Folkene bag Eventyrbanen er meget inspireret af Wunderland i Hamborg, der er en af landets største turistattraktioner.

Folkene bag Eventyrbanen er meget inspireret af Wunderland i Hamborg, der er en af landets største turistattraktioner.

Føler sig bedraget: 'Man har stukket os blår i øjnene'

De drømmer om at skabe en af Nordsjællands største turistattraktioner. Men folkene bag Eventyrbanen føler sig bedraget af Helsinge Hallerne

Af
Jeppe Helkov

Helsinges største turistattraktion med tusindvis af besøgende hvert år. Faktisk en så stor attraktion, at folk fra nær og fjern ville strømme til for at få et glimt.

Det skortede ikke på ambitionerne, da Bjarne Mørz og resten af modeltog-klubben Eventyrbanen i Ugeposten sidste år fortalte om deres store drømme.

Drømmen var at skabe en modeltogbane, der var en tro kopi af tognettet i Nordsjælland. Med nøjagtige kopier af Kronborg, Frederiksborg Slot, Esrum Kloster og alle de andre historiske bygninger i området.

Holder ikke hvad de lover

En stemme skulle fortælle historien bag hver eneste bygning. På den måde kunne turister og nysgerrige sjæle både blive klogere på Nordsjællands historie - og samtidig benytte togbanen som en inspiration, når hele området skulle udforskes.

Men formand Bjarne Mørz er bestemt ikke tilfreds med den behandling, de har fået. Især føler de sig svigtet af bestyrelsen i Helsinge Hallerne.

"Man har stukket os blår i øjnene. De har lovet os en bunke ting, som de så ikke holder. Det kan man simpelthen ikke være bekendt," siger han.

Blev tilbudt lokaler

Men for at forstå det hele må vi lige skrue tiden tilbage. Tilbage til efteråret 2016. Her skriver modelklubben for første gang til daværende direktør for Helsinge Hallerne, Jan Dissing. Spørgsmålet lyder, om der mon var nogle ledige lokaler til togbanen i hallerne. De er også i kontakt med Gribskov Kommune.

Den 13. februar 2017 kommer svaret, de har ventet på.

'Du vil blive kontaktet af Jan Dissing, som kan tilbyde ledige lokaler i Helsinge Hallerne efter sommerferien," skriver Bianca Lauterbach, ejendomskonsulent i Gribskov Kommune i en mail til Bjarne Mørz.

SE DOKUMENTATIONEN: DET ER DER SKREVET:

Må gerne være hos os

Den 22. juni bekræfter Jan Dissing tilbuddet om, at de kan være i nogle kælderlokaler.

'I er velkommen til at være hos os. Jeg meddelte til vores sidste bestyrelsesmøde, at I flytter ind efter sommerferien," skriver han i en mail. Han skriver videre, at Eventyrbanen 'glædeligt kan melde ud (til pressen og offentligheden, red.), at I flytter ind'.

Et andet bestyrelsesmedlem i Helsinge Hallerne Brian Vindahl Hansen godkender lidt over to måneder senere en pressemeddelelse, som Eventyrbanen sender til pressen om, at de skal være i hallerne.

Fik hensigtserklæring

Men i slutningen af november aftræder haldirektør Jan Dissing pludselig sin stilling. Bo Holtemann bliver efterfølgende konstitueret som direktør, men intet tyder på, at projektet er ved at køre af skinnerne.

I en hensigtserklæring fra den 2. februar 2018 skriver Bo Holtemann, at:

"Helsinge Hallerne stiller to lokaler til rådighed for Eventyrbanen."

Bo Holtemann, der stadig er direktør i dag, skriver videre, at Helsinge Hallerne vil være 'behjælpelig i forbindelse med indretning, men kan ikke love økonomisk støtte ud over 20.000 kr.'.

Var bare at komme i gang

"Vi var sikre på, at alt nu var, som det skulle være. Det var bare at komme i gang," siger Bjarne Mørz om hensigtserklæringen.

Men kort tid efter fik piben pludselig en anden lyd, mener Bjarne Mørz.

"Bestyrelsen siger pludselig, at de ikke kender os - og at de ikke kender til nogen aftale. Det var meget mærkeligt. Vi har talt med formanden, Anna Recinella, men hun slår det hen med, at hun ikke vidste, at det var det, vores snakke handlede om. Men vi har altså løbende talt med flere bestyrelsesmedlemmer. Alligevel siger de, at de ikke kender til nogen aftale. Jeg føler, de har bedraget os," siger han.

Skal have konsekvenser

Bjarne Mørz er især irriteret over én ting.

"Man er nødt til at kunne stole på, det folk siger. Hvis man siger, vi kan være der, må man leve op til det. Det er det, vi har lagt hele vores strategi an på. Især når der sidder to politisk valgte repræsentanter i bestyrelsen (formand Anna Recinella fra Nyt Gribskov og Venstres Torben Dencker, red.) Det bør i hvert få konsekvenser, når man løber fra et løfte."

Men de er vel i deres gode ret til at blive klogere og vælge at give lokalerne til nogle andre?

"Men skal man gøre det ved at lyve og sige, at man ikke kender til, at der er en aftale? Så er det bedre, at de siger, at de godt kan se, at vi har fået lov til at være i lokalerne, men det kan vi ikke længere. Vi føler os dårligt behandlet og løjet for. Vi havde fået sat lokaler i sigte, men er endt med håret i postkassen," siger han.

Kan ikke dække deres behov

Bestyrelsesformand Anna Recinella kan dog ikke genkende Bjarne Mørz' udlægning.

"Vi har holdt flere møder med dem. Så de er ikke blevet ignoreret. Men vi kan desværre ikke dække deres behov med de regler, der er for lokaleudlån i Helsinge Hallerne. En arbejdsgruppe i hallen laver hvert år i april en plan for lokalerne, og man låner kun ud for et år ad gangen. Og det kan de ikke leve med. De skal have noget permanent. Når man stiller en bane op, er det ikke med henblik på at tage den ned 12 måneder senere. Det behov, de har, kan vi ikke dække."

Eventyrbanen føler, der er blevet lovet, at de må være der. Jeg sidder her med to mails fra Jan Dissing, hvor han siger, de må flytte ind. Er de ikke blevet lovet det?

"Det kan jeg ikke bekræfte. Hverken i bestyrelsen eller i forhold til tidligere ansatte. Jeg kan ikke bekræfte, at der er blevet indgået en aftale om, at de kunne være her. Det er der ingen, der kan bekræfte."

Har ikke lovet noget

Jeg sidder ellers også med en hensigtserklæring fra Bo Holtemann, hvor han den 2. februar skriver, at Helsinge Hallerne stiller to lokaler til rådighed.

"Helsinge Hallernes bestyrelse har ikke på noget tidspunkt lovet Eventyrbanen, at de kan være i hallen under andre regler end andre foreninger - for det ville det kræve. Det kan ikke lade sig gøre, og det har de aldrig fået en lovning på."

Kan du forstå, at de er skuffede, når de har fået flere mails om, at de godt måtte flytte ind?

"Det kan jeg ikke gå ind i. Jeg ved ikke, hvad folk har skrevet af mails. Jeg har siddet i bestyrelsen i et par år, og vi har på intet tidspunkt tilkendegivet, at de kan være der under andre regler end de andre foreninger."

"Bestyrelsen har prøvet at hjælpe dem. Kommunen kunne heller ikke stille lokaler til rådighed. Og jeg tænker, at grunden til, at kommunen heller ikke kan hjælpe med det, er, at de har nogle meget ekstraordinære behov, også i forhold til størrelse af lokale."

Når Jan Dissing tilbyder lokalerne, er det så, fordi han handler på egen hånd uden om bestyrelsen?

"Det aner jeg ikke. Det kan jeg ikke svare dig på."

Sat på pause

Uenighederne med Helsinge Hallerne har ifølge Bjarne Mørz gjort, at hele deres projekt er blevet sat på pause.

"Vi havde talt med LAG (der deler penge tilskud ud til projekter med det formål at fremme vækst og etablering af nye arbejdspladser, red.). Men fordi vi ikke havde nogle lokaler, frafaldt vores ansøgning. Jeg synes bare ikke, man kan være bekendt at behandle folk, der prøver at være kreative og skabe vækst, sådan her. Det er ikke sådan, man får en god kommune," siger han.

Læs, hvad den tidligere direktør Jan Dissing og den nuværende direktør siger til sagen i artiklen her:

Publiceret 13 December 2018 00:00