Finder sten med tegn fra Vikingetiden

Ved p-pladsen ved Tisvilde Strand ligger en granitsten med indhuggede tegn, som lokal stenhugger daterer til Vikingetiden

Af
Af Anne Lønstrup

Hans Lercke Nielsen, der er stenhugger i Ørum, har fået øje på en sten med indhuggede symboler eller tegn på siden. Stenen ligger i en rundkreds af store granitsten, som i foråret er blevet lagt ud foran Naturrum Tisvildeleje. Tegnene løber henover stenens side og ligner en bugtende slange.

”Det var en dame, der henledte min opmærksomhed på stenen, en dag jeg var hernede for at se solnedgang. Hun havde lagt mærke til den, og hun vidste, at jeg er stenhugger. Når jeg kigger på stenen, er jeg ikke i tvivl om, at de tegn er lavet af menneskehånd,” fortæller Hans Lercke Nielsen, der selv har henvendt sig til Ugeposten for at fortælle om fundet.

”Stenen her er hentet i en stor grusgrav ved Tulstrup. Men oprindeligt kommer den fra Sverige. I Istiden er den blevet skuret helt glat på den ene side, og så har man brugt den glatte flade til at hugge de her symboler ind i. Det er svært at sige hvornår. Men hvis de er originale, er de fra Vikingetiden, og så er det ca. 1.000 år siden,” siger Hans Lercke Nielsen.

Han vil nu henvende sig til Nationalmuseet for at få en ekspert til at vurdere stenen.

Publiceret 15 June 2018 10:20

SENESTE TV