Jordbærrene bliver modnet med lynets hast i øjeblikket.

Jordbærrene bliver modnet med lynets hast i øjeblikket.

Tørke rammer jordbær-høsten: 'Om en måned er det forbi'

Den megen varme og sol har stor betydning for afgrøderne

Af
Jeppe Helkov

Ahh, endnu en dag med bragende sol fra en skyfri himmel. Sådan har de fleste danskere nok haft det den seneste lange periode.

Men mens den almindelige dansker får strand, kolde drikkevarer og en varm grill på hjernen, når tankerne glider hen på den igangværende sommer, er der noget langt mere alvorligt på spil for de lokale landmænd.

Her er vejret altafgørende for, om de kommer til at tjene penge på deres afgrøder, eller om det hele - ja, går i vasken.

For jordbæravler Lisbeth Toft har den megen sol allerede haft stor betydning. Varmen betyder, at jordbærrene på selv-pluk-marken på Gundekildegaard i Vejby allerede nu strutter af velsmag.

"Normalt har vi først selvpluk op til Sankt Hans, men vi startede allerede i sidste weekend. Det er helt uhørt. Vi er aldrig startet så tidligt før. Men vi nyder det dejlige vejr. Det gør jordbærene også. Vi skal bare have lidt vand. Heldigvis giver solen rigtig meget smag," siger hun og fortæller, at vejret også betyder, at man skal ud af busken, hvis man skal nå at plukke bær i år.

"I den her varme går det hurtigt. Så det gælder om at plukke dem, mens de er dér. Det kommer til at gå meget hurtigere. Om en måned er det forbi," siger hun.

Også for den lokale vinavler Søren Søndergaard fra Ørby Vingaard har vejret en betydning. Men han er faktisk glad for, at den danske sommer indtil videre har været så lun.

"Det er bedst med tørke nu. Det er helt klart. Planterne får mere energi, og grenene bliver hurtigere voksne. De blade, der kommer på, giver energi til druerne, og de vokser løs i øjeblikket. Det er helt perfekt det her. Det er helt sydlandsk," siger han og fortsætter:

"Vinstokkene kan sagtens gå 20-30 meter ned med rødderne, hvis de mangler vand. Så det betyder ikke noget for vindyrkerne, at der ikke falder så meget regn."

Det mest afgørende tidspunkt for druerne rent vejrmæssigt er dog ikke nu, fortæller Søren Søndergaard. Det er først, når druerne begynder at vokse. Hvis der falder for meget regn i den periode, vil alkoholprocenten faktisk falde. Som Ørby Vingård oplevede sidste år.

"Druerne er meget små lige nu. Men når vi rammer august og september skal vi helst ikke have for meget vand. Der skal vi have sol. Der skal druerne modnes. Det bevirker alkoholprocenten. De måneder er afgørende for os."

Publiceret 14 June 2018 11:30