Årets sommervandring blev uforglemmelig

30 pilgrimme gik den nyindviedepilgrimsrute 'Esrum-Tisvildevejen'

Af
Marianne Lomholdt

Pilgrimsrute I høj sol og ikke mindst lige så højt humør fulgte 30 pilgrimme den nyindviede vandrerute Esrum-Tisvildevejen fra d. 6. – 10. juli 2018 anført af den kyndige og erfarne naturvejleder Niels Henriksen, som gik ruten for 8. gang fra Esrum Kloster gennem landsbyerne Mårum, Annisse, Ramløse, Tibirke til Tisvildeleje.

Pilgrimsrutens initiativtager er Rigmor Westh Baagøe, hvis idé og drøm nu er gået i opfyldelse på smukkeste vis. Hendes hensigt er at synliggøre Nordsjællands smukkeste egne og etablere mødet med de lokale netværk, som binder landsbyerne sammen og skaber unikke fællesskaber.

Rigmor deltog selv på turen og sørgede sammen med et imponerende flittigt og dedikeret hold af frivillige fra landsbyerne for, at alle deltagerne fik den ypperste forplejning, omsorg og mange uforglemmelige oplevelser.

De 30 pilgrimme nød naturligvis udsigten over Arresø

De 30 pilgrimme nød naturligvis udsigten over Arresø

Frivillige

De frivillige sørgede f. eks. for bagagekørsel, utallige lækre traktementer på forskellige og udsøgte steder på ruten, behandling af insektstik, lindrende fodbade, besøg på gallerier, gårde og møller for slet ikke at tale om et herligt søbad i præstens have samt grundig mediedækning.

Ud over store daglige kulinariske oplevelser, blev alle beriget med beretninger om Nordsjællands unikke natur, kultur og historie gennem tiderne, efterhånden som de vandrede gennem landskaberne fra landsby til landsby.

Naturvejleder, guide og kulturformidler Niels Henriksen gav pilgrimmene en uforglemmelig oplevelse.

Naturvejleder, guide og kulturformidler Niels Henriksen gav pilgrimmene en uforglemmelig oplevelse.

Det skortede heller ikke på fine musikalske aften arrangementer i kirkerne, hvor sangere og musikanter underholdt pilgrimmene.

Overnatningstilbuddene var et kapitel helt for sig.

Der blev udvist stor idérigdom i landsbyerne for at huse de 30 deltagere, som fik prøvet alt fra komfortabel Bed & Breakfast med gode senge, toiletter og bad til feltsenge vuggestue, gymnastiksal, telt, kirkerum og hestestald.

Men uanset hvad tog alle det som en udsøgt oplevelse.

Vinbonde Jette Haugaard fra Garbolund viste sine vinmarker frem for de vandrende gæster.

Vinbonde Jette Haugaard fra Garbolund viste sine vinmarker frem for de vandrende gæster.

Udbytte af vandringen

Spørger man de 30 pilgrimme om deres formål og udbytte af de 5 dages vandring stemmer svarene meget overens:

Først og fremmest lyst, nysgerrighed og behov for at afprøve sider af sig selv. Det at vandre åbner sanserne. Dufte, lyde, følelser vækkes. Tankerne får et nyt frirum. Fællesskaber opstår. Nye bånd knyttes. Man mærker sig selv gennem samværet med andre og naturen.

Ord som ”magisk” og ”jeg har slet ikke ord for det” beskriver manges oplevelse af de 5 døgn.

Flere af pilgrimmene aftalte at mødes igen på nye fælles vandringer – og gerne igen til næste år.

Præst Pia Niebuhr sørgede godt for de mange gæster da de holdt et velfortjent hvil undervejs.

Præst Pia Niebuhr sørgede godt for de mange gæster da de holdt et velfortjent hvil undervejs.

Forskning

På turen deltog desuden to forskere fra Roskilde Universitetscenter og Ålborg Universitet for at udforske og rapportere om fællesskabers betydning.

Pilgrimsturen var som støbt til den opgave.

Både de mange frivillige og vandrerne var mønstereksempler på, hvordan fællesskaber beriger, glæder, giver mening og skaber stort overskud.

Dette års sommervandring blev på i alt 60 km, men kan nemt løbe op på 100 km, hvis man følger alle veje og omveje, som er vist på kortene.

Hjemmesiden ”tisvildevejen.dk” bliver løbende opdateret. Her kan man få svar på alt lige fra de detaljerede kort med afmærkede ruter til overnatningsmuligheder og beskrivelser af alle seværdigheder.

God vandrelyst – hele året.

Pilgrimme behøver hverken fem- eller seks stjernede hoteller.

Pilgrimme behøver hverken fem- eller seks stjernede hoteller.

Publiceret 11 July 2018 13:35

SENESTE TV