Byggeriet, som Aarstiderne Arkitekter har visualiseret i den nye lokalplan for Helsinges bymidte. Visualisering: Aarstiderne Arkitekter

Byggeriet, som Aarstiderne Arkitekter har visualiseret i den nye lokalplan for Helsinges bymidte. Visualisering: Aarstiderne Arkitekter

Rema stadig i venteposition i Helsinge

Om det bliver en Rema-butik eller en anden kæde, der kommer til at åbne i Helsinge, ligger uvist hen oven på nejet til en Rema på Sandet uden for Ramløse

Af
Jens Berg Thomsen

Om Rema skal have en butik i bymidten i Helsinge, står ikke fast endnu oven på beslutningen for nylig om, at kæden ikke får sin butik på Sandet uden for Ramløse. Udmeldingen i sidste uge fra administrerende direktør i Rema Etablering A/S Jan Poulsen var, at kæden nu ville "ryste posen" for at finde ud af, hvordan kæden vil placere sine butikker i Gribskov Kommune. Hvad det konkret betyder, kan direktøren ikke svare på, da Ugeposten følger op.

"Jeg har ikke noget nyt at sige i forhold til sidst," siger Jan Poulsen til Ugeposten.

Tidligere på året vedtog byrådet i Gribskov Kommune en ny lokalplan for området med blandt andet parkeringsplads bag Østergade i Helsinge. I dag ligger den bygning, der tidligere husede en Superbest tom hen, og i den nye lokalplan skal den bygning rives ned, mens der skal bygges en ny dagligvarebutik. Det er KFI Erhvervsdrivende Fond, der skal bygge den nye butik på en grund, der i dag er ejet af Gribskov Kommune. KFI ejer dog den tidligere Superbest-butik, og der er indgået en såkaldt mageskifteaftale mellem KFI og Gribskov Kommune, så den nye butik kan bygges.

"Holder altid øje med mulighederne"

Hvis Rema ikke vil have butik på stedet alligevel, melder andre sig interesseret i muligheden for at drive butik på stedet. Ugeposten har spurgt Salling Group (tidligere Dansk Supermarked, red.), og her er meldingen, at:

"I Salling Group holder vi altid øje med mulighederne, da vi gerne vil åbne gode butikker til glæde for kunderne, og det gør sig også gældende i Gribskov. Uden at kommentere konkret på de specifikke muligheder, forsøger vi altid at finde de bedste løsninger, og vi åbner både butikker på grunde, vi ejer, men også, hvor vi lejer os ind," lyder svaret.

I et høringssvar, som Salling Group skrev til Gribskov Kommune op til vedtagelsen af den nye lokalplan for området, anførte selskabet, at grunden, som Gribskov Kommune mageskifter til KFI, ikke havde været i offentligt udbud. I skrivende stund er Planklagenævnet ved at tage stilling til, om Gribskov og KFI kan foretage et mageskifte. Tidligere formand for planudvalget og nuværende medlem af samme udvalg, der efter valget i 2017 har fået navnet by-, udvikling- og landudvalget, Jesper Behrensdorff (K) mener ikke, at der skulle være problemer i et mageskifte.

"Det kan dårligt være på andre måder, for det er jo kommunen og KFI, der ejer de to grunde," siger han.

I spørgsmålet om den angivelige "byttehandel" mellem Rema1000 og Gribskov Kommune om, at betingelsen for at bygge i Helsinges bymidte hang sammen med en tilladelse til at bygge butik på Sandet uden for Ramløse, siger Jesper Behrensdorff:

"Jeg har ihvertfald ikke været en del af en aftale."

"Hvem der skal være i det supermarked, der skal ligge i Helsinge, er KFI's beslutning. Der ligger en forhåndsaftale med Rema, men det er ikke ensbetydende med, at det bliver en Rema-butik. De to sager har kørt ved siden af hinanden," siger Jesper Behrensdorff.

Dagligvarebutik skal væk fra plan

Det var et enigt by-, udvikling- og landudvalg, der forleden afslog Remas butik på Sandet. Tidligere har Rema sendt to ansøgninger om at bygge på Sandet, og tredje gang blev det et blankt nej. Inden for kommuneplanen er der mulighed for at bygge en dagligvarebutik i området, men den nye formand for udvalget, Pernille Søndergaard fra Nytgribskov, sagde i sidste uge i Ugeposten, at den mulighed nu skal fjernes fra kommuneplanen. Jesper Behrensdorff, der var formand for udvalget i sidste valgperiode, og som også havde Rema-ansøgningen på Sandet på bordet, var med til at give afslaget til byggeriet på Sandet forleden.

"Når vi havde muligheden inden for kommuneplanen, så mener jeg, at det skal prøves af. Sidst vi tog stilling, manglede vi en støjberegning og en trafikanalyse, der kunne leve op til de krav, der var. De to ting nåede vi ikke med mig som formand. Anden gang, Rema ansøgte, havde de skruet et projekt sammen med Tinggården (restaurant på den modsatte side af Klitrosevej, red.), hvor der skulle bygges ferielejligheder og være et samarbejde mellem restaurant og dagligvarebutik. De ting var taget væk nuher i den tredje ansøgning. Og sammenholdt med det, og protester fra borgermøderne, bestemte jeg mig for at stemme nej," siger Jesper Behrensdorff.

Tilbage i Helsinge har formand for Helsinge Erhvervsforening Christian Gordon Jessen ikke præferencer for, at der nødvendigvis skal ligge en Rema1000-butik midt i byen.

"Om det bliver REMA eller om det bliver nogle andre, må guderne jo vide. Der foreligger en mageskifteaftale mellem de to grunde, og der ligger en lokalplan nu, der giver mulighed for at bygge en dagligvarebutik, men om det bliver den ene, anden eller tredje kæde er ligegyldigt for os," siger Christian Gordon Jessen.

"Om det bliver den ene, den anden eller den tredje er ligegyldigt for os. Vi ser helst, at butikkerne bliver samlet i byen, så vi ikke får folk ud af byen," siger Christian Gordon Jessen.

Ugeposten har spurgt den kommende bygherre, KFI Erhvervsdrivende Fond, hvad status er i forhold til at bygge en Rema-butik eller en eventuel anden dagligvarebutik. Her svarer kommunikationschef Per Steen Nielsen i en mail til Ugeposten, at "det gør vi kun, hvis vi har en operatør (købmand/butikskæde) at bygge for.

Publiceret 10 July 2018 11:30

SENESTE TV