Mænd i fuld kampudrustning har leget på hardball-banen. Nu ligner det, at de må finde et andet sted. Modelfoto.

Mænd i fuld kampudrustning har leget på hardball-banen. Nu ligner det, at de må finde et andet sted. Modelfoto.

Politiet skrider ind: Nu lukker hardball-bane

I årevis har politikere og naboer forsøgt at få hardball-banelukket. Nu ligner det, at det lykkes

Af
Jeppe Helkov

UENIGHED Så gik den ikke længere. Nordsjællands Politiet har valgt ikke at give hardball-banen i Mårum en ny sikkerhedsmæssig godkendelse. Det betyder, at skyderierne på den omdiskuterede bane ikke længere må finde sted. Banen skal lukke.

Det fortæller Lisbet Hallengren, chefkonsulent i Nordsjællands Politi.

"Hvis ejerne åbner banen uden at have den sikkerhedsmæssige godkendelse, kan man få bødestraf. Man skal have en sikkerhedsmæssig godkende for at drive sådan en bane," siger hun.

Nægtede at lukke

Hardball-banen på Ny Mårumvej har været i vælten de senere år. I maj 2016 stod en af naboerne til banen frem i Ugeposten og fortalte, hvordan de hver eneste weekend var generet af de mange brugere af banen — og hvordan de hardball-kugler, der bliver skudt med, ofte endte i hendes have.

Siden har Gribskov Kommune også prøvet at få banen lukket, da de mente, at banen var ulovlig i forhold til lokalplanen. Det fik de medhold i hos Planklagenævnet. Men alligevel nægtede indehaver Rasmus Ramy Omran at lukke banen.

Sagen kom også for byretten, hvor Gribskov Kommune fik medhold i at banen var i strid med lokalplanen. Den afgørelse ankede Rasmus Ramy Omran til Østre Landsret, der dog afviste at tage sagen op, da 'det ikke er sandsynligt, at landsretten vil komme til et andet resultat end byretten'.

Venter på Højesteret

Den afvisning har Rasmus Ramy Omran anket til Højesteret, der endnu ikke har truffet en beslutning. Mens alle sagerne har kørt, har Rasmus Ramy Omran nægtet at lukke sin bane. Indil maj i år hvor hans nuværende sikkerhedsmæssige godkendelse udløb. Og nu har han altså fået afslag på en ny.

I hele forløbet har Rasmus Ramy Omran stillet sig uforstående over for kritikken. Han mener i stedet, at politikerne og Gribskov Kommune er de virkelig skurke i denne sag.

"Jeg føler mig til grin. Jeg har på intet tidspunkt gjort andet, end det jeg er blevet bedt om. Det havde slet ikke behøvet at køre så langt ud. Men politikerne har på intet tidspunkt prøvet at tage en dialog med mig," siger han og fortsætter:

"De kunne bare have sagt, at der ikke var plads til mig derude, og at vi måtte finde et andet sted. I stedet vælger politikerne at love mig en masse, som de så ikke holder."

Løber fra løfter

Rasmus Ramy Omran åbnede hardball-banen i 2009. Siden da har banen været brugt af folk fra nær og fjern. Og netop den langsomme sagsbehandlingstid er noget af det, der irriterer ham.

"Jeg har et succesfyldt firma med flere hundrede kunder hver uge, der bruger mine arealer. Og jeg har fået lov til at være på arealerne. I 2013 er der et miljøtilsyn, hvor de skal vurdere støjniveauet. Men der var ikke noget at komme efter."

"I 2015 går man i gang med en ny lokalplan. Her bliver jeg og Flemming Wewer (der ejer grunden, red.) lovet af udvalgsformanden, at banen vil blive skrevet ind i lokalplanen, så vi kan få lov til at blive. Få måneder senere kommer lokalplanen, og der står intet af det lovede. Tværtimod må jeg nu pludselig ikke ligge der længere," siger Rasmus Ramy Omran, der mener, at kommunen løbende har skiftet forklaring for at få banen lukket.

Skyder med spredehagl

"Kommunen har skudt med spredehagl. Først er det zonetilladelser, den er gal med. Så er det den nye lokalplan, så er det den gamle. Så er det støj. De har skudt med alt kun for at få ramt på mig."

"Så er der pludselig flere naboer, der har klaget til mig. Men det passer ikke. Der er ikke nogen beviser for, at der flere der har klaget. Det er kun én."

"Og jeg har ikke lyst til at være til gene for nogen som helst, men når man bliver behandlet som idiot, så stiller man sig på hælene. Den behandling her vil jeg ikke finde mig i."

Men selvom Rasmus Ramy Omran ikke har fået sin sikkerhedstilladelse, har han stadig håb om, at banen i Mårum kan køre videre.

"Jeg har ikke fået en ny tilladelse, og det må jeg forholde mig til. Jeg har ikke gjort noget ulovligt. Nu gør jeg, hvad der er påkrævet af mig. Jeg lukker banen midlertidigt. Så afventer jeg, at Højesteret tager stilling til, om landsretten skal tage sagen op. Så sagen er ikke slut," siger han.

Publiceret 13 November 2018 09:29

SENESTE TV

Kvickly Helsinge hjælper de lokale

Sponsor Siden Helsinge Brugsforening blev oprettet tilbage i 1906 har målet været at hjælpe lokalsamfundet ved at uddele midler.

"Succesen med uddeling af midler fra en sponsorpulje gentages i 2019. Vi mener, at projekter, der bidrager med noget ekstra til foreningslivet, fortjener at blive belønnet. Derfor øremærker Kvickly Helsinge igen en portion penge til at støtte sådanne projekter, så der fortsat kan gøres den ekstra indsats for vores lokalområde. I 2019 er pulje-beløbet 50.000 kr., som skal gå til at støtte de lokale ildsjæle, som med deres initiativer gavner nærområdet og medlemmerne." skriver Kvickly Helsinge i en pressemeddelelse.

Ideen er, at alle frit kan ansøge om det beløb, som er nødvendigt for deres projekt; selvfølgelig indenfor puljens rammer. Derefter vil bestyrelsen i Kvickly Helsinge vurdere, hvilke projekter, som skal belønnes og have del i puljen. Vurderingen sker ud fra forskellige overvejelser, men det essentielle er, at projektet skal være til gavn for lokalsamfundet.

Er du interesseret i at ansøge om støtte til dit projekt - så besøg vores hjemmeside på www.kvicklyhelsinge.dk/sponsorpulje.

Trongården indvier cykelrickshaw

indvielse Gribskov kommune bevilgede i efteråret 2018 indkøb af to rickshawcykler. Plejecenter Skovsminde i Græsted fik sin den 26. januar, og nu følger Plejecenter Trongården i Vejby efter.

Cykelrickshawen bliver indviet fredag 22. februar kl. 14 ved formanden for Forebyggelsesudvalget, Trine Egetved, hvor alle interesserede er velkomne til at deltage. Der bliver mulighed for en prøvetur – som passager eller som 'pilot'.

Ifølge Kirsten Gamst-Nielsen fra den lokale gruppe af 'For Cykling Uden Alder' og Klimagruppen i Gribskov er der foreløbig uddannet en gruppe cykelpiloter, men hun pointerer, at der bliver for flere, når de næste cykler leveres.

Det er forventningen, at den næste cykel, der er finansieret af tømmerhandler Johs. Fogs Fond, leveres til Bakkebo i Gilleleje. Desuden er der søgt støtte hos andre fonde til yderligere to cykler.

Initiativgruppen består af repræsentanter for Cyklistforbundets Lokalafdeling, Klimagruppen i Gribskov samt af kommunens Frivilligkoordinator og idrætskonsulent.

gs