Det er håbet, at genopretningen af Søborg Sø vil føre til et helt unikt fugleliv. Foto: JBT

Det er håbet, at genopretningen af Søborg Sø vil føre til et helt unikt fugleliv. Foto: JBT

Naturprojekt til 93 mio. kr. ét skridt nærmere: 'Det her er afgørende'

Gribskov er kommet ét skridt nærmere på at få en ny sø. Prisen ventes at blive 93 mio. kr.

Af
Jeppe Helkov

natur En milepæl er nået. Miljø- og Fødevareministeriet har opkøbt 210 hektar jord i Søborg. Arealet skal bruges til at genetablere en af Nordsjællands største søer, Søborg Sø.

Tidligere på året meldte ministeriet ud, at det havde bevilget 93 mio. kr. til genopretningen af søen, der ifølge idéfolkene bag vil skabe noget helt unik natur i Danmark.

"Det glæder mig, at vi nu har taget et meget stort skridt på vejen mod genopretning af Søborg Sø ved at købe en så stor en del af det samlede areal. Regeringen er nu tættere på det mål, vi satte os i regeringsgrundlaget i 2016. Søborg Sø bliver en gevinst for både naturen og alle os, der kommer til at nyde en tur rundt om den. Den vil være et trækplaster for både fugle og mennesker fra nær og fjern," siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i en pressemeddelelse.

Afvandede søen i 1790

Søborg Sø var frem til 1790 Nordsjællands fjerdestørste sø. Men her valgte man at afvande området, så jorden kunne blive anvendt som landbrugsjord.

Genopretningen af Søborg Sø og området omkring vil i alt omfatte et areal på knap 500 hektar. Heraf vil den største del blive en lavvandet sø og resten til ferske enge.

Ida Dahl-Nielsen, specialkonsulent hos Naturstyrelsen Nordsjælland, peger på, at området vil blive en sand naturperle.

"Det kan blive et fantastisk område. Et rent eldorodo for fugle. Og så bliver det også en lidt anderledes sø, fordi den vil være lavvandet. Så der kommer små øer," har hun tidligere sagt til Ugeposten.

Frygtede syltekrukken

Kaare Larsen er formand for Søborg Sø Landvindingslag og repræsenterer de 63 lodsejere, der ejer jorden, hvor Søborg Sø efter planen skal ligge. Og han mener, at man har taget et kæmpe skridt med Miljø- og Fødevareministeriets første jordopkøb.

"Det her er et afgørende skridt. Vi har tidligere frygtet, at det hele ville ende i en syltekrukke, men med opkøbene beviser regeringen, at der er handlinger bag ved ordene. Man er villig til at sætte penge og mandskab af, så projektet kan blive til noget," siger han og fortæller, at både Naturstyrelsen, Landbrugsstyrelsen, ministeret og ingeniørvirksomheden Niras i øjeblikket arbejdet på at få realiseret projektet.

Genopretningen af Søborg Sø skal efter planen stå færdig i 2023. Kaare Larsen fortæller da også, at det hele kan være en noget langtrukken affære.

Specialister knokler

"Det her er jo ikke bare som at gå ned og købe et par cowboy-bukser. Der er specialister, der knokler for at regne det hele ud og tage højde for det hele. Men når vi er til møde med Naturstyrelsen, kan vi godt se, at der er ild i øjnene på dem. De vil virkelig det her," siger han.

Ifølge Kaare Larsen er en af udfordringerne at finde individuelle løsninger til de 63 lodsejere, der har jord i området i og omkring Søborg Sø. Første skridt er at finde ud af, om de overhoved vil sælge — og hvis de vil det, hvad skal prisen så være? Og hvis de skal have erstatningsjord, hvor skal det så ligge?

"Der var ved at gå lidt spin i det hele. Nogle mennesker er mere bekymrede end andre, og der var nogle af lodsejerne, der bekymrede sig meget, og som gjorde meget ud af at dyrke de bekymringer. Og de fik andre til at løbe med på bekymringerne. Men nu er der god enighed om, at tingene er i gode hænder. Så personligt tror jeg ikke, der bliver problemer i forhold til at finde en løsning med alle lodsejerne."

Alle behøver ikke sælge

"Det er heller ikke alle, der behøver at sælge. Nogle af jordene bliver ikke særlig påvirket. Jeg er selv en af dem, der bliver allermest vanskelige i den her proces. Jeg er selv nødt til at opgive alle mine jorde, og jeg har stadig svært ved at se løsningerne på mine udfordringer."

"Men jeg har valgt fra starten, at jeg vil gå til det her med positivt sind. Hvis man leder efter problemer og konflikter, er det også det, man finder. Hvis man leder efter løsninger, er det også det, der dukker op. Det er min tanke," siger Kaare Larsen, der især støtter projektet af én årsag.

"Jeg synes, der er et fantastisk naturområde derude i forvejen. Man får noget andet nu. Det er der andre, der har langt mere styr på end mig. De siger, at den natur, man kan få genoprettet, er noget af det, der virkelig er under pres i Danmark. Det har jeg ikke rigtig en holdning til."

Skal mindske CO2-udledning

"Men jeg har en holdning til, at Danmark har fået at vide at EU, at vi er nødt til at tage en vis mængde landbrugsjord ud af drift for at opfylde de krav, der bliver stillet i forhold til mindre udvaskning af næringsstoffer og mindre CO2-udledning og større naturbeskyttelse."

"For at leve op til de krav giver det her projekt rigtig, rigtig god mening. Det er simpelthen sund fornuft at tage noget landbrugsjord af svingende kvalitet ud og så i stedet boltre sig på det, der er god og dyrkningssikkert landbrugsjord. Og som ikke påvirker miljøet i nogen negativ retning. Det er sund fornuft."

Publiceret 12 December 2018 10:30