”Livet i 3200 Øst” emmer af sommerstemning. Bogen fortæller om en række sommerhuse – og deres ejere – i Tisvildeleje. Foto: Hans Henrik Tholstrup

”Livet i 3200 Øst” emmer af sommerstemning. Bogen fortæller om en række sommerhuse – og deres ejere – i Tisvildeleje. Foto: Hans Henrik Tholstrup

Smagen af sommer: Ny bog sætter fokus på Tisvilde

En ny bog fortæller om det enkle sommerhusliv i Tisvilde

Af
Claus Johansen

Med rim på bilruden og hylende blæst kan man jo nok have behov for lidt sommerstemning. Og det har bogen ”Livet i 3200 Øst” så rigeligt af.

Bogen fortæller ganske enkelt om en række sommerhuse – og deres ejere – i Tisvildeleje. Forfatteren er Fritze Hedemann, som i en årrække selv har boet på Kløvervej.

Hvorfor har du skrevet bogen?

”Der manglede dokumentation for et ganske almindeligt område i Danmark, hvor man lever et dejligt og – i hvert fald på overfladen – ukompliceret sommerliv, hvor man er enkel og halvprimitiv og nyder livet uden for meget stavær.”

”Efterhånden er det område, hvor jeg bor, undergået forandringer, og store huse er kommet til. Da jeg flyttede derop, så var der måske en bil i hvert fjerde hus. Nu er der to biler i næsten hver garage, og det er ikke små biler, vel?”

Hvad synes du om forandringerne?

”Jeg synes, at forandringer er til for at blive. Forandringer skal der til. Men vi skal jo ikke glemme, hvordan det var. En arm i fortiden er altid godt.”

Er du på den fløj, som gerne vil skrue tiden tilbage?

”Nej, slet ikke. Jeg synes bare, at der manglede en dokumentation for, hvordan det var. For nu er det faktisk en helt ny generation, der bor i Tisvildeleje, som ikke ved, hvordan det egentlig startede.”

”Der er stadig små enklaver – for eksempel mit hus – med en hel masse tilbygninger. De findes stadigvæk, men de bliver jo færre og færre. Og nu er det jo også sådan, at nu begynder børnefamilierne at komme, og så kommer der igen et helt andet udtryk. Så begynder man pludselig at blive interesseret i, at huset kan gå i arv. Det har de første generationers børn faktisk ikke været. Det kan jeg jo se på dem, jeg har snakket med, at det ikke har været et hus, der er gået i arv, som det gør i de større, flottere områder. Det begynder de at gøre nu, og det siger jo noget om, at nu er vi ikke mere den nye pige i klassen, vel?”

Hvilke huse opsøgte du?

”Det var de små, sjove, fjollede huse. Og så har jeg et enkelt af de nye med, for ligesom at have perspektivet til nutiden. Det var det, jeg synes var sjovt at skrive om, for landliggerliv er jo noget andet end vores liv i byen, ikke. Vi lever på en anden måde.”

Hvad sker der, når du kører fra København til Tisvildeleje?

”Når jeg kører over banen i Godhavn, får jeg lykkefølelse. Det er sådan et skud lykke.”

Tisvildes Ballerup

Fritze Hedemann siger selv, at hun bor i ”Tisvildes Ballerup”:

”Jeg hylder det almindelige, vil jeg sige. Det er en hyldest til et ganske almindeligt område. Som så har det der fine postnummer, som gør, at folk siger: ”Nej, ih, bor du i Tisvilde”.

”Jeg synes, at Tisvilde er pragtfuld, og vores område er kommet ind i varmen efterhånden, men det har altså taget 50 år.”

”Nede omkring lejet er det i høj grad hypet, men omkring Godhavn har det altid været Tisvildes Ballerup. Men det er charmerende, det er dødhamrende charmerende. Og vi, der bor der, er også charmerende”.

Publiceret 16 January 2019 12:30

SENESTE TV

Påskemarch med Idrættens Venner

arrangement Langfredag 19. april holder Idrættens Venner i Tisvilde den traditionelle påskemarch for 42. gang.

Marchen foregår i det skønne Tisvilde Hegn og Troldeskoven, hvor deltagerne kan vælge mellem at gå enten 12, 20 eller 30 km i det tidlige forår. Specielt den korte rute er velegnet for en familieudflugt, da den overalt går ad gode og farbare stier.

Man kan starte på alle ruter fra kl. 8 fra Idrætshuset, Hovedgaden, hvor også sekretariatet har hovedkvarter. Her kan deltagerne købe startkort indtil kl. 10 på 30 km-ruten, kl. 11 på 20 km-ruten og kl. 12 på den korte rute.

Rasteplads med grill

Rastepladserne er igen ved Stængehus og Bækkebro, hvor det vil være muligt at få lidt at spise og drikke undervejs.

På Bækkebro har man taget den store grill med, hvor man kan købe grillpølser. Der er selvfølgelig også varme og kolde drikke.

Alle skal være i mål kl. 16.

Hvis man ønsker at gå ruten, koster det 20 kr. Skal der medalje med, koster det 40 kr. For børn under 15 år inklusive medalje koster det 30 kr. Der er kontant betaling.

Overskuddet går til ungdomsarbejdet i Tisvildeleje Gymnastik Forening.

jesl

Frivilligheds-messe for foreningerne

arrangement Under overskriften 'Netværk gør stærk' inviterer Frivilligt forum Gribskov alle frivillige foreninger - kulturelle-, sociale- og idrætsforeninger - til fælles møde for at styrke kendskab til, hvilke foreninger der er, og hvad de står for.

Det foregår lørdag 27. april kl. 14-17 i Kulturhuset, Skolegade 43, Helsinge.

Ved hjælp af udstillingsboder og små 'speed-dating-møder' vil man blive klogere på, hvad frivillighed står for i Gribskov Kommune.

Frivillig forum håber med arrangementet, at være med til at styrke frivilligheden og bringe mange forskellige foreninger sammen, så både de og andre ude fra, kan blive klogere på hvem foreningerne er og hvad de kan bruges til.

Alle kan få en bod

"Hvis vi kender hinanden, bliver vi også meget bedre til at bruge hinanden," siger formand for Frivilligt Forum Ole Thomsen i en pressemeddelelse.

Alle foreninger der deltager, får mulighed for at få en bod, hvor de kan præsentere deres aktiviteter.

Der vil også på dagen være et par fælles oplæg.

jesl