Der bør etableres mere attraktive forhold for outdoor-idrætterne i nationalparken, mener skribenten. Foto: Morten Langkilde/Ritzau Scanpix

Der bør etableres mere attraktive forhold for outdoor-idrætterne i nationalparken, mener skribenten. Foto: Morten Langkilde/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Nationalpark Kongernes Nordsjælland: Outdoor idræt og hesteturisme

Af
Af Jørgen Busch

Horsensvej 10, 2. tv.

Helsingør

debat Efter min opfattelse kan outdooridrætten og hesteturisme tilbyde Nationalpark Kongernes Nordsjælland ikke så lidt. Nationalpark Kongernes Nordsjælland søger nu medlemmer til nationalparkrådet.

Jeg kan byde ind med nye ideer, kreativitet og innovation og har derfor besluttet, at stille op til nationalparkrådet indenfor områderne natur, friluftsliv og turisme.

Igennem et stykke tid har jeg har jeg fulgt de tiltag der gøres af friluftsrådet, projekter såsom børn der gror i naturen, naturens dag, DGI naturagenter og DGI projekt - ud i naturen og lignende, og gjort mig overvejelser over hvordan det i et optimereret servicekoncept kunne indpasses i Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Hvad kan gå- og løbeklubber og orienteringsløbeklubber i Nordsjælland tilbyde?

Hvad kan cykling, mountainbikere og de forskellige cykelklubber i Nordsjælland tilbyde?

Hvad kan ridesporten og de mange rideklubber i Nordsjælland tilbyde?

Hvad kan kano og kajak, rosporten og dykkerklubberne i Nordsjælland tilbyde?

Hvad kan sejlsportsklubberne i Nordsjælland tilbyde?

Alle fem ben kan tilbyde og give børn, unge, forældre og seniorer oplevelser, motion og velvære, friluftsliv, fællesskab og socialt samvær.

Videre skal der ses på en naturlig forbindelse mellem Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland. Jægersborg Dyrehave og Hegn og forbindelsen fra Dyrehaven til Esrum Kloster og områderne Gribskov og Store Dyrehave, Kronborg Slot, Helsingør museum, Marienlyst Slot, Flynderupgård museet, Søfartsmuseet, SS Bjørn, fyrskibet Gedser Rev, Teglstrup Hegn, Hammermøllen, Hellebæk Kohave, Gurre slotsruin, Gurre sø, Fredensborg slot, Frederiksborg Slot, Esrum sø, Gribskov, Nordsjællands museum og Knud Rasmussen museum, Visit Nordsjælland og Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Indenfor gå og løb er der allerede etableret et Kronborg-stafet i juni måned, hvor der er potentiale for udvikling af en serie på 6 Kronborg Park walk & run. Videre er der f.eks., som kunne være inspiration i Nationalpark Kongernes Nordsjælland, et Margueritspot Helsingør - Teglstrup Hegn og en serie på 6 Helsingørløb i Teglstrup Hegn.

Som toppen af gå og løbearrangementer i Nationalpark Kongernes Nordsjælland kunne der arrangeres et 5 dages løb Etape Nordsjælland.

Indenfor ridningen er her i nyere tid f.eks. etableret organisationerne Parforce Rideruterne, FerieRytter og Dansk Hesteturisme.

Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, muligheden for at gå, cykle og ride, blandt andet med de etablerede parforcerideruter i Gribskov på 16 km og Store Dyrehave på 12 km, hesteturisme, hesteoplevelser og om hvad hesteturisme kan gøre for landdistriktsudvikling, skal naturligvis udbygges og udvikles med mulighed for forskellige pitstop for hest og rytter i Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

En anden opgave må være at etablere mere attraktive forhold for outdoor-idrætterne, som f.eks. yderligere moutainbikespor, og indenfor gå- og løbeklubber, cykelsporten, kano og kajaksporten og yderligere mindre lejrpladser, shelters, fælles hytter og idrætstrail-centre i naturområderne.

Ser frem til at byde ind med nytænkning, kreativitet og innovation i Nationalpark Kongernes Nordsjælland inden for outdooridrætten.

Publiceret 12 November 2018 10:00