Der skal være mere vild natur i Gribskov. Det fortalte Jakob Ellemann-Jensen og Mette Abildgaard i Gribskov. Foto: Jakob Møller Volf.

Der skal være mere vild natur i Gribskov. Det fortalte Jakob Ellemann-Jensen og Mette Abildgaard i Gribskov. Foto: Jakob Møller Volf.

'Den største natursatsning nogensinde': Gribskov skal have mere vild natur

Mens der er dårlige nyheder for kommunens mange mountainbike-kørere, er der gode nyheder for naturelskerne

Af
Jeppe Helkov

Den største natursatsning nogensinde. Hverken mere eller mindre. Sådan solgte miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) det skovprojekt, han i sidste uge var i Gribskov for at præsentere. Projektet har til formål at give 13.800 ekstra hektar med vild natur 45 skove i hele landet. Og Gribskov Kommune er faktisk et af de områder, hvor skoven i fremtiden kommer til at fremstå uberørt.

Ca. 3.000 ud af de 13.800 hektarer ligger i Gribskov - svarende til en fjerdedel af det samlede areal i projektet. Dertil kommer 1.600 hektar i Tisvilde Hegn. Det betyder blandt andet, at det er slut med drive skovdrift på arealerne, ligesom man ikke længere vil fjerne træer og død ved. Det vil dog stadig være tilladt at komme og gå i skoven som det passer én.

Og beslutningen om at skabe nogle sammenhængende skovområder i Gribskov Kommune glæder de Konservatives miljøordfører, Mette Abildgaard.

"Med udpegningerne tager vi et fantastisk skridt for naturen, ikke mindst i Gribskov, hvor vi med indsatsen skaber det i særklasse største sammenhængende skovområde i Danmark," siger hun i en pressemeddelelse.

Her bliver skovene vildere.

Her bliver skovene vildere.

Minister Jakob Ellemann-Jensen er selvsagt også meget tilfreds med projektet.

"Det er den mest ambitiøse udlægning af urørt skov og anden biodiversitetsskov nogensinde i Danmark. Vi skaber store sammenhængende områder, hvor naturen får lov til at gå sin gang til glæde for blandt andet insekter og svampe. Det viser, at regeringen i den grad leverer på den grønne front. Vi giver danskerne mere vild natur i de danske skove og nye naturoplevelser med masser af gamle og rådne træer fulde af liv," siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelse.

"Det er muligt, at det bliver lidt sværere på mountainbiken, og at orienteringsløberne ikke så let kan finde posterne, men det bliver mere spændende at bevæge sig rundt i skovene. De bliver mere rodet, men oplevelsen bliver også mere intens," fortsætter han.

Der er i alt sæt 87,9 mio. kr. af til udlægning af urørt skov.

Publiceret 18 September 2018 00:00

SENESTE TV

Kvickly Helsinge hjælper de lokale

Sponsor Siden Helsinge Brugsforening blev oprettet tilbage i 1906 har målet været at hjælpe lokalsamfundet ved at uddele midler.

"Succesen med uddeling af midler fra en sponsorpulje gentages i 2019. Vi mener, at projekter, der bidrager med noget ekstra til foreningslivet, fortjener at blive belønnet. Derfor øremærker Kvickly Helsinge igen en portion penge til at støtte sådanne projekter, så der fortsat kan gøres den ekstra indsats for vores lokalområde. I 2019 er pulje-beløbet 50.000 kr., som skal gå til at støtte de lokale ildsjæle, som med deres initiativer gavner nærområdet og medlemmerne." skriver Kvickly Helsinge i en pressemeddelelse.

Ideen er, at alle frit kan ansøge om det beløb, som er nødvendigt for deres projekt; selvfølgelig indenfor puljens rammer. Derefter vil bestyrelsen i Kvickly Helsinge vurdere, hvilke projekter, som skal belønnes og have del i puljen. Vurderingen sker ud fra forskellige overvejelser, men det essentielle er, at projektet skal være til gavn for lokalsamfundet.

Er du interesseret i at ansøge om støtte til dit projekt - så besøg vores hjemmeside på www.kvicklyhelsinge.dk/sponsorpulje.

Trongården indvier cykelrickshaw

indvielse Gribskov kommune bevilgede i efteråret 2018 indkøb af to rickshawcykler. Plejecenter Skovsminde i Græsted fik sin den 26. januar, og nu følger Plejecenter Trongården i Vejby efter.

Cykelrickshawen bliver indviet fredag 22. februar kl. 14 ved formanden for Forebyggelsesudvalget, Trine Egetved, hvor alle interesserede er velkomne til at deltage. Der bliver mulighed for en prøvetur – som passager eller som 'pilot'.

Ifølge Kirsten Gamst-Nielsen fra den lokale gruppe af 'For Cykling Uden Alder' og Klimagruppen i Gribskov er der foreløbig uddannet en gruppe cykelpiloter, men hun pointerer, at der bliver for flere, når de næste cykler leveres.

Det er forventningen, at den næste cykel, der er finansieret af tømmerhandler Johs. Fogs Fond, leveres til Bakkebo i Gilleleje. Desuden er der søgt støtte hos andre fonde til yderligere to cykler.

Initiativgruppen består af repræsentanter for Cyklistforbundets Lokalafdeling, Klimagruppen i Gribskov samt af kommunens Frivilligkoordinator og idrætskonsulent.

gs