Kornet fra Henrik Larsens marker er af en fin kvalitet. Der er bare for lidt af det. Foto: Mostphotos

Kornet fra Henrik Larsens marker er af en fin kvalitet. Der er bare for lidt af det. Foto: Mostphotos

Normalt får vi 200 millimeter regn - i år er der faldet 17

Landmand Henrik Larsen fra Gilleleje har haft en høst, der ligger under halvdelen afnormalen

Af
Jesper Berg

høst I løbet af en perfekt høstsæson ville landmand Henrik Larsen gerne have en nedbør på sine marker på mellem 200 og 250 millimeter, men på et normalt år ligger tallet på 150-200 millimeter.

"I løbet af vækstperioden i 2018 er der faldet 17 millimeter, så selvom det er sørgeligt, er det også imponerende, at der overhovedet er kommet korn på aksene," fortæller Henrik Larsen, som må se i øjnene, at høsten ender på tre-fire ton korn per hektar. På et normalt år ville det tal ligge på otte ton.

Regnen drillede

"Kernerne er overraskende fine nok, men der er bare for få," forklarer han og konstaterer, at de sideskud, som normalt bliver dannet, når kornet få vand nok, ikke er til stede i år. Hvilket naturligvis også kan mærkes på mængden af korn.

"Det er selvfølgelig en af grundene til den dårlige høst, men også regnen sidste år har gjort sit. Den våde vejr gjorde det nemlig svært at både høste og tørre kornet i 2017, men det var heller ikke muligt at så den mængde vintersæd, som jeg gerne ville," fortæller landmanden.

Dårligste hønst siden 1976

LandbrugsAvisen har lavet en prognose, der vurderer, at årets kornhøst bliver på 6,1 millioner ton. Til sammenligning er den normalt på otte til ti millioner ton. Hvis tallet holder, bliver der i år høstet fire millioner ton mindre end 2017 og 3,1 millioner ton mindre end ti-års gennemsnittet.

LandbrugsAvisen skriver, at den forventede høst svarer til den mængde, der blev høstet for 50 år siden, og ifølge avisen har høsten ikke været så ringe dårlig siden sommeren 1976.

Siden 1920 har det kun været i 1992, 1941 og 1920, hvor høsten har ligget mere end 20 procent under 10 års gennemsnitsudbytte. Til sammenligning ligger 2018 høsten 35 procent under, hvis prognosen holder stik.

Publiceret 08 August 2018 10:00

SENESTE TV

Skoleelever i Gilleleje skal være lydforskere

undervisning Elever fra 4- 6. klasse i Gilleleje kan nu blive forskere for en dag. Temaet er lyd og eleverne kan prøve at arbejde og tænke som en forsker, og øve sig i at være nysgerrige, systematiske og observante. Skoleklasserne kan besøge Gilleleje Bibliotek, hvor bibliotekarer sammen med elevernes lærere står klar til at guide eleverne gennem ni forskellige aktiviteter fordelt på tre stationer: Mærk lyden, brug lyden og kend lyden. Skoleprogrammet er en del af den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn, som hvert år finder sted i april.

Gilleleje Bibliotek har tilmeldt sig programmet og inviteret lokale skoleklasser til at deltage sammen med 113 andre folkebiblioteker over hele landet. Programmet kører fra 24. april til 24. maj.

Ud over Skoleprogrammet kan eleverne deltage i en landsdækkende skolekonkurrence, hvor eleverne konkurrerer i at indsamle lydoptagelser til forskningsprojektet ’Lyden af Danmark’. Konkurrencen kulminerer med et stort finaleshow 28. maj på DOKK1 i Aarhus, hvor den klasse, der har indsamlet flest lydoptagelser, kåres som vinder.

gs