Årets sommervandring blev uforglemmelig

30 pilgrimme gik den nyindviedepilgrimsrute 'Esrum-Tisvildevejen'

Af
Marianne Lomholdt

Pilgrimsrute I høj sol og ikke mindst lige så højt humør fulgte 30 pilgrimme den nyindviede vandrerute Esrum-Tisvildevejen fra d. 6. – 10. juli 2018 anført af den kyndige og erfarne naturvejleder Niels Henriksen, som gik ruten for 8. gang fra Esrum Kloster gennem landsbyerne Mårum, Annisse, Ramløse, Tibirke til Tisvildeleje.

Pilgrimsrutens initiativtager er Rigmor Westh Baagøe, hvis idé og drøm nu er gået i opfyldelse på smukkeste vis. Hendes hensigt er at synliggøre Nordsjællands smukkeste egne og etablere mødet med de lokale netværk, som binder landsbyerne sammen og skaber unikke fællesskaber.

Rigmor deltog selv på turen og sørgede sammen med et imponerende flittigt og dedikeret hold af frivillige fra landsbyerne for, at alle deltagerne fik den ypperste forplejning, omsorg og mange uforglemmelige oplevelser.

De 30 pilgrimme nød naturligvis udsigten over Arresø

De 30 pilgrimme nød naturligvis udsigten over Arresø

Frivillige

De frivillige sørgede f. eks. for bagagekørsel, utallige lækre traktementer på forskellige og udsøgte steder på ruten, behandling af insektstik, lindrende fodbade, besøg på gallerier, gårde og møller for slet ikke at tale om et herligt søbad i præstens have samt grundig mediedækning.

Ud over store daglige kulinariske oplevelser, blev alle beriget med beretninger om Nordsjællands unikke natur, kultur og historie gennem tiderne, efterhånden som de vandrede gennem landskaberne fra landsby til landsby.

Naturvejleder, guide og kulturformidler Niels Henriksen gav pilgrimmene en uforglemmelig oplevelse.

Naturvejleder, guide og kulturformidler Niels Henriksen gav pilgrimmene en uforglemmelig oplevelse.

Det skortede heller ikke på fine musikalske aften arrangementer i kirkerne, hvor sangere og musikanter underholdt pilgrimmene.

Overnatningstilbuddene var et kapitel helt for sig.

Der blev udvist stor idérigdom i landsbyerne for at huse de 30 deltagere, som fik prøvet alt fra komfortabel Bed & Breakfast med gode senge, toiletter og bad til feltsenge vuggestue, gymnastiksal, telt, kirkerum og hestestald.

Men uanset hvad tog alle det som en udsøgt oplevelse.

Vinbonde Jette Haugaard fra Garbolund viste sine vinmarker frem for de vandrende gæster.

Vinbonde Jette Haugaard fra Garbolund viste sine vinmarker frem for de vandrende gæster.

Udbytte af vandringen

Spørger man de 30 pilgrimme om deres formål og udbytte af de 5 dages vandring stemmer svarene meget overens:

Først og fremmest lyst, nysgerrighed og behov for at afprøve sider af sig selv. Det at vandre åbner sanserne. Dufte, lyde, følelser vækkes. Tankerne får et nyt frirum. Fællesskaber opstår. Nye bånd knyttes. Man mærker sig selv gennem samværet med andre og naturen.

Ord som ”magisk” og ”jeg har slet ikke ord for det” beskriver manges oplevelse af de 5 døgn.

Flere af pilgrimmene aftalte at mødes igen på nye fælles vandringer – og gerne igen til næste år.

Præst Pia Niebuhr sørgede godt for de mange gæster da de holdt et velfortjent hvil undervejs.

Præst Pia Niebuhr sørgede godt for de mange gæster da de holdt et velfortjent hvil undervejs.

Forskning

På turen deltog desuden to forskere fra Roskilde Universitetscenter og Ålborg Universitet for at udforske og rapportere om fællesskabers betydning.

Pilgrimsturen var som støbt til den opgave.

Både de mange frivillige og vandrerne var mønstereksempler på, hvordan fællesskaber beriger, glæder, giver mening og skaber stort overskud.

Dette års sommervandring blev på i alt 60 km, men kan nemt løbe op på 100 km, hvis man følger alle veje og omveje, som er vist på kortene.

Hjemmesiden ”tisvildevejen.dk” bliver løbende opdateret. Her kan man få svar på alt lige fra de detaljerede kort med afmærkede ruter til overnatningsmuligheder og beskrivelser af alle seværdigheder.

God vandrelyst – hele året.

Pilgrimme behøver hverken fem- eller seks stjernede hoteller.

Pilgrimme behøver hverken fem- eller seks stjernede hoteller.

Publiceret 11 July 2018 13:35

SENESTE TV

Kvickly Helsinge hjælper de lokale

Sponsor Siden Helsinge Brugsforening blev oprettet tilbage i 1906 har målet været at hjælpe lokalsamfundet ved at uddele midler.

"Succesen med uddeling af midler fra en sponsorpulje gentages i 2019. Vi mener, at projekter, der bidrager med noget ekstra til foreningslivet, fortjener at blive belønnet. Derfor øremærker Kvickly Helsinge igen en portion penge til at støtte sådanne projekter, så der fortsat kan gøres den ekstra indsats for vores lokalområde. I 2019 er pulje-beløbet 50.000 kr., som skal gå til at støtte de lokale ildsjæle, som med deres initiativer gavner nærområdet og medlemmerne." skriver Kvickly Helsinge i en pressemeddelelse.

Ideen er, at alle frit kan ansøge om det beløb, som er nødvendigt for deres projekt; selvfølgelig indenfor puljens rammer. Derefter vil bestyrelsen i Kvickly Helsinge vurdere, hvilke projekter, som skal belønnes og have del i puljen. Vurderingen sker ud fra forskellige overvejelser, men det essentielle er, at projektet skal være til gavn for lokalsamfundet.

Er du interesseret i at ansøge om støtte til dit projekt - så besøg vores hjemmeside på www.kvicklyhelsinge.dk/sponsorpulje.

Trongården indvier cykelrickshaw

indvielse Gribskov kommune bevilgede i efteråret 2018 indkøb af to rickshawcykler. Plejecenter Skovsminde i Græsted fik sin den 26. januar, og nu følger Plejecenter Trongården i Vejby efter.

Cykelrickshawen bliver indviet fredag 22. februar kl. 14 ved formanden for Forebyggelsesudvalget, Trine Egetved, hvor alle interesserede er velkomne til at deltage. Der bliver mulighed for en prøvetur – som passager eller som 'pilot'.

Ifølge Kirsten Gamst-Nielsen fra den lokale gruppe af 'For Cykling Uden Alder' og Klimagruppen i Gribskov er der foreløbig uddannet en gruppe cykelpiloter, men hun pointerer, at der bliver for flere, når de næste cykler leveres.

Det er forventningen, at den næste cykel, der er finansieret af tømmerhandler Johs. Fogs Fond, leveres til Bakkebo i Gilleleje. Desuden er der søgt støtte hos andre fonde til yderligere to cykler.

Initiativgruppen består af repræsentanter for Cyklistforbundets Lokalafdeling, Klimagruppen i Gribskov samt af kommunens Frivilligkoordinator og idrætskonsulent.

gs