Ved årets flagdag blev der uddelt medaljer til veteranernes børn. Det er den slags anerkendelse for veteranernes indsats, Mikkel Andersen mener, der er brug for. Foto: Jan F. Stephan

Ved årets flagdag blev der uddelt medaljer til veteranernes børn. Det er den slags anerkendelse for veteranernes indsats, Mikkel Andersen mener, der er brug for. Foto: Jan F. Stephan

'Vi skal vise, at vi værdsætter den indsats, de har ydet for vores land''

Der er øremærket penge til en veterankoordinator i det nye budget

Af
Jeppe Helkov

veteraner Når man har været i krig for Danmark, fortjener man også en ordentlig behandling, når man kommer hjem. Det er et flertal i byrådet heldigvis enig om.

Derfor var der også sat penge af til en veterankoordinator i Gribskov Kommune, da det kommunale budget for de kommende to år blev præsenteret.

"Det er en stor opgave, men jeg er glad for, at vi som kommune har valgt at tage den på os," siger socialdemokraternes byrådsmedlem Mikkel Andersen.

Han har været en af foregangsmændene i kampen for at få en veterankoordinator til at tage sig af de omkring 250 veteraner Gribskov.

Socialdemokraternes Mikkel Andersen var selv udsendt i 1990'erne.

Socialdemokraternes Mikkel Andersen var selv udsendt i 1990'erne.

Nogle har det rigtig skidt

Gribskov Kommune har siden slutningen af 2017 haft en veterankoordinator. Men det er først nu, at der bliver sat penge af, så den nuværende koordinator Jette Bülow Hansen rent faktisk også kan tage på kurser og blive ordentlig klædt på til opgaven, mener Mikkel Andersen, der som soldat også selv har været udsendt.

"Veteranerne kommer fra meget forskellige steder. Nogle har ligesom mig ingen traumer, men der er også nogle, der har det rigtig skidt. Derfor er vi nødt til at give Jette de rette kompetencer, så hun kan møde veteranerne, hvor de er. Det er altafgørende" siger han.

Op på række

Mikkel Andersen husker selv tilbage på, hvor dårligt hans hold blev modtaget, da de vendte hjem fra konflikten i Bosnien-Hercegovina.

"Vi blev alle sammen stillet op på en række. Så fik vi at vide, at alle der havde det dårligt skulle træde et skridt frem. Så kan du selv gætte, hvor mange der gjorde det foran alle kammeraterne. Det var kutyme dengang. Heldigvis er det blevet bedre, men vi er langt fra i mål," siger han.

"Det handler meget om tillid, og om at vise de her mennesker respekt. Vise dem, at vi værdsætter den indsats, de har ydet for vores land. Vi skal som samfund tage ansvar for dem og hjælpe dem videre. "

Første bastion

Ifølge Mikkel Andersen er veterankoordinatorens primære opgave at være første bastion for veteranerne.

"Koordinatoren skal modtage dem og se, hvad de har brug for. Hun kommer ikke til at være psykolog. Dér har vi et samarbejde med Veterancentret. Hun skal tale med dem og hjælpe dem, så de ikke bliver fanget i systemet."

Der er i alt sat 125.000 kr. af til veterankoordinatoren.

Vi blev alle sammen stillet op på en række. Så fik vi at vide, at alle der havde det dårligt skulle træde et skridt frem

Mikkel Andersen, byrådsmedlem og tidl. udsendt

Publiceret 05 October 2018 07:00