Eleverne fra Gribskolen kan i år igen komme sammen i kirke. Arkivfoto: Thorkild Amdi, Ritzau/Scanpix

Eleverne fra Gribskolen kan i år igen komme sammen i kirke. Arkivfoto: Thorkild Amdi, Ritzau/Scanpix Scanpix Nordfoto

Julefreden er sikret på Gribskolen

Sidste år var skolen i Græsted i voldsom modvind, efter julegudstjenesten blev aflyst. Nu er traditionen tilbage

Af
Jesper Berg

shitstorm Sidste år ved denne tid var Gribskolen i Græsted involveret i en veritabel shitstorm på internettet og var massivt omtalt i alle trykte og æterbårne medier i landet.

Årsagen var, at Gribskolen havde besluttet, at man fremover ikke ville deltage i den traditionsrige julegudstjeneste i Græsted Kirke for de yngste klasser. Beslutningen var allerede blevet taget i foråret 2017, men først i december oplyste skolen på intranet de lokale forældre om beslutningen. I beskeden til forældrene stod der: “Beslutningen tog vi som en følge af, at vi på skolen har børn med anden tro end den protestantiske.”

Andre juleboller

I beskeden til forældrene afsluttede den daværende skoleleder for skolen med: “julegudstjenesten er også forkyndende, og det må derfor være op til de enkelte familier, om de ønsker at deltage i julegudstjenesten i privat regi”.

Da beslutningen blev offentlig, bredte den sig som en steppebrand i det danske medielandskab - og i Ugeposten, naturligvis - der kunne fortælle om en skuffet sognepræst, en statsminister, som skosede sin gamle skole, oprørte borgere og medlemmer af skolebestyrelsen, der meldte sig ud af bestyrelsen, og forældre, som arrangerede deres egen tur i kirken op til jul.

Åben skole

I år er der dog kommet andre juleboller på suppen på Gribskolen, hvis konstituerede leder, Nicolai Schlüter, fortæller Ugeposten, at der bliver et arrangement i Græsted Kirke, tirsdagen før skolen går på juleferie.

"Det er resultatet oven på en evaluering af beslutningen sidste år. Vi har sat os ned med forældrebestyrelsen og lærerne for at finde ud af, hvordan vi bedst laver en åben skole, og vi blev enige om, at kirken er en del af en åben skole," siger Nicolai Schlüter, som fortæller, at det er op til de enkelte klasser, deres lærere og deres teams at tage stilling til, om man vil deltage i arrangementet i Græsted Kirke.

"Vi lægger sidste års beslutning bag os og har gjort det frivilligt, om man vil deltage i kirkens julearrangement," fortæller den konstituerede skoleleder.

Konflikten er væk

Hos Græsted Kirke er der glæde hos sognepræst Ole Backer Mogensen, som sidste år ufrivilligt blev trukket ind i al polemikken omkring aflysningen af det traditionelle skolebesøg.

"Jeg glæder mig over den gode kontakt til Gribskolen og de gode samtaler, der har været hele året. Den konflikt, der var sidste år, er i mit hoved væk og løst i al mindelighed," fortæller Ole Backer Mogensen, som endnu ikke har gjort sig tanker om, hvordan besøget af eleverne fra Gribskolen skal løbe af stablen.

"Det har jeg slet ikke haft tid til at tænke på," siger den juletravle sognepræst, som blot glæder sig over, at julefreden har sænket sig over 'den hellige stad', som Græsted i folkemunde bliver kaldt.

Publiceret 12 December 2018 10:00