Eleverne var ude at samle skrald i Græsted.

Eleverne var ude at samle skrald i Græsted.

Skrald? Det er da noget, man sorterer

En temauge om affald har sat tydeligt aftryk hos Gribskolens yngste klasser

Genbrug Det er spisepause i 2.A på Gribskolen i Græsted. Madpakkerne er taget frem, og eleverne gumler løs. Efterhånden som madkasserne tømmes, går turen til de tre hvide skraldespande i hjørnet.

Eleverne tøver lidt. Hvor er det nu, madpapiret skal hen? Nåjo, papir.

Men hvad så med sådan en blød, metalagtig juicekarton? Grundigt og metodisk pilles sugerør og plastik af og lægges i den rigtige spand. Resten ender i spanden til metal, som står ude på gangen, fyldt til kanten af sølvpapir og andet.

Det er kun anden uge, eleverne i Gribskolens yngste klasser sorterer deres skrald, men rutinen er der næsten. Og hvis nogen ved noget om skrald, så er det 2.A og 2.B, som netop har beskæftiget sig med emnet i en hel temauge.

”Gør en forskel”

De besøgte genbrugsstationen i Skærød, hvor de lærte om netop affaldssortering og genbrug. I små værksteder har de arbejdet med miljø, blandt andet ud fra sangen ”Gør en forskel” med Youtubestjernerne Mika og Tobias. Her synger de ”Prøv at se, hvor let det er – at gøre en forskel hvor du er”.

Netop det med at gøre noget selv har været vigtigt i undervisningen, forklarer lærer Zin Bicen:

”Vi har haft stort fokus på, hvordan man selv kan skabe en forandring. Og vi har givet eleverne en erfaring med, hvordan man går ide til konkret handling,” siger Zin Bicen i en pressemeddelelse.

Eleverne var også ude at samle skrald i Græsted.

”Her blev det virkelig tydeligt for eleverne, hvor meget affald der er i byen, særligt i vejkanterne, ved busstoppesteder og tæt på butikker. En del af eleverne blev faktisk rigtig vrede over, at nogen kan finde på at smide affald i naturen,” fortæller Zin Bicen.

Selvom det kun var 2. klasserne, der havde fokus på affald i temaugen, sorterer 0. 1. og 3. klasse også skrald. Meningen er, at skraldespandene skal følge klasserne, lige til de går ud af skolen.

Publiceret 12 November 2018 07:00

SENESTE TV

Kvickly Helsinge hjælper de lokale

Sponsor Siden Helsinge Brugsforening blev oprettet tilbage i 1906 har målet været at hjælpe lokalsamfundet ved at uddele midler.

"Succesen med uddeling af midler fra en sponsorpulje gentages i 2019. Vi mener, at projekter, der bidrager med noget ekstra til foreningslivet, fortjener at blive belønnet. Derfor øremærker Kvickly Helsinge igen en portion penge til at støtte sådanne projekter, så der fortsat kan gøres den ekstra indsats for vores lokalområde. I 2019 er pulje-beløbet 50.000 kr., som skal gå til at støtte de lokale ildsjæle, som med deres initiativer gavner nærområdet og medlemmerne." skriver Kvickly Helsinge i en pressemeddelelse.

Ideen er, at alle frit kan ansøge om det beløb, som er nødvendigt for deres projekt; selvfølgelig indenfor puljens rammer. Derefter vil bestyrelsen i Kvickly Helsinge vurdere, hvilke projekter, som skal belønnes og have del i puljen. Vurderingen sker ud fra forskellige overvejelser, men det essentielle er, at projektet skal være til gavn for lokalsamfundet.

Er du interesseret i at ansøge om støtte til dit projekt - så besøg vores hjemmeside på www.kvicklyhelsinge.dk/sponsorpulje.

Trongården indvier cykelrickshaw

indvielse Gribskov kommune bevilgede i efteråret 2018 indkøb af to rickshawcykler. Plejecenter Skovsminde i Græsted fik sin den 26. januar, og nu følger Plejecenter Trongården i Vejby efter.

Cykelrickshawen bliver indviet fredag 22. februar kl. 14 ved formanden for Forebyggelsesudvalget, Trine Egetved, hvor alle interesserede er velkomne til at deltage. Der bliver mulighed for en prøvetur – som passager eller som 'pilot'.

Ifølge Kirsten Gamst-Nielsen fra den lokale gruppe af 'For Cykling Uden Alder' og Klimagruppen i Gribskov er der foreløbig uddannet en gruppe cykelpiloter, men hun pointerer, at der bliver for flere, når de næste cykler leveres.

Det er forventningen, at den næste cykel, der er finansieret af tømmerhandler Johs. Fogs Fond, leveres til Bakkebo i Gilleleje. Desuden er der søgt støtte hos andre fonde til yderligere to cykler.

Initiativgruppen består af repræsentanter for Cyklistforbundets Lokalafdeling, Klimagruppen i Gribskov samt af kommunens Frivilligkoordinator og idrætskonsulent.

gs