Gribskov Kommune får muligvis flere farver i affaldssække, så affaldet kan sorteres. Modelfoto: Mostphotos

Gribskov Kommune får muligvis flere farver i affaldssække, så affaldet kan sorteres. Modelfoto: Mostphotos

Nyt forslag: Skal vi sortere mere affald i Gribskov?

Kommunen vil undersøge muligheder for samarbejde hos naboerne

Af
Jens Berg Thomsen

I Gribskov Kommune er der en politisk beslutning, der siger, at 50 procent af affaldet fra husstandene skal genanvendes senest i år 2022. Derfor kan der være affaldsposer i flere farver på vej i kommunen, så

"Fordelen er, at husstanden kan nøjes med én skraldespand som i dag, og at der så finder en robotsortering sted. Vi er enige om, at vi vil kigge på, om vi kan komme frem til noget. Systemet kræver, at der bygges et anlæg, der kan sortere poserne, og det kræver, at der er flere kommuner med," siger formand for miljø-, klima- og kystudvalget Michael Hemming Nielsen (EL) til Ugeposten.

I referatet har administrationen i kommunen ridset flere muligheder op - eksempelvis at indføre affaldsspande med flere kamre. Men det kræver, at affaldsbilerne bygges om, eller kører med en mindre mængde affald, og det er ikke hensigtsmæssigt.

Det kræver flere kommuner, hvis der skal bygges et affaldssorteringsanlæg på Sjælland, siger formand for miljø-, klima- og kystudvalget Michael Hemming Nielsen (EL). Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Det kræver flere kommuner, hvis der skal bygges et affaldssorteringsanlæg på Sjælland, siger formand for miljø-, klima- og kystudvalget Michael Hemming Nielsen (EL). Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

"Hvis bilerne bliver større, kan det blive svært at komme rundt på vores smalle veje og i sommerhusområder," siger Michael Hemming Nielsen.

Oplægget fra udvalget siger nu, at administrationen skal arbejde videre med, hvordan det flerfarvede posesystem kan skrues sammen.

Fredensborg Kommune har tidligere på sommeren henvendt sig til Gribskov Kommune for at bede om en status på, hvor langt Gribskov er kommet med at indføre poser i flere farver. Også Halsnæs, Frederikssund og Furesø kommuner er interesserede i at få bygget et anlæg, der kan sortere poserne.

"Det nærmeste anlæg, der kan gøre det, ligger i Jylland, og det er lidt for langt at køre affald for at få det sorteret," siger Michael Hemming Nielsen.

"Et slag på tasken for, hvornår det her bliver virkelighed er nok et stykke tid. Det bliver ikke i år eller næste år. Vi skal først finde nogle samarbejdskommuner, men vi mener, at det er et forsøg værd at få undersøgt," siger Michael Hemmning Nielsen.

Ifølge en opgørelse fra adminitrationen vil bioaffald og pap og karton stige mest med omkring 20 tons hvor hver katagori om året, mens papiraffald er på retur. Her bliver faldet på 35 tons om året.

Publiceret 21 August 2018 00:00

SENESTE TV

Påskemarch med Idrættens Venner

arrangement Langfredag 19. april holder Idrættens Venner i Tisvilde den traditionelle påskemarch for 42. gang.

Marchen foregår i det skønne Tisvilde Hegn og Troldeskoven, hvor deltagerne kan vælge mellem at gå enten 12, 20 eller 30 km i det tidlige forår. Specielt den korte rute er velegnet for en familieudflugt, da den overalt går ad gode og farbare stier.

Man kan starte på alle ruter fra kl. 8 fra Idrætshuset, Hovedgaden, hvor også sekretariatet har hovedkvarter. Her kan deltagerne købe startkort indtil kl. 10 på 30 km-ruten, kl. 11 på 20 km-ruten og kl. 12 på den korte rute.

Rasteplads med grill

Rastepladserne er igen ved Stængehus og Bækkebro, hvor det vil være muligt at få lidt at spise og drikke undervejs.

På Bækkebro har man taget den store grill med, hvor man kan købe grillpølser. Der er selvfølgelig også varme og kolde drikke.

Alle skal være i mål kl. 16.

Hvis man ønsker at gå ruten, koster det 20 kr. Skal der medalje med, koster det 40 kr. For børn under 15 år inklusive medalje koster det 30 kr. Der er kontant betaling.

Overskuddet går til ungdomsarbejdet i Tisvildeleje Gymnastik Forening.

jesl

Frivilligheds-messe for foreningerne

arrangement Under overskriften 'Netværk gør stærk' inviterer Frivilligt forum Gribskov alle frivillige foreninger - kulturelle-, sociale- og idrætsforeninger - til fælles møde for at styrke kendskab til, hvilke foreninger der er, og hvad de står for.

Det foregår lørdag 27. april kl. 14-17 i Kulturhuset, Skolegade 43, Helsinge.

Ved hjælp af udstillingsboder og små 'speed-dating-møder' vil man blive klogere på, hvad frivillighed står for i Gribskov Kommune.

Frivillig forum håber med arrangementet, at være med til at styrke frivilligheden og bringe mange forskellige foreninger sammen, så både de og andre ude fra, kan blive klogere på hvem foreningerne er og hvad de kan bruges til.

Alle kan få en bod

"Hvis vi kender hinanden, bliver vi også meget bedre til at bruge hinanden," siger formand for Frivilligt Forum Ole Thomsen i en pressemeddelelse.

Alle foreninger der deltager, får mulighed for at få en bod, hvor de kan præsentere deres aktiviteter.

Der vil også på dagen være et par fælles oplæg.

jesl