Ugepostens Jens Berg Thomsen, tidligere redaktør Jesper Gisli og Jeppe Helkov.

Ugepostens Jens Berg Thomsen, tidligere redaktør Jesper Gisli og Jeppe Helkov.

For andet år i træk: Ugeposten har lavet årets nyhedshistorie

Attendo-artiklerne har krævet store ressourcer. Men det har været hele arbejdet værd, siger Ugepostens medarbejder

Af
Claus Johansen

Attendo-sagen For to år siden fik Ugepostens medarbejder Jeppe Helkov de første henvendelser fra bekymrede borgere og medarbejdere om, at noget var rivende galt, efter at Attendo havde overtaget hjemmeplejen og hjemmesygeplejen. Derefter fulgte en lang række møder med folk, før den første artikel blev trykt i 2017. Siden da har journalisterne Jeppe Helkov, Jens Berg Thomsen og Jesper Gisli skrevet 75 artikler om forholdene i Attendo, hvor borgere blev svigtet.

Resultatet kender de fleste: Byrådet besluttede i juni at afblæse privatiseringen. Mens hjemmesygeplejen allerede er hjemtaget, skal der fra 2019 findes nye leverandører af hjemmeplejen.

Ugepostens vedholdenhed og dækningen af ældreplejen i Gribskov blev i sidste uge præmieret af Danske Medier, da avisen fik prisen for at have lavet 'årets bedste nyhed,' ligesom Ugeposten blev kåret til 'årets danske ugeavis'.

To udmærkelser der glæder journalist Jeppe Helkov. Men han understreger samtidig, at man skal huske på, at Attendo-sagen i sin kerne er dybt ulykkelig.

”Jeg er enormt stolt over, at vi på Ugeposten for andet år i træk har lavet den bedste nyhedshistorie i danske ugeaviser. Men det er vigtigt at huske på, at Attendo-skandalen frem for alt er en enormt trist sag, hvor den menige ansatte hos Attendo er blevet ramt af dårlige ledelsesbeslutninger. Så en masse sagesløse mennesker er blevet ramt af det her. Ældre mennesker er blevet svigtet af et system, der var sat til at passe på dem. Det er aldrig okay – og det er vores job som journalister at stå vagt ved de svageste borgere. Det har vi gjort i denne sag, og det vil gøre mig glad, hvis vi på Ugeposten kan være medvirkende til, at hjemmeplejen og hjemmesygeplejen i fremtiden forhåbentlig bliver bedre,” siger Jeppe Helkov.

Har I mødt meget modstand?

”Undervejs er vi blevet råbt af og skældt ud. Både af politikere og embedsmænd. Vi har fået at vide, at kommunen ikke længere ville svare på vores spørgsmål. Vi kunne have slået op i banen, men valgte i stedet at holde fast. Vi stod fast på, at de fejl, der er blevet begået i ældreplejen i Gribskov, ikke er acceptable. Vi gravede historier frem om falske regninger, bevidst snyd og manglende politisk indgriben trods advarsler for år tilbage. Historier, der ellers aldrig ville være fortalt.”

De mange Attendo-artikler har krævet store ressourcer på Ugeposten, og det er ofte blevet sent på redaktionen, før medarbejderne gik hjem.

Har det været det store tidsforbrug værd?

”Ja, helt bestemt. Som journalist er jeg stolt af, at man i resten af landet har lagt mærke til, at lokalmedier kan være mere end tynde pressemeddelelser og reklamer. At vi trods en status som gratisavis stadig kan levere journalistisk indhold af så høj kvalitet, at Ugeposten nu kan kalde sig for landets bedste lokalavis.”

”Det er ikke mindst arbejdet værd, når man ser på de mange tilkendegivelser, vi har fået fra borgere og læsere undervejs i forløbet. For guderne skal vide, at læserne i Gribskov er meget engagerede. Hvis ikke man har gjort sit arbejde godt nok, får man det hurtigt at vide. Men det er kun dejligt, at så mange vil Ugeposten det bedste. Uden så mange engagerede læsere ville avisen ikke være, hvor den er i dag. Ugeposten er ikke bare medarbejdernes avis. Det er hele Gribskovs avis,” siger Jeppe Helkov.

Publiceret 09 October 2018 11:00