”Jeg kigger altid på sten. Sten er jo forbandet interessante,” siger stenhugger Hans Lercke Nielsen, der her sidder på stenen, som på siden er dekoreret med symboler eller tegn. Foto: Anne Lønstrup

”Jeg kigger altid på sten. Sten er jo forbandet interessante,” siger stenhugger Hans Lercke Nielsen, der her sidder på stenen, som på siden er dekoreret med symboler eller tegn. Foto: Anne Lønstrup

Finder sten med tegn fra Vikingetiden

Ved p-pladsen ved Tisvilde Strand ligger en granitsten med indhuggede tegn, som lokal stenhugger daterer til Vikingetiden

Af
Af Anne Lønstrup

Hans Lercke Nielsen, der er stenhugger i Ørum, har fået øje på en sten med indhuggede symboler eller tegn på siden. Stenen ligger i en rundkreds af store granitsten, som i foråret er blevet lagt ud foran Naturrum Tisvildeleje. Tegnene løber henover stenens side og ligner en bugtende slange.

”Det var en dame, der henledte min opmærksomhed på stenen, en dag jeg var hernede for at se solnedgang. Hun havde lagt mærke til den, og hun vidste, at jeg er stenhugger. Når jeg kigger på stenen, er jeg ikke i tvivl om, at de tegn er lavet af menneskehånd,” fortæller Hans Lercke Nielsen, der selv har henvendt sig til Ugeposten for at fortælle om fundet.

”Stenen her er hentet i en stor grusgrav ved Tulstrup. Men oprindeligt kommer den fra Sverige. I Istiden er den blevet skuret helt glat på den ene side, og så har man brugt den glatte flade til at hugge de her symboler ind i. Det er svært at sige hvornår. Men hvis de er originale, er de fra Vikingetiden, og så er det ca. 1.000 år siden,” siger Hans Lercke Nielsen.

Han vil nu henvende sig til Nationalmuseet for at få en ekspert til at vurdere stenen.

Publiceret 15 June 2018 10:20

SENESTE TV

Historien om kongens skov og verdens arv

foredrag I Nordsjælland ligger de store skove, som gjorde, at Danmarks konger fra 1560 samlede sig et stort jagtgods. Da Christian den 5. fra 1670 indrettede skovene med jagtveje til parforcejagt, satte han samtidig sit enevældige stempel på dem.

Det var grunden til, at vejene og skovene i 2015 blev optaget på Unesco's liste over verdens kulturarv.

Fredag 22. februar kl. 18.30 gæster Jette Baagøe 'Foreningen Rågeleje Strand' og fortæller om baggrunden og om, hvordan arbejdet med verdensarven foregik.

Jette Baagøe fortæller

Jette Baagøe er forhenværende direktør for Dansk Jagt- og Skovsbrugsmusum, som havde ansvaret for arbejdet med verdensarven men i 2016 blev fusioneret med Dansk Landbrugsmuseum til Det grønne Museum på Djursland.

Arrangementet finder sted på restaurant Søstjernen i Rågeleje. Prisen for ikke medlemmer er 250 kroner, som inkluderer foredrag, middag, kaffe, te og dessert.

Tilmelding til foreningen på raagelejestrand@gmail.com eller på tlf. 2127 5413.

jesl

Møde i senior-kredsen

Foredrag Helsinge Seniorkreds får besøg af forstander på Luthersk Missions Højskole Henrik Nymann Eriksen, der vil fortælle om sin nye bog: 'Robust Kristendom – Tro, Håb og Kærlighed'.

Bogen beskæftiger sig med spændingsfeltet mellem livet her på jord og den kommende verden, og sætter spot på det at være kristen i det 21. århundrede. Den udfordrer og opmuntrer til at leve som kristen ud fra de tre begreber: Tro, håb og kærlighed.

Koret Focus medvirker ved mødet, og der er lotteri, kaffe og kage. Det hele finder sted på Rundinsvej 46 i Helsinge, tirsdag 19. februar kl. 19, hvor der er gratis adgang.

Ligeledes er der gratis kørselsordning ved henvendelse til Alice Jensen, Helsinge (tlf. 30 33 67 46) eller Kurt Jensen, Esrum (tlf. 21 71 56 94).

Næste møde er tirsdag 19. marts kl.19, hvor Jørn Fogh kommer på besøg.

CV