921-1992). Han var et musikalsk geni, der formåede at forny tango-genren.

Filmen går tæt på manden og myten, og sammen med sønnen Daniel dykkes der ned i private lyd- og videooptagelser. Han var en af de største bandoneón-spillere i verden. Det er et instrument, der har meget tilfælles med harmonikaen. Han genopfandt tangoen som finkultur, der førte tangoen ind i koncertsalene. Den slags gjorde man ikke ustraffet. Tangoen var ikke længere en folkelig tilbedt dansemusik og nationalkultur, og befolkningen i hjemlandet Argentina var rasende. Han var slet og ret forræder. Dokumentaren vises 25. august klokken 16 og 28. august klokken 20.