Egon og Kitty Petersen har været sammen siden de var 17 og 16 år gamle. Foto: Jeppe Helkov

Egon og Kitty Petersen har været sammen siden de var 17 og 16 år gamle. Foto: Jeppe Helkov

Har været gift i 65 år: 'Vi har været lige forelskede i alle år og er det stadig'

Egon og Kitty Petersen fejrer den 22. juni krondiamantbryllup. 'Vi har været lige forelskede i alle år,' siger de

Af
Jeppe Helkov

Tinder, dating-apps og internettet. Mulighederne er mange, hvis man i dag skal prøve at finde sin udkårne. Men sådan var det bestemt ikke, da Kitty mødte sin kommende husbond Egon i 1951.

Dengang kunne man ikke gemme sig bag en skærm og så bare vente på, at den helt rigtige dukkede op. I stedet gik man til bal.

"Vi mødte hinanden på Bornholm. Jeg boede derovre, og Kitty var på gennemrejse. Jeg så hende, og så fik hun ikke lov til at smutte igen. Siden har vi holdt sammen," siger Egon Petersen, der om 14 dage bliver 85.

Da de mødtes var Kitty 16 år gammel, mens Egon var 17 år gammel. Men selvom det i dag er højest usædvanligt at møde sin livspartner så tidligt, var hverken Kitty eller Egon dengang i tvivl om, at de skulle tilbringe resten af livet sammen.

"Vi har været lige forelskede i alle år og er det stadig. Vi trængte begge to til nogen, der holdte af én. Jeg mistede min far tidligt, og Egon havde også brug for lidt støtte. Så fandt vi hinanden," siger Kitty.

Hvad faldt I for ved hinanden?

"Nu må du ikke grine. Vi var ude at danse. Så tænkte jeg, at Egon havde et skønt smil - og sikke en dejlig stor næse," siger Kitty og bryder ud i latter.

"Vi dansede så godt sammen og havde det så sjovt. Det var dit smil og din næse," fortsætter hun.

"Der var kemi. Det er underligt nok, men den var der bare lige med det samme," siger Egon.

"Ja, vi elskede begge at danse og gør det stadig. Nu går det bare ikke så hurtigt længere," siger Kitty.

Og Egon og Kitty har allerede nu nok også brugt mere tid sammen, end de fleste ægtepar gør i et helt liv. Indtil de var 60 havde de en slagterbutik, hvor de fleste af døgnets vågne timer blev brugt sammen.

Derfor har de også altid haft det lidt svært ved at skulle væk fra hinanden. Da Kitty var 30 rejste hun første, sidste og eneste gang uden Egon.

"Jeg skulle til Marokke med en veninde. Egon og jeg kunne ikke begge to holde fri fra forretningen. Hende, jeg rejste med, kunne heller ikke rejse med sin mand. Så vi delte os," siger Kitty.

"På hele ferien længdes jeg hjem efter Egon. Når jeg gik i seng om aftenen, kunne jeg næsten ikke falde i søvn. Min veninde spurgte, hvorfor jeg hele tiden vendte og drejede mig. Jeg måtte sige, at jeg manglede min mand, dér hvor hun lå. Hun mente, vi skulle nyde det, mens vi rejste. Men jeg har det bedst sammen med Egon. Siden har vi rejst sammen."

Når Egon og Kitty ser tilbage på de 65 års ægteskab, har de et bud på, hvad der har fungeret for dem.

"Man skal give lidt af sig selv og have respekt for hinanden. Man skal løse problemerne sammen og ikke gå i seng og være sur på hinanden. Man skal løse problemerne, mens man er vågen," siger Kitty.

Egon er enig.

" Vi har haft det godt i alle årene, og har kunnet klare alle problemer. Vi er også forskellige på mange områder. Det tror jeg er det bedste. Hvis begge bare siger ja til det hele og ikke kan diskutere det, tror jeg det går galt. Mange tror, at græsset altid er grønnere på den anden side, men det er det sgu ikke," slutter han.

Publiceret 22 June 2018 09:00

SENESTE TV

Flyfotograf udstiller og holder foredrag

Udstilling Lars Bygdemark er uden tvivl Sveriges bedste flyfotograf. I mere end 40 år har han fløjet over Sverige og taget billeder af et land med mange forskellige landskabstyper: Bølgende landbrugsarealer med marker og enge, som sammen danner stilfulde kludetæpper, maleriske småbyer og samfund. Slingrende kyststrækninger med tusindtal øer og skær.

Skove som strækker sig så langt, at man føler sig fortabt. I Lars Bygdemarks kunstnerisk udmejslede billeder ser man landskabets fortællinger.

Hans billeder fascinerer. Her fremstår former, som er skabt af mennesker, men som menneskerne ikke selv ser, de har skabt: plovfurer efter en traktor eller industriens anlæg og miljømønstre. Lars Bygdemark blev valgt til ”Årets Naturfotograf 2004” af Sveriges Naturvårdsverk.

Nu kan disse fotos ses på udstillingen 'Sverige fra luften' i Kulturhavn Gilleleje. Lars Bygdemark dukker selv op og holder foredrag, hvor han kan opleves på trappen i biblioteket, tirsdag 20. november kl. 17, hvor han fortæller om sin teknik og viser lysbilleder. Der er gratis adgang.

CV

Møde i seniorkredsen

MØDE Det er Agabe Indiens arbejde, der er centrum for mødet i Helsinge Seniorkreds. Deltagerne får besøg af Gert Svendsen, som fortæller om Agabe Indiens arbejde og om ildsjælen Biskop Jacob, som efter som 12-årig at blive helbredt for en dødelig sygdom, besluttede at give sit liv helt og fuldt til Jesus og arbejde for børn og unge i Indien.

Til mødet, der foregår tirsdag 20. november kl. 19 kan man høre mere om et fantastisk arbejde blandt 6500 børn og unge, om arbejdet blandt gadebørn, og om hvordan Agape Indien uddanner mange unge mennesker til gavn for det indiske samfund.

Anni og Ege Rasmussen, som har besøgt Biskop Jacob og børnehjemmene, vil vise billeder derfra.

Der er naturligvis kaffe og kage, og det hele finder sted Rundinsvej 46 i Helsinge.

Der er gratis adgang. Ligeledes er der gratis kørselsordning ved henvendelse til Alice Jensen, Helsinge (tlf. 30336746) eller Kurt Jensen, Esrum (tlf. 21715694). Mødet er arrangeret af Helsinge Seniorkreds.

Næste møde er tirsdag 11. december kl. 17.30, hvor der er juleafslutning med spisning, lotteri og kaffebord. Birger Daniel Petersen taler over emnet: 'Jesus kom – Jesus kommer.'

CV