”Livet i 3200 Øst” emmer af sommerstemning. Bogen fortæller om en række sommerhuse – og deres ejere – i Tisvildeleje. Foto: Hans Henrik Tholstrup

”Livet i 3200 Øst” emmer af sommerstemning. Bogen fortæller om en række sommerhuse – og deres ejere – i Tisvildeleje. Foto: Hans Henrik Tholstrup

Smagen af sommer: Ny bog sætter fokus på Tisvilde

En ny bog fortæller om det enkle sommerhusliv i Tisvilde

Af
Claus Johansen

Med rim på bilruden og hylende blæst kan man jo nok have behov for lidt sommerstemning. Og det har bogen ”Livet i 3200 Øst” så rigeligt af.

Bogen fortæller ganske enkelt om en række sommerhuse – og deres ejere – i Tisvildeleje. Forfatteren er Fritze Hedemann, som i en årrække selv har boet på Kløvervej.

Hvorfor har du skrevet bogen?

”Der manglede dokumentation for et ganske almindeligt område i Danmark, hvor man lever et dejligt og – i hvert fald på overfladen – ukompliceret sommerliv, hvor man er enkel og halvprimitiv og nyder livet uden for meget stavær.”

”Efterhånden er det område, hvor jeg bor, undergået forandringer, og store huse er kommet til. Da jeg flyttede derop, så var der måske en bil i hvert fjerde hus. Nu er der to biler i næsten hver garage, og det er ikke små biler, vel?”

Hvad synes du om forandringerne?

”Jeg synes, at forandringer er til for at blive. Forandringer skal der til. Men vi skal jo ikke glemme, hvordan det var. En arm i fortiden er altid godt.”

Er du på den fløj, som gerne vil skrue tiden tilbage?

”Nej, slet ikke. Jeg synes bare, at der manglede en dokumentation for, hvordan det var. For nu er det faktisk en helt ny generation, der bor i Tisvildeleje, som ikke ved, hvordan det egentlig startede.”

”Der er stadig små enklaver – for eksempel mit hus – med en hel masse tilbygninger. De findes stadigvæk, men de bliver jo færre og færre. Og nu er det jo også sådan, at nu begynder børnefamilierne at komme, og så kommer der igen et helt andet udtryk. Så begynder man pludselig at blive interesseret i, at huset kan gå i arv. Det har de første generationers børn faktisk ikke været. Det kan jeg jo se på dem, jeg har snakket med, at det ikke har været et hus, der er gået i arv, som det gør i de større, flottere områder. Det begynder de at gøre nu, og det siger jo noget om, at nu er vi ikke mere den nye pige i klassen, vel?”

Hvilke huse opsøgte du?

”Det var de små, sjove, fjollede huse. Og så har jeg et enkelt af de nye med, for ligesom at have perspektivet til nutiden. Det var det, jeg synes var sjovt at skrive om, for landliggerliv er jo noget andet end vores liv i byen, ikke. Vi lever på en anden måde.”

Hvad sker der, når du kører fra København til Tisvildeleje?

”Når jeg kører over banen i Godhavn, får jeg lykkefølelse. Det er sådan et skud lykke.”

Tisvildes Ballerup

Fritze Hedemann siger selv, at hun bor i ”Tisvildes Ballerup”:

”Jeg hylder det almindelige, vil jeg sige. Det er en hyldest til et ganske almindeligt område. Som så har det der fine postnummer, som gør, at folk siger: ”Nej, ih, bor du i Tisvilde”.

”Jeg synes, at Tisvilde er pragtfuld, og vores område er kommet ind i varmen efterhånden, men det har altså taget 50 år.”

”Nede omkring lejet er det i høj grad hypet, men omkring Godhavn har det altid været Tisvildes Ballerup. Men det er charmerende, det er dødhamrende charmerende. Og vi, der bor der, er også charmerende”.

Publiceret 16 January 2019 12:30

SENESTE TV