”Jeg kigger altid på sten. Sten er jo forbandet interessante,” siger stenhugger Hans Lercke Nielsen, der her sidder på stenen, som på siden er dekoreret med symboler eller tegn. Foto: Anne Lønstrup

”Jeg kigger altid på sten. Sten er jo forbandet interessante,” siger stenhugger Hans Lercke Nielsen, der her sidder på stenen, som på siden er dekoreret med symboler eller tegn. Foto: Anne Lønstrup

Finder sten med tegn fra Vikingetiden

Ved p-pladsen ved Tisvilde Strand ligger en granitsten med indhuggede tegn, som lokal stenhugger daterer til Vikingetiden

Af
Af Anne Lønstrup

Hans Lercke Nielsen, der er stenhugger i Ørum, har fået øje på en sten med indhuggede symboler eller tegn på siden. Stenen ligger i en rundkreds af store granitsten, som i foråret er blevet lagt ud foran Naturrum Tisvildeleje. Tegnene løber henover stenens side og ligner en bugtende slange.

”Det var en dame, der henledte min opmærksomhed på stenen, en dag jeg var hernede for at se solnedgang. Hun havde lagt mærke til den, og hun vidste, at jeg er stenhugger. Når jeg kigger på stenen, er jeg ikke i tvivl om, at de tegn er lavet af menneskehånd,” fortæller Hans Lercke Nielsen, der selv har henvendt sig til Ugeposten for at fortælle om fundet.

”Stenen her er hentet i en stor grusgrav ved Tulstrup. Men oprindeligt kommer den fra Sverige. I Istiden er den blevet skuret helt glat på den ene side, og så har man brugt den glatte flade til at hugge de her symboler ind i. Det er svært at sige hvornår. Men hvis de er originale, er de fra Vikingetiden, og så er det ca. 1.000 år siden,” siger Hans Lercke Nielsen.

Han vil nu henvende sig til Nationalmuseet for at få en ekspert til at vurdere stenen.

Publiceret 15 June 2018 10:20

SENESTE TV

Flyfotograf udstiller og holder foredrag

Udstilling Lars Bygdemark er uden tvivl Sveriges bedste flyfotograf. I mere end 40 år har han fløjet over Sverige og taget billeder af et land med mange forskellige landskabstyper: Bølgende landbrugsarealer med marker og enge, som sammen danner stilfulde kludetæpper, maleriske småbyer og samfund. Slingrende kyststrækninger med tusindtal øer og skær.

Skove som strækker sig så langt, at man føler sig fortabt. I Lars Bygdemarks kunstnerisk udmejslede billeder ser man landskabets fortællinger.

Hans billeder fascinerer. Her fremstår former, som er skabt af mennesker, men som menneskerne ikke selv ser, de har skabt: plovfurer efter en traktor eller industriens anlæg og miljømønstre. Lars Bygdemark blev valgt til ”Årets Naturfotograf 2004” af Sveriges Naturvårdsverk.

Nu kan disse fotos ses på udstillingen 'Sverige fra luften' i Kulturhavn Gilleleje. Lars Bygdemark dukker selv op og holder foredrag, hvor han kan opleves på trappen i biblioteket, tirsdag 20. november kl. 17, hvor han fortæller om sin teknik og viser lysbilleder. Der er gratis adgang.

CV

Møde i seniorkredsen

MØDE Det er Agabe Indiens arbejde, der er centrum for mødet i Helsinge Seniorkreds. Deltagerne får besøg af Gert Svendsen, som fortæller om Agabe Indiens arbejde og om ildsjælen Biskop Jacob, som efter som 12-årig at blive helbredt for en dødelig sygdom, besluttede at give sit liv helt og fuldt til Jesus og arbejde for børn og unge i Indien.

Til mødet, der foregår tirsdag 20. november kl. 19 kan man høre mere om et fantastisk arbejde blandt 6500 børn og unge, om arbejdet blandt gadebørn, og om hvordan Agape Indien uddanner mange unge mennesker til gavn for det indiske samfund.

Anni og Ege Rasmussen, som har besøgt Biskop Jacob og børnehjemmene, vil vise billeder derfra.

Der er naturligvis kaffe og kage, og det hele finder sted Rundinsvej 46 i Helsinge.

Der er gratis adgang. Ligeledes er der gratis kørselsordning ved henvendelse til Alice Jensen, Helsinge (tlf. 30336746) eller Kurt Jensen, Esrum (tlf. 21715694). Mødet er arrangeret af Helsinge Seniorkreds.

Næste møde er tirsdag 11. december kl. 17.30, hvor der er juleafslutning med spisning, lotteri og kaffebord. Birger Daniel Petersen taler over emnet: 'Jesus kom – Jesus kommer.'

CV