Laura Nyberg (yderst til højre) mener, at Gribskov Kommune skal gøre mere for ensomheden blandt de unge. Foto: Jan F. Stephan

Laura Nyberg (yderst til højre) mener, at Gribskov Kommune skal gøre mere for ensomheden blandt de unge. Foto: Jan F. Stephan

'Der er en kæmpe generation af ensomme unge, der lever på de sociale medier'

Hvad kan vi som kommune gøre for at hjælpe de unge? Det var spørgsmålet til den første Ungecamp

Af
Jeppe Helkov

STRATEGI Bandekonflikten lå som en tung dyne over store dele af Helsinge sidste år. Overfald, visitationszone og unge, der jagtede hinanden på åben gade, blev en del af hverdagen. Men hvorfor endte de unge i bandernes kløer? Og hvad kunne man gøre for at forebygge, at noget lignende sker i fremtiden?

De spørgsmål har byrådet siden stillet sig selv. I sidste uge kulminerede det hele, da der blev afholdt en Ungecamp. På Esrum Kloster var politikere, embedsmænd og unge inviteret til en debat om, hvordan man kan gøre mere for de unge.

En af deltagerne var Laura Nyberg. Og den 21-årige kvinde havde et klart budskab til de unge:

"Vi føler os ikke rigtig velkomne på kommunen, og det kommunale system er utrolig langsomt. Jeg kender flere unge, der har haft psykiske problemer. Men der skal meget til, før de får hjælp. Den følelse tror jeg, de fleste unge har. Det er et stort skridt at gå til kommunen, fordi man skal gennem et kæmpe system, før man får hjælp. Man bliver mødt af en barriere. Derfor tror jeg, at mange helt undlader at kontakte dem," siger hun og fortæller, at hun blandt andet deltog for at få brudt med nogle af de fordomme, hun havde med kommunen.

Lyttede til de unge

Og Laura Nyberg er overrasket over, hvor villige til at lytte politikere og embedsmænd var.

"Det var rigtig fedt, at de rent faktisk lyttede. De ville gerne høre vores mening og høre, hvor vi unge mener, at udfordringerne ligge. Jeg vil opfordre andre unge til at opsøge politikerne, hvis man har noget, man er tynget af. Bare spørg. Politikerne er ikke så farlige, som man måske tror," siger hun.

Laura Nyberg hæfter sig dog især ved en anden ting:

"Der var rigtig mange, der havde noget at sige. Embedsmænd, politikere og vejledere. De talte konstant i munden på hinanden og afbrød. Jeg sad og takte hånden op, når jeg ville sige noget. Det er jeg skolet til. Det håber jeg, at de var opmærksomme på," siger hun med et smil.

En øjenåbner

For formanden for udvalget Beskæftigelse, Industri og Ungeuddannelse, Mikkel Andersen (S), bød dagen også på en del aha-oplevelser.

"Dagen var helt sikkert en øjenåbner på rigtig mange området. Det gav virkelig meget, at de unge var til stede, så de selv kunne fortælle, hvordan de ser kommunen. I stedet for at vi politikere bare sidder i vores elfenbenstårn og træffer en beslutning," siger han.

Formålet med mødet var at starte processen frem mod at lave decideret ungestrategi for hele kommunen.

"Det har helt sikkert sat gang i tankerne. Mødet viste med al tydelighed, at vi skal tænke huske helheden i vores tilbud. Der er for eksempel 261 unge med psykiske udfordringer i kommunen. Hvordan kan vi hjælpe dem? Det er én ting. Men vi skal samtidig også hjælpe dem, der klarer sig godt — ligesom vi skal blive bedre til at hjælpe de forældre, hvis børn får en diagnose. Som kommune skal vi bare være skarpere på at se, hvilke behov børn, unge og deres forældre har," siger han og fortsætter:

"Netop derfor er det ekstra vigtigt, at vi lytter til de unge og fagpersonerne. Det er den eneste måde, vi kan komme tæt på dem, det handler om. De unge og dem, der skal udføre det, er nødt til at være med i processen, så de kan se sig selv i vores strategi. Det er trods alt dem, der skal føre det ud i livet. Ellers er det bare en masse ord."

Generation af ensomme

Laura Nyberg peger især på et sted, som politikere og embedsmænd skal sætte ind: Ensomheden.

"Det er grundkriteriet, at man ikke er ensom, hvis man skal klare sig godt som ung. Men der er en kæmpe generation af ensomme unge, der sidder hjemme og lever på sociale medier. Jeg mener, man skal gøre noget mere for at skabe nogle sociale fællesskaber. For eksempel ved at promovere tiltag som ungdomshuset i Helsinge endnu mere. Jeg tror, det er den slags tiltag, flere unge brug for."

Publiceret 07 November 2018 11:30

SENESTE TV