Foto: Mostphotos

Foto: Mostphotos

For andet år i træk: Dårlig høst giver dybe panderynker

Andet år i træk med en dårlig høst giver panderynker blandt landmændene. Nu må vi se fremad, siger landboforeningen

Af
Jesper Berg

afgrøde Gribskovs landmænd er netop færdig med årets høst. Det er på grund af den ekstraordinært varme sommer mindst 14 dages før normalen, og det er ikke gode meldinger, der kommer fra branchen.

"Med hensyn til vårsæden har vores medlemmer nok været i stand til at høste omkring halvdelen i forhold til et normalt år, mens vintersæden kun har givet et udbytte på mellem 60 og 65 procent," fortæller chefkonsulent for planteavl Hans Henrik Fredsted fra Agrovi, som er Nordsjællands Landboforenings rådgivningsselskab ejet af foreningens medlemmer. Enkelte planteavlere har dog været heldige at modtage nogle af de meget få regnskyl, som sommeren anno 2018 har været ramt af.

"Selv 10 millimeter regn på det rigtige tidspunkt kan betyde noget, og derfor kan nogle få landmænd komme op på 80 procent af høsten i et normalt år," siger Hans Henrik Fredsted, som på medlemmernes vegne trøster sig en smule med, at priserne retter sig lidt på grund af den gamle sang om udbud og efterspørgsel.

"Selvom planteavlerne sparer penge på, at det ikke er nødvendigt at tørre kornet, er det og de stigende priser slet ikke noget, som kan kompensere for den svigtende høst," siger chefkonsulenten.

Dertil kommer, at en del landmænd allerede sidste år 'afdækkede sig'. Det betyder, at de dengang solgte deres afgrøde til en fast pris af frygt for, at priserne for denne høst ville falde. Denne faste pris viser sig nu at være markant lavere end markedsprisen.

"Ingen kunne jo forudsige denne situation, så nu bliver de landmænd ramt dobbelt af lav pris og lavt udbytte," siger Hens Henrik Fredsted, som godt mener, at man kan sige at plantebruget er i krise, men han er positiv i forhold til fremtiden.

Hårde år

"De sidste to år har for mange været hårde. Sidste år var ekstrordinært vådt, mens vi i år har haft århundredets tørke, så det har været to år, som på hver sin måde har været ekstreme. Jeg er sikker på, at høsten næste år bliver almindelig, så vi må se fremad, og de landmænd, som er hårdest ramt, må gå til deres banker og lægge kortene på bordet. Jeg er overbevist om, at de har forståelse for vores medlemmers situation," siger chefkonsulenten.

Publiceret 08 August 2018 08:00