Lars Løkke om redning af jøder: Danskernes mod rører mig stadig

Modige borgere i Gilleleje satte for 75 år siden livet på spil for at redde danske jøder

Af
Jeppe Helkov

jubilæum Spørger du den almindelige dansker, hvad han forbinder Gilleleje med, vil nogle nok svare, at det er en lille, hyggelig havneby. Men svaret hos langt de fleste vil nok være de kaotiske dage i oktober 1943. Her blev hundredvis af jøder sejlet over til Sverige, efter at Hitler havde befalet, at de danske jøder skulle interneres. I alt blev 7.000 danske jøder i løbet af nogle hektiske dage på store dele af Sjælland sejlet over Øresund.

I år er det 75 år siden, og redningsaktionerne bliver også i den kommende tid markeret i Gilleleje. Den 11. oktober lægger statsminister Lars Løkke Rasmussen, den israelske præsident, Reuven Rivlin, og repræsentanter fra Det Jødiske Samfund i Danmark vejen forbi Gilleleje Kirke til en mindehøjtidelighed.

"Vi må aldrig glemme de uhyrligheder, der fandt sted under Anden Verdenskrig. Redningen af de danske jøder er en central del af vores fælles historie. Det er vigtigt, at vi mindes og lærer af fortiden. Derfor ser jeg frem til at kunne mindes de danske jøder, der mistede livet under flugten eller døde i Theresienstadt," siger Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse.

"Samtidig skal vi hylde den medmenneskelighed, som redningen af over 7.000 danske jøder markerer. Det mod, som danske borgere udviste for 75 år siden, kan stadig røre mig den dag i dag. Vi skal bruge 75-året til at se hinanden i øjnene og huske på de centrale værdier, der er grundlaget for vores fælles civilisation," fortsætter den danske statsminister.

Gilleleje Kirke har i eftertiden været et symbol på redningen af jøderne. Her blev omkring 80 jøder pågrebet, mens de ventede på at kunne blive sejlet over til Sverige.

Her er nogle af arrangementerne i anledning af 75-året for redningen af jøderne:

13. oktober kl. 14: Byvandring med Tove Udsholt, der som tre-årig måtte flygte fra jødeforfølgelsen. Med i byvandringen er også museumsinspektør Søren Frandsen. Her vil der blive talt om flugten set fra et barns perspektiv. Mødestedet er Gilleleje Stationsplads. Det er gratis at deltage.

14. oktober kl. 14-15.30: Byvandring for familier i efterårsferien ved Lene Bakmand fra Museum Nordsjælland. Anbefales ikke for børn under ti år. Mødested er Gilleleje Stationsplads. Pris 50 kr. Børn under 18 er gratis.

15. oktober kl. 16-18: Foredrag ved Bo Lütken om Danmark og holocaust. Sted: Gilleleje Bibliotek.

18. oktober kl. 14-15: Foredrag 'Haabert - om de danske jøders flugt til Sverige i oktober 1943' ved museumsinspektør Søren Frandsen. Sted: Gilleleje Kirke. Pris: 50 kr.

19. oktober kl. 14-15.30: Byvandring med Lene Bakmand fra Museum Nordsjælland med fokus på oktoberdagene i 1943. Pris: 50 kr. pr. person.

20. oktober kl. 14-15.30: Samme byvandring som ovenstående.

Derudover har Museum Gilleleje på Østergade 20 i øjeblikket en udstilling om oktoberdagene i 1943. Der er gratis adgang i Skibshallerne.

Ugeposten vil i den næste tid sætte fokus på perioden under og efter anden verdenskrig i Gribskov. Så har du — eller kender du nogen, der har — nogle gode historier fra dengang, må du meget gerne skrive til journalist Jeppe Helkov på jeppe@ugeposten.dk eller ringe på 30672856.

Publiceret 09 October 2018 13:31

SENESTE TV

Kvickly Helsinge hjælper de lokale

Sponsor Siden Helsinge Brugsforening blev oprettet tilbage i 1906 har målet været at hjælpe lokalsamfundet ved at uddele midler.

"Succesen med uddeling af midler fra en sponsorpulje gentages i 2019. Vi mener, at projekter, der bidrager med noget ekstra til foreningslivet, fortjener at blive belønnet. Derfor øremærker Kvickly Helsinge igen en portion penge til at støtte sådanne projekter, så der fortsat kan gøres den ekstra indsats for vores lokalområde. I 2019 er pulje-beløbet 50.000 kr., som skal gå til at støtte de lokale ildsjæle, som med deres initiativer gavner nærområdet og medlemmerne." skriver Kvickly Helsinge i en pressemeddelelse.

Ideen er, at alle frit kan ansøge om det beløb, som er nødvendigt for deres projekt; selvfølgelig indenfor puljens rammer. Derefter vil bestyrelsen i Kvickly Helsinge vurdere, hvilke projekter, som skal belønnes og have del i puljen. Vurderingen sker ud fra forskellige overvejelser, men det essentielle er, at projektet skal være til gavn for lokalsamfundet.

Er du interesseret i at ansøge om støtte til dit projekt - så besøg vores hjemmeside på www.kvicklyhelsinge.dk/sponsorpulje.

Trongården indvier cykelrickshaw

indvielse Gribskov kommune bevilgede i efteråret 2018 indkøb af to rickshawcykler. Plejecenter Skovsminde i Græsted fik sin den 26. januar, og nu følger Plejecenter Trongården i Vejby efter.

Cykelrickshawen bliver indviet fredag 22. februar kl. 14 ved formanden for Forebyggelsesudvalget, Trine Egetved, hvor alle interesserede er velkomne til at deltage. Der bliver mulighed for en prøvetur – som passager eller som 'pilot'.

Ifølge Kirsten Gamst-Nielsen fra den lokale gruppe af 'For Cykling Uden Alder' og Klimagruppen i Gribskov er der foreløbig uddannet en gruppe cykelpiloter, men hun pointerer, at der bliver for flere, når de næste cykler leveres.

Det er forventningen, at den næste cykel, der er finansieret af tømmerhandler Johs. Fogs Fond, leveres til Bakkebo i Gilleleje. Desuden er der søgt støtte hos andre fonde til yderligere to cykler.

Initiativgruppen består af repræsentanter for Cyklistforbundets Lokalafdeling, Klimagruppen i Gribskov samt af kommunens Frivilligkoordinator og idrætskonsulent.

gs