Er ikke set i 20 år i Danmark: Her er elg set i Gribskov

Af
Af Jeppe Helkov

Kører du på vejene i Gribskov, er der ekstra grund til at holde øje i øjeblikket. En elg er nemlig blevet spottet på Helsingørvej nord for Helsinge. Ifølge Naturstyrelsen er det første gang i 20 år, at en vild elg er observeret i Danmark.

Det var en billist, der fik øje på elgen. Bilisten tog billeder og videoklip af dyret, og efterfølgende har Naturstyrelsens lokale vildtkonsulent bekræftet, at dyret er en ca. to år gammel elgkvie.

Selvom det er 20 år siden, at der blev set en elg i Danmark, har der siden gået mange rygter om dyrets tilstedeværelse i den danske natur. Men siden 1999 er der ikke blevet bekræftet vilde elge i Danmark.

Her kan du se et billede af elgen.

Sådan ser elgen ud. Her er det Malou London, der har været heldig at fange den på afstand.

Sådan ser elgen ud. Her er det Malou London, der har været heldig at fange den på afstand.

Ser du elgen, kan du kontakte Naturstyrelsens vildtkonsulent Niels Worm på new@nst.dk eller 23 21 53 14.

Ser du den flotte elg, må du også meget gerne sende et billede til Ugeposten på redaktion@ugeposten.dk.

Fakta: Der har flere gange tidligere været elge i Nordsjælland

1933

I perioden fra 1933 til 1951 levede der en elgko i Gribskov. Det fortælles om denne elg, at den blev så tam at den hver søndag morgen frekventerede bageren ved Gadekæret i Helsinge, hvor den kunne ligge på græsset i en længere periode i håbet om at få en bid morgenbrød af bagerens kunder.

1942

Ung elgtyr svømmer i land i Rungsted og dør året efter.

1946

To elgtyre kommer til Nordsjælland. En skydes i 1946, den anden forsvinder i 1953.

1956

Ung elgtyr forsøger at svømme over sundet fra Helsingborg, den opgiver halvvejs og svømmer tilbage til Sverige.

1972

En elgtyr svømmer i land ved Hellebæk, tages i karantæne i Zoo og sendes senere til svensk dyrepark.

1984

Elgtyr kommer til Sjælland. Den dræbes af en bil ved Lynge.

1986

Tre elgtyre svømmer til Marienlyst, Helsingør. To drukner, en fanges og kommer i karantæne i Zoo og sendes til tysk dyrepark.

1999

Elgtyr svømmer i land ved Hornbæk Plantage i juni, og blev observeret et antal gange i Nordsjælland. I det efterfølgende måneder vandrede elgen rundt over en god del af Sjælland og blev bl.a. observeret umiddelbart nord for Vordingborg. Elgen blev påkørt og dræbt af et godstog den 21. maj 2000 på jernbanestrækningen mellem Roskilde og Ringsted.

2018

Elgkvie (-ko) observeret og filmet nord for Helsinge den 14. juni 2018.

Kilde: Naturstyrelsen

Publiceret 20 June 2018 10:51

SENESTE TV

Historien om kongens skov og verdens arv

foredrag I Nordsjælland ligger de store skove, som gjorde, at Danmarks konger fra 1560 samlede sig et stort jagtgods. Da Christian den 5. fra 1670 indrettede skovene med jagtveje til parforcejagt, satte han samtidig sit enevældige stempel på dem.

Det var grunden til, at vejene og skovene i 2015 blev optaget på Unesco's liste over verdens kulturarv.

Fredag 22. februar kl. 18.30 gæster Jette Baagøe 'Foreningen Rågeleje Strand' og fortæller om baggrunden og om, hvordan arbejdet med verdensarven foregik.

Jette Baagøe fortæller

Jette Baagøe er forhenværende direktør for Dansk Jagt- og Skovsbrugsmusum, som havde ansvaret for arbejdet med verdensarven men i 2016 blev fusioneret med Dansk Landbrugsmuseum til Det grønne Museum på Djursland.

Arrangementet finder sted på restaurant Søstjernen i Rågeleje. Prisen for ikke medlemmer er 250 kroner, som inkluderer foredrag, middag, kaffe, te og dessert.

Tilmelding til foreningen på raagelejestrand@gmail.com eller på tlf. 2127 5413.

jesl

Møde i senior-kredsen

Foredrag Helsinge Seniorkreds får besøg af forstander på Luthersk Missions Højskole Henrik Nymann Eriksen, der vil fortælle om sin nye bog: 'Robust Kristendom – Tro, Håb og Kærlighed'.

Bogen beskæftiger sig med spændingsfeltet mellem livet her på jord og den kommende verden, og sætter spot på det at være kristen i det 21. århundrede. Den udfordrer og opmuntrer til at leve som kristen ud fra de tre begreber: Tro, håb og kærlighed.

Koret Focus medvirker ved mødet, og der er lotteri, kaffe og kage. Det hele finder sted på Rundinsvej 46 i Helsinge, tirsdag 19. februar kl. 19, hvor der er gratis adgang.

Ligeledes er der gratis kørselsordning ved henvendelse til Alice Jensen, Helsinge (tlf. 30 33 67 46) eller Kurt Jensen, Esrum (tlf. 21 71 56 94).

Næste møde er tirsdag 19. marts kl.19, hvor Jørn Fogh kommer på besøg.

CV