Livet i Øresund får det bedre efter forbuddet mod sandsugning.

Livet i Øresund får det bedre efter forbuddet mod sandsugning.

Slut med sandsugning i havet ved Gilleleje

Det er blevet forbudt at suge sand i Øresund

Af
Jesper Berg

natur "Det er en glædens dag".

Sådan lyder det fra Brian Lyck Jørgensen, DF-medlem af Gribskov Byråd, efter, at det kom frem, at regeringen og miljøministeren i Folketinget fredag fremlagde en bekendtgørelse. Den gjorde det klart, at der nu er sat en stopper for nye tilladelser til at udvinde råstoffer i Øresund i området fra Øresundsbroen i syd til Gilleleje og Kullen i nord. Området bliver også gjort til et beskyttet havområde efter EU’s havstrategidirektiv .

I 2025 er det helt slut

"Det kommer til at få en stor betydning for livet i Øresund, at man ikke ødelægger især fladfiskenes habitat," siger Brian Lyck Jørgensen, som på vegne af kommunen er bestyrelsesmedlem af Fishing Zealand, som i lighed med mange andre i en årrække har arbejdet for at få forbudt sandsugningen.

"Der vil altså ikke længere blive givet nye tilladelser til sandsugning. De eksisterende tilladelser er svære at trække tilbage og vil altså få lov at suge det, de allerede har fået dispensation til, men fra 2025 vil der ikke længere foregå sandsugning overhovedet i Øresund," siger en glad Brian Lyck Jørgensen.

"Og tak til alle dem, der har spillet en rolle i, at vi er kommet så vidt i dag," siger han.

Publiceret 16 November 2018 00:00

SENESTE TV

Kvickly Helsinge hjælper de lokale

Sponsor Siden Helsinge Brugsforening blev oprettet tilbage i 1906 har målet været at hjælpe lokalsamfundet ved at uddele midler.

"Succesen med uddeling af midler fra en sponsorpulje gentages i 2019. Vi mener, at projekter, der bidrager med noget ekstra til foreningslivet, fortjener at blive belønnet. Derfor øremærker Kvickly Helsinge igen en portion penge til at støtte sådanne projekter, så der fortsat kan gøres den ekstra indsats for vores lokalområde. I 2019 er pulje-beløbet 50.000 kr., som skal gå til at støtte de lokale ildsjæle, som med deres initiativer gavner nærområdet og medlemmerne." skriver Kvickly Helsinge i en pressemeddelelse.

Ideen er, at alle frit kan ansøge om det beløb, som er nødvendigt for deres projekt; selvfølgelig indenfor puljens rammer. Derefter vil bestyrelsen i Kvickly Helsinge vurdere, hvilke projekter, som skal belønnes og have del i puljen. Vurderingen sker ud fra forskellige overvejelser, men det essentielle er, at projektet skal være til gavn for lokalsamfundet.

Er du interesseret i at ansøge om støtte til dit projekt - så besøg vores hjemmeside på www.kvicklyhelsinge.dk/sponsorpulje.

Trongården indvier cykelrickshaw

indvielse Gribskov kommune bevilgede i efteråret 2018 indkøb af to rickshawcykler. Plejecenter Skovsminde i Græsted fik sin den 26. januar, og nu følger Plejecenter Trongården i Vejby efter.

Cykelrickshawen bliver indviet fredag 22. februar kl. 14 ved formanden for Forebyggelsesudvalget, Trine Egetved, hvor alle interesserede er velkomne til at deltage. Der bliver mulighed for en prøvetur – som passager eller som 'pilot'.

Ifølge Kirsten Gamst-Nielsen fra den lokale gruppe af 'For Cykling Uden Alder' og Klimagruppen i Gribskov er der foreløbig uddannet en gruppe cykelpiloter, men hun pointerer, at der bliver for flere, når de næste cykler leveres.

Det er forventningen, at den næste cykel, der er finansieret af tømmerhandler Johs. Fogs Fond, leveres til Bakkebo i Gilleleje. Desuden er der søgt støtte hos andre fonde til yderligere to cykler.

Initiativgruppen består af repræsentanter for Cyklistforbundets Lokalafdeling, Klimagruppen i Gribskov samt af kommunens Frivilligkoordinator og idrætskonsulent.

gs