'Endelig sker der noget': Naturprojekt i Gribskov får indsprøjtning på 93 mio. kr.

Læs mere her

Af
Jeppe Helkov

I 1870erne blev Søborg Sø fuldstændig tørlagt. Siden har mange drømt om igen at få vandet til at flyde i Søborg. Den drøm er nu rykket et kæmpe skridt nærmere. Miljø- og Fødevarestyrelsen har nemlig bevilget 93 millioner kroner til projektet.

Og den beslutning glæder Kaare Larsen, formand for Søborg Sø Landvindingslag.

"Jeg er en glad mand. Processen har været i gang i seks år -nu ser det ud til, der kommer noget afklaring. Endelig sker der noget," siger han.

Det var egentlig Gribskov Kommune, der i 2012 fremlagde en strategi for en genetablering af søen. Men udfordringen var, at 63 lodsejere, som Søborg Sø Landvindingslag repræsenterer, ejer arealet, som søen efter planen skal genopføres på.

Uvis situation

Derfor er man nødt til at købe lodsejernes jord eller købe noget erstatningsjord til dem et andet sted. Det kan bevillingen på de 93 mio. kr. hjælpe med.

"Det har været en lang proces og uvis situation for os lodsejere, der er involverede," siger Kaare Larsen.

Søborg Sø bliver efter planen ca. 337 hektar og vil blive et rent 'eldorodo for fugle'. Det fortæller Ida Dahl-Nielsen, specialkonsulent hos Naturstyrelsen Nordsjælland, der står i spidsen for projektet.

"Det kan blive et fantastiske område. Et rent eldorodo for fugle. Og så bliver det også en lidt anderledes sø, fordi den vil være lavvandet. Så der kommer små øer," siger Ida Dahl-Nielsen. Hun understreger dog, at projektet stadig er et stykke fra at blive en realitet. Hvis alt går vel, kan søen stå klar i 2022.

"Nu handler det om at komme videre på en god måde. Der skal forhandles med losejerne, og det arbejde bliver påbegyndt i september."

Frugtbare forhandlinger

Kaare Larsen tror dog på, at forhandlingerne nok skal blive frugtbare. Men han er også opmærksom på, at der er mange forskellige interesser hos lodsejerne.

"Når der er 63 losejere, er det menensker, der er forskellige steder i deres liv. Nogen vil gerne af med deres jord, og andre vil gerne købe jord. Men nu kan vi endelig begynde forhandlingerne," siger han.

I øjeblikket bliver området ved den tidligere Søborg Sø kunstigt afvandet. For at genoprette søen skal man efter planen standser pumpen og etablerer et såkaldt stryg i nordenden af området.

Naturen higer

Kaare Larsen erkender også, at området sandsynligvis bliver mindre og mindre værd for lodsejerne. Simpelthen fordi jorden på grund af afvandingen stadig sætter sig. Dermed bliver det også svære at udnytte jorden til landbrug.

"Vi har selvfølgelig også en erkendelse af, at jorden stadig sætter sig i området. Så landsmæssigt vil jorden nok også bliver dårligere og dårligere over årene. Så det vil være dejligt, hvis området i stedet kan bruges til noget af det, som naturen higer mest efter."

"Vi får hele tiden at vide, at mangler fugtige områder og vadesteder for fugle. Og kyndige mennesker mener, at Søborg Sø kan udvikle sig til et fantastisk sted. Det håber jeg, vi kan være med til at sørge for," siger Kaare Larsen.

Publiceret 21 June 2018 00:00

SENESTE TV