Freddy Stockholm har ikke lagt guitarbyggeriet helt på hylden, fortæller han. Foto: Jens Berg Thomsen

Freddy Stockholm har ikke lagt guitarbyggeriet helt på hylden, fortæller han. Foto: Jens Berg Thomsen

Efterlyst guitarbygger: Freddys guitarer var dyrere end en Fender

Helsinges helt egen guitarbygger byggede også basser

Af
Jens Berg Thomsen (tekst og foto)

For nylig skrev Ugeposten om Helsinges egen guitarbygger Freddy Stockholm, da tre musikentusiaster fra Helsingør ledte efter ham med lys og lygte. Freddy byggede i løbet af 1960'erne en legendarisk guitar, der var populær i det nordsjællandske musikliv. Og de tre musikentusiaster fandt Freddy, der stadig er i gang med hænderne. Det fortæller han Ugeposten, da vi aflægger ham et besøg i Skærød.

"Jeg er aldrig helt holdt op med at bygge guitarer," siger Teddy Stockholm, der i dag er 80 år gammel.

Omkring 100 guitarer er det blevet til gennem tiden fra Freddy Stockholms hånd. Den første blev bygget i 1959 i kælderen i hans daværende svigermors hus på Østergade i Helsinge.

Et Freddysæt. Privatfoto

Et Freddysæt. Privatfoto

"Det var med håndkraft og høvl," siger Freddy.

Han begyndte med at spille violin som femårig, og senere også guitar. Freddy Stockholm har blandt andet spillet i forskellige bands med den lokale troubadour John Kofoed Larsen. "Det var dødspændende for en dreng dengang, hvis man havde en elektrisk guitar. Før jeg byggede, havde jeg en elektrisk guitar, en Levin, som jeg spillede til bal med. Jeg tror, jeg var en af de første i Helsinge, der havde sådan en," siger Freddy Stockholm.

"Jeg byttede den desværre bort for at få en rigtig elektrisk guitar. Det var der, jeg fik lyst til at bygge guitarer, for jeg tænkte, at det kunne ikke være så svært. Det måtte jeg kunne gøre selv."

Freddy Stockholm spillede til bal. Ude til højre ses den lokale troumbadour John Kofoed Larsen. Privatfoto

Freddy Stockholm spillede til bal. Ude til højre ses den lokale troumbadour John Kofoed Larsen. Privatfoto

Han lægger et billede af en elbas, for sådan nogle byggede han også. Elbassen er flankeret af to guitarer, der selvfølgelig også er selvbyggede.

"Det var det, man kaldte et Freddy-sæt," siger han.

På et tidspunkt blev det til et fuldtidsjob for Freddy Stockholm at bygge guitarer. Han havde en forhandler, der solgte dem inde i København. Freddys guitarer er ikke helt magen til det legendariske guitarmærke Fenders stratocaster, men bygget over den, fortæller han. Problemet med forhandleren i København.

Freddy Stockholm var den sidste til at blive udlært i Laugø Smedie. Foto: Jens Berg Thomsen

Freddy Stockholm var den sidste til at blive udlært i Laugø Smedie. Foto: Jens Berg Thomsen

"Det var benhård konkurrence, for han kunne bestille en Fender hjem for omkring tusinde kroner engros. Jeg skulle helst have 1.200 kroner for min, for ellers tjente jeg ikke rigtig noget på det," siger Freddy Stockholm.

Han er smed og udlært i Laugø Smedie, fortæller han.

"Jeg var den sidste, der blev udlært derfra, og vi havde en slibesten og en maskinhammer. Det var det. Så jeg har ikke lært noget i forhold til at kunne bygge guitarer i kraft af min uddannelse. Jeg lærte noget derude, men ikke i forhold til det. Jeg fandt ud af det hele, og jeg byggede også selv pickupperne på mine guitarer. Det eneste, der ikke var lavet af mig selv, var skruerne, man bruger til at stemme med," siger han.

Efter læretiden fik han job på skibsværftet i Helsingør.

"Men det var meget kort tid. Vi blev fyret alle sammen op til en jul Sådan var det dengang, for så slap de for at betale helligdagstillæg," fortæller han.

En del af hans karriere var han på HUC, ungdomsskolen. Her underviste han i metalsløjd, men det blev også til guitarbyggeri.

"Der var ti drenge, der gik på skolen og som så fik en guitar for næsten ingen penge," siger Freddy Stockholm.

Guitarbyggeriet på fuld tid fik en ende, da Freddy Stockholm søgte og fik en lederstilling på Foss Electric i Hillerød. Her blev det til 18 år, og efterfølgende var Freddy Stockholm på blindehjemmet Bredegaard, inden han gik på pension som 67-årig.

Efter omtalen i Ugeposten blev han kimet ned, da folk fandt ud af, at de tre musikentusiaster fra Helsingør ledte efter ham.

"Jeg kunne ikke forstå, at jeg skulle være så svær at finde, men jeg vidste det ikke, før en hel bunke mennesker ringede til mig og sagde, at der var nogen, der ledte efter mig. Jeg får avisen lidt senere herude, end andre gør, så jeg vidste det ikke," siger Freddy Stockholm.

Som tidligere nævnt er Freddy Stockholm ikke helt holdt op med at bygge instrumenter, og gennem tiden er det blevet til 12-strengede guitarer og elbasser.

"Jeg har stadig udstyret, så jeg kan lave dem. Men der sker ikke så meget på den front," siger Freddy Stockholm.

Publiceret 20 September 2018 07:00

SENESTE TV

Kvickly Helsinge hjælper de lokale

Sponsor Siden Helsinge Brugsforening blev oprettet tilbage i 1906 har målet været at hjælpe lokalsamfundet ved at uddele midler.

"Succesen med uddeling af midler fra en sponsorpulje gentages i 2019. Vi mener, at projekter, der bidrager med noget ekstra til foreningslivet, fortjener at blive belønnet. Derfor øremærker Kvickly Helsinge igen en portion penge til at støtte sådanne projekter, så der fortsat kan gøres den ekstra indsats for vores lokalområde. I 2019 er pulje-beløbet 50.000 kr., som skal gå til at støtte de lokale ildsjæle, som med deres initiativer gavner nærområdet og medlemmerne." skriver Kvickly Helsinge i en pressemeddelelse.

Ideen er, at alle frit kan ansøge om det beløb, som er nødvendigt for deres projekt; selvfølgelig indenfor puljens rammer. Derefter vil bestyrelsen i Kvickly Helsinge vurdere, hvilke projekter, som skal belønnes og have del i puljen. Vurderingen sker ud fra forskellige overvejelser, men det essentielle er, at projektet skal være til gavn for lokalsamfundet.

Er du interesseret i at ansøge om støtte til dit projekt - så besøg vores hjemmeside på www.kvicklyhelsinge.dk/sponsorpulje.

Trongården indvier cykelrickshaw

indvielse Gribskov kommune bevilgede i efteråret 2018 indkøb af to rickshawcykler. Plejecenter Skovsminde i Græsted fik sin den 26. januar, og nu følger Plejecenter Trongården i Vejby efter.

Cykelrickshawen bliver indviet fredag 22. februar kl. 14 ved formanden for Forebyggelsesudvalget, Trine Egetved, hvor alle interesserede er velkomne til at deltage. Der bliver mulighed for en prøvetur – som passager eller som 'pilot'.

Ifølge Kirsten Gamst-Nielsen fra den lokale gruppe af 'For Cykling Uden Alder' og Klimagruppen i Gribskov er der foreløbig uddannet en gruppe cykelpiloter, men hun pointerer, at der bliver for flere, når de næste cykler leveres.

Det er forventningen, at den næste cykel, der er finansieret af tømmerhandler Johs. Fogs Fond, leveres til Bakkebo i Gilleleje. Desuden er der søgt støtte hos andre fonde til yderligere to cykler.

Initiativgruppen består af repræsentanter for Cyklistforbundets Lokalafdeling, Klimagruppen i Gribskov samt af kommunens Frivilligkoordinator og idrætskonsulent.

gs